Ben je gefascineerd door kunst of architectuur? Wil je voorbereid worden op de kunsthistorische of architectuurhistorische beroepspraktijk?

Earth
3
tracks
Icon of International students
15 EC
stage
Studenten, staf en alumni delen hun ervaringen met het programma

In deze master:

 • is uitgebreid aandacht voor het tentoonstellen en bemiddelen van moderne en hedendaagse kunst.
 • leer je kunstkritieken en essays schrijven.
 • kom je alles te weten over monumentenzorg.
 • leer je een restauratieplan schrijven.
 • doe je ervaring op met het verrichten van wetenschappelijk onderzoek naar ‘een lastige casus’(herkomst, vervalsing, maker).

Deeltijd

Je kunt het programma ook in deeltijd volgen. Je volgt dan dezelfde cursussen als voltijdstudenten, maar dan verdeeld over twee jaar. 

Ga naar studieprogramma

Drie tracks

In het masterprogramma Kunstgeschiedenis kun je kiezen uit één van de volgende drie tracks: Oude kunst, Moderne en hedendaagse kunst of Architectuurgeschiedenis en monumentenzorg. Deze drie tracks corresponderen elk met een specifiek beroepenveld en bieden zo de garantie voor een professionele omgang met kunst of architectuur. 

 • Oude kunst: onderzoek, actualiteit en praktijk
  De klemtoon ligt op de kunst van het verleden (van de middeleeuwen tot en met de negentiende eeuw) en op de geschiedenis en actuele praktijk van het kritisch onderzoeken, verzamelen en presenteren van die kunst.
 • Moderne en hedendaagse kunst: theorie, kritiek en beroepspraktijk
  Je bestudeert de artistieke en institutionele ontwikkelingen in de 20ste en 21ste eeuw, de hedendaagse kunstkritiek, en methodes van tentoonstellen en het museaal bemiddelen van kunst.
 • Architectuurgeschiedenis en monumentenzorg
  Je specialiseert je in de bouwkunst en stedenbouw uit het verleden (vanaf de middeleeuwen) en op hedendaagse ontwikkelingen op dit gebied. Je wordt eveneens vertrouwd gemaakt met de belangrijkste theorieën en werkwijzen van de monumentenzorg.
Lees meer over de tracks

Persoonlijke keuzevrijheid en begeleiding

Binnen iedere track heeft de student de keuze uit een groot aantal onderwerpen. Onze internationaal erkende en enthousiaste staf geeft begeleiding op niveau en op maat en biedt je volop mogelijkheden om ideeën en ervaringen uit te wisselen over je eigen onderzoek. Het docententeam bestaat uit experts op het gebied van alle kunsthistorische perioden vanaf de Middeleeuwen tot heden. Elke track heeft bovendien zijn eigen hoogleraar. Kunstgeschiedenis studeren in Utrecht betekent deel uitmaken van een hechte community van studenten en docenten, waarbinnen veel ruimte is voor persoonlijke interactie.

Maak kennis met onze docenten

Na de master Kunstgeschiedenis

Dankzij de combinatie van theorie en praktijk in deze master, ontwikkel je een scherp theoretisch inzicht, een stevige expertise op het gebied van onderzoek en een gedegen professionele knowhow. 

Als Utrechts kunsthistoricus heb je tal van carrièremogelijkheden, bijvoorbeeld als curator, conservator, educatiemedewerker, pr-medewerker, publieksbemiddelaar, beleidsmedewerker, docent, kunstcriticus, veilingmedewerker, archivaris, bedrijfsleider en wetenschappelijk onderzoeker.

Meer over carrièreperspectieven

Toelating

Kunstgeschiedenis is een selectieve master. Wil je weten of je in aanmerking komt voor toelating?

Bekijk de toelatingseisen

In het kort

Diploma: 
Kunst- & cultuurwetenschappen
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd, Deeltijd
Studieduur: 
1 jaar, 2 jaar (deeltijd)
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd): 2023-2024: € 2.314

Niet-EU/EEA studenten (instellingstarief) 2023-2024: € 18.332

Meer informatie over collegegeld
Croho code: 
60087
Accreditatie: 
Geaccrediteerd door NVAO
Faculteit: 
Geesteswetenschappen
Graduate school: 
Humanities