Docenten
Dr. Sanne Frequin is mastercoördinator en kerndocent van de track Oude kunst
Sanne Frequin is is universitair docent/onderzoeker op het gebied van Oude kunst. Haar onderzoek betreft de politieke boodschap die wordt weergegeven door de grafmonumenten van de graven van Holland, Henegouwen en Zeeland (13e en 14e eeuw). In haar onderzoek maakt zij gebruik van moderne onderzoekstechnieken als XRF en 3D-scanning.
Dr. Martijn van Beek is mastercoördinator en kerndocent van de track Architectuurgeschiedenis en monumentenzorg
Martijn van Beek is universitair docent/onderzoeker architectuurgeschiedenis. Zijn interdisciplinaire en transhistorische onderzoek richt zich op de functie van architectuur en architecturaal denken als drager van een breed scala aan ideeën en als middel om innovatie te verankeren, implementeren en aan te drijven. Zijn onderzoek is nauw verwant aan wetenschapsgeschiedenis en ideeëngeschiedenis.
Prof. dr. Koen Ottenheym is kerndocent van de track Architectuurgeschiedenis en monumentenzorg
Koen Ottenheym is professor Architectuurgeschiedenis en specialist op het gebied van 17de-eeuwse Nederlandse architectuur. Hierbij bestudeert hij ook de Italiaanse invloeden uit de Renaissance op de Hollandse architectuur en de invloed van Hollandse 17de eeuwse architectuur in andere Europese landen.
Dr. Hestia Bavelaar is kerndocent van de track Moderne en hedendaagse kunst
Hestia Bavelaar is docent/onderzoeker op het gebied van moderne en hedendaagse kunst. In haar onderwijs en onderzoek legt zij een relatie tussen zuiver kunsthistorische en kunsttheoretische onderwerpen en meer maatschappelijke en kunstsociologische thema’s. Verder richt zij haar belangstelling op de mondiale veranderingen van het begrip kunst en kunstenaarschap en de invloed die deze hebben op de academische discipline kunstgeschiedenis. Een tweede interessegebied betreft vrouwelijke kunstenaars in Nederland in de periode 1918-1960.
Dr. Martine Meuwese is kerndocent van de track Oude kunst
Martine Meuwese is universitair docent/onderzoeker middeleeuwse kunst. Haar onderzoekinteresses liggen op het gebied van: middeleeuwse kunst (vooral 12e-15e eeuw), iconografie, verluchte middeleeuwse handschriften, (profane) kunst in zijn culturele context, en illustratie van literaire teksten.
Kunsthistorische contacten in binnen- en buitenland
Het masterprogramma Kunstgeschiedenis in Utrecht heeft sterke banden met belangrijke kunsthistorische onderzoeksinstituten in binnen- en buitenland. Onze hoogleraar en Leonardo da Vinci- specialist prof. dr. Michael Kwakkelstein is ook directeur van het Nederlandse Interuniversitair Kunsthistorisch instituut (NIKI) in Florence. Prof. dr. Chris Stolwijk is naast hoogleraar Nederlandse Kunstgeschiedenis ook directeur van de Rijksdienst Kunsthistorische Documentatie (RKD) in Den Haag. Bovendien hebben we een groot netwerk van Utrechtse alumni die werken in de monumentenzorg of die nu museumdirecteur of conservator zijn in binnen- en buitenland.