In het eenjarige masterprogramma Meertaligheid en taalverwerving bestudeer je een van de meest wezenlijke aspecten van het menszijn: taal. Grammatica en klankleer, taalverwerving, sociolinguïstiek, meertaligheid: verschillende invalshoeken komen aan bod.
Tijdens het programma bestudeer je de linguïstische, cognitieve, educatieve en sociale factoren van meertaligheid en analyseer je gestuurde en ongestuurde taalverwerving. Daarbij leer je ook de koppeling te maken naar de ontwikkeling van taalbeleid en taalevaluatiemateriaal (taaldiagnostiek). Jouw kennis is dus relevant voor een breed beroepenveld. Ook bevat het programma een verplichte stage. Een stage is de uitgelezen mogelijkheid om je opgedane kennis en vaardigheden toe te passen in de praktijk.
Tracks
Je kunt het masterprogramma op twee manieren invullen. Studeer je een van de moderne talen (Duits, Engels, Frans, Nederlands of Spaans), dan kun je je specialiseren in een van deze talen. Het programma bevat veel keuzemogelijkheden en het taalspecifieke aandeel kan een omvang hebben van 45 EC. Je kunt ook een taaloverstijgend programma volgen, waarbij je je niet specialiseert in een taal.
Waarom deze master in Utrecht?
Het programma Meertaligheid en taalverwerving onderscheidt zich van andere taalwetenschappelijke programma’s in Nederland, door:
- De focus op taalverwerving en meertaligheid, zowel individueel als in combinatie met elkaar.
- Een gedegen onderbouwing vanuit de theoretische taalkunde.
- De koppeling van moderne vreemde talen aan taal(verwervings)problematiek.
Na de master
Het programma Meertaligheid en taalverwerving levert specialisten af op het gebied van meertaligheid, taalverwerving en taalbeleid. Ze zijn vooral opgeleid voor een functie in het onderwijs, het onderwijsbeleid, bij non-profit organisaties en adviesbureaus die met onderwijsbeleid te maken hebben.
Verschil met de master Interculturele Communicatie en de tweejarige onderzoeksmaster Linguistics
Meertaligheid en taalverwerving (MTV) onderscheidt zich van de master Interculturele Communicatie doordat er meer aandacht is voor linguïstische aspecten van meertaligheid en de verwerving van communicatiesystemen en minder voor bedrijfscommunicatie; de Utrechtse tweejarige onderzoeksmaster Linguistics heeft het taalsysteem als onderzoeksveld, terwijl bij de master MTV het taalsysteem vaker een middel is om meertaligheid en taalverwerving te doorgronden en te beschrijven. Daarnaast is er in de master Meertaligheid en taalverwerving ook expliciet aandacht voor het socio- en psycholinguïstische perspectief op taal.
Door middel van gastsprekers en een stage kom je meer te weten over waar je precies terecht kunt met je master in de taalkunde.
In het kort
- Diploma:
- Taalwetenschappen
- Voertaal:
- Nederlands, Meertalig
- Studievorm:
- Voltijd
- Studieduur:
- 1 jaar
- Start:
- September
- Collegegeld:
- Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd): 2024-2025: € 2.530
Niet-EU/EEA studenten (instellingstarief) 2024-2025: € 20.043
Meer informatie over collegegeld - Croho code:
- 60815
- Accreditatie:
- Geaccrediteerd door NVAO
- Faculteit:
- Geesteswetenschappen
- Graduate school:
- School of Humanities