Ben je gefascineerd door kunst of architectuur? Het masterprogramma Kunstgeschiedenis richt zich op het onderzoeken van beide. We richten ons op kunst uit het verleden en het heden, met een kritische en interdisciplinaire benadering. We leiden je in één jaar op tot een kunsthistorisch of architectuurhistorisch professional met een brede kennis van zowel kunsthistorisch onderzoek en als van de praktijk.

Earth
3
tracks
Icon of International students
15 EC
stage

Drie tracks

In het masterprogramma Kunstgeschiedenis kun je kiezen uit één van de volgende drie tracks: Oude kunst, Moderne en hedendaagse kunst of Architectuurgeschiedenis en monumentenzorg. Deze drie tracks corresponderen elk met een specifiek beroepenveld en bieden zo de garantie voor een professionele omgang met kunst of architectuur. 

  • Oude kunst: onderzoek, actualiteit en praktijk
    De klemtoon ligt op de kunst van het verleden (van de middeleeuwen tot en met de negentiende eeuw) en op de geschiedenis en actuele praktijk van het kritisch onderzoeken, verzamelen en presenteren van die kunst.
  • Moderne en hedendaagse kunst: theorie, kritiek en beroepspraktijk
    Je bestudeert de artistieke en institutionele ontwikkelingen in de 20ste en 21ste eeuw, de hedendaagse kunstkritiek, en methodes van tentoonstellen en het museaal bemiddelen van kunst.
  • Architectuurgeschiedenis en monumentenzorg
    Je specialiseert je in de bouwkunst en stedenbouw uit het verleden (vanaf de middeleeuwen) en op hedendaagse ontwikkelingen op dit gebied. Je wordt eveneens vertrouwd gemaakt met de belangrijkste theorieën en werkwijzen van de monumentenzorg.
Ga naar studieprogramma
Lees meer over de tracks

Toelating

Kunstgeschiedenis is een selectieve master. Wil je weten of je in aanmerking komt voor toelating?

Bekijk de toelatingseisen

Waarom deze master in Utrecht?

Studenten, staf en alumni delen hun ervaringen met het programma

Relatie tussen wetenschap en praktijk

Zowel in de vakken die je volgt, als in je stage wordt steeds de relatie gelegd tussen de wetenschap en de praktijk. Zo schrijf je bij ons bijvoorbeeld niet alleen wetenschappelijke papers, maar ook restauratieplannen, kunstkritieken, tentoonstellingsvoorstellen en publieksteksten.

Uitgebreide onderzoeksstage (15 EC)

De stage bereidt je grondig voor op de beroepspraktijk. Onze stagairs werken in musea in binnen- en buitenland, bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, in diverse bibliotheken, in de kunsthandel en ga zo maar door. In je stage doe je praktijkervaring op, en je doet een wetenschappelijk onderzoek bij je stage-organisatie. Voorbeelden hiervan zijn herkomstonderzoek of onderzoek ter voorbereiding van een tentoonstelling.

Onderwijs door bevlogen professionals

Bij ons werken specialisten op het gebied van alle kunsthistorische perioden vanaf de Middeleeuwen tot heden. We richten ons op technical, global en digital art history. Er is dus volop de mogelijkheid je te bekwamen in het gebied dat jij aantrekkelijk en belangrijk vindt. Onze staf is zeer betrokken bij het werkveld. We hebben nauwe contacten met musea en erfgoedinstellingen in binnen- en buitenland. Ons onderwijs vindt dan ook voor een groot deel plaats buiten de collegezalen. We zijn veel op locatie om de objecten die we onderzoeken met elkaar te gaan bekijken.     

Maak kennis met onze docenten

Na de master 

Als Utrechts kunsthistoricus heb je tal van carrièremogelijkheden, bijvoorbeeld als curator, conservator, educatiemedewerker, pr-medewerker, publieksbemiddelaar, beleidsmedewerker, docent, kunstcriticus, veilingmedewerker, archivaris, bedrijfsleider en wetenschappelijk onderzoeker.

Meer over carrièreperspectieven

Wat me erg aansprak aan de master, is dat we niet alleen maar leerden vanuit de schoolbanken.

In het kort

Diploma: 
Kunst- & cultuurwetenschappen
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd, Deeltijd
Studieduur: 
1 jaar, 2 jaar (deeltijd)
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd): 2023-2024: € 2.314

Niet-EU/EEA studenten (instellingstarief) 2023-2024: € 18.332

Meer informatie over collegegeld
Croho code: 
60087
Accreditatie: 
Geaccrediteerd door NVAO
Faculteit: 
Geesteswetenschappen
Graduate school: 
Humanities