Is het een goed idee op school het gebruik van andere talen te verbieden? Moeten anderstalige ouders thuis Nederlands spreken? Helpen social media de docent Engels of net niet? Kunnen analfabeten meedoen in de schakelklas? Vormt meertaligheid een risico voor het ontwikkelen van taalstoornissen?

Deze vragen leven in onze maatschappij. Nederland heeft specialisten in meertaligheid en taalverwerving nodig voor onderwijs en beleid. Heb jij een sterke taalkundige interesse, ben je een maatschappelijk betrokken en open persoon die wil wegen op het beleid van, het onderwijs aan en de zorg voor meertalig Nederland? Dan kun jij deze specialist worden en is deze master iets voor jou!

Earth
6
algemene en taalspecifieke tracks
Icon of International students
10 EC
stage

Meertaligheid en taalverwerving

Ons veelzijdige programma leert je hoe meertaligheid werkt in de maatschappij en het menselijke brein. Je leert benoemen hoe taal samenhangt met macht en interactie, hoe kinderen en volwassenen taal verwerven en welke hindernissen ze daarbij kunnen ondervinden en hoe het menselijke brein de contouren van het taalsysteem bepaalt. Met die kennis kom je beslagen ten ijs als docent NT2, docent moderne vreemde talen of als beleidsmaker of politicus. Ook kun je aan de slag bij centra voor talig erfgoed, bij ondersteuning van taalstoornissen en uitgeverijen.

Binnen de master staat de vertaalslag van theorie naar praktijk centraal en je krijgt dus ook opdrachten die rechtstreeks uit de beroepspraktijk komen. Ook de vele gastdocenten geven je een inkijk in de beroepsmogelijkheden. Al die kennis pas je dan toe in een verplichte stage, waarin jij jouw precieze profiel in de master kan bepalen. Die stage wordt dan het opstapje naar je scriptie die je ook weer heel persoonlijk invult. Jij wordt dus precies die specialist die je wilt zijn en je bepaalt zelf je beroepsprofiel uit de vele mogelijkheden. Net als in je latere beroep werk je binnen de cursussen aan de beroepsgeoriënteerde opdrachten samen in team. Die groepsopdrachten bereiden je voor op je eigen gekozen traject van stage en scriptie.

Ga naar het studieprogramma

Tracks

De master meertaligheid en taalverwerving aan de UU is uniek omdat die in het Nederlands onderwezen wordt, maar wel tracks aanbiedt in verschillende talen (Duits, Engels, Frans, Nederlands of Spaans). Studeer jij nu Nederlands of een moderne vreemde taal? Dan kun je je daarin verder specialiseren en wordt dat vermeld op je diploma. Handig voor het internationaal-georiënteerde beroepsleven of als je een eerstegraadsbevoegdheid wilt gaan halen! Als je zo’n studie-achtergrond niet hebt, ben je van harte welkom in de algemene track.

Lees meer over de tracks

Toelating

Meertaligheid en taalverwerving is een selectief masterprogramma. Wil je weten of je in aanmerking komt voor deze master? 

Bekijk dan de toelatingseisen

Waarom deze master in Utrecht?

Studenten en alumni delen hun ervaringen met het programma

Het programma Meertaligheid en taalverwerving onderscheidt zich van andere taalwetenschappelijke programma’s in Nederland, door:

  • De focus op taalverwerving en meertaligheid, zowel individueel als in combinatie met elkaar.
  • Een gedegen onderbouwing vanuit de theoretische taalkunde.
  • De koppeling van moderne vreemde talen aan taal(verwervings)problematiek.

Master MTV en het onderwijs

Deze master kun je heel goed laten volgen door een eenjarige educatieve master. Voor docenten moderne vreemde talen is dit inhoudelijk een gedroomde combinatie. Je expertise in meertaligheid bereidt je perfect voor om met de meertalige situatie en cognitie om te gaan in de klas. Voor studenten Nederlands is dit de beste voorbereiding op een carrière waarin je het reguliere onderwijs Nederlands laat samengaan met het NT2-docentschap. Ook educatieve uitgeverijen of het brede veld van onderwijsbeleid zoeken specialisten die deze gecombineerde expertise hebben.

Na de master

Het programma Meertaligheid en taalverwerving levert specialisten af op het gebied van meertaligheid, taalverwerving en taalbeleid. Ze zijn vooral opgeleid voor een functie in het onderwijs, het onderwijsbeleid, bij non-profit organisaties en adviesbureaus die met onderwijsbeleid te maken hebben.

Meer over carrièreperspectieven

Verschil met de master Interculturele Communicatie en de tweejarige onderzoeksmaster Linguistics

Meertaligheid en taalverwerving (MTV) onderscheidt zich van de master Interculturele Communicatie doordat er meer aandacht is voor linguïstische aspecten van meertaligheid en de verwerving van communicatiesystemen en minder voor bedrijfscommunicatie; de Utrechtse tweejarige onderzoeksmaster Linguistics heeft het taalsysteem als onderzoeksveld, terwijl bij de master MTV het taalsysteem vaker een middel is om meertaligheid en taalverwerving te doorgronden en te beschrijven. Daarnaast is er in de master Meertaligheid en taalverwerving ook expliciet aandacht voor het socio- en psycholinguïstische perspectief op taal.  

Door middel van gastsprekers en een stage kom je meer te weten over waar je precies terecht kunt met je master in de taalkunde.

In het kort

Diploma: 
Taalwetenschappen
Voertaal: 
Nederlands, Meertalig
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
1 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd): 2025-2026: € 2.601

Niet-EU/EEA studenten (instellingstarief) 2025-2026: € 20.605

Meer informatie over collegegeld
Croho code: 
60815
Accreditatie: 
Geaccrediteerd door NVAO
Faculteit: 
Geesteswetenschappen
Graduate school: 
School of Humanities