Diploma van een niet-Nederlandse universiteit
Deze pagina beschrijft het stapsgewijze proces voor het voltooien van je aanmelding voor een masteropleiding aan de Universiteit Utrecht. Lees deze informatie zorgvuldig door voordat je met je aanvraag begint.
Let op: 60 studiepunten is gelijk aan 1 jaar full-time studeren (European Credit Transfer system, ECTS).
Competenties
Dit is een selectieve master. Je kunt worden toegelaten tot het programma Kunstgeschiedenis als je een bachelordiploma hebt van een Nederlandse universiteit (of een buitenlands equivalent daarvan) en beschikt over onderstaande competenties:
- Je beschikt over een goede kennis van en inzicht in de kunst of architectuur van enige historische periode of de eigentijdse kunst en architectuur.
- Je beschikt over een goede kennis van de methoden en technieken gebruikt binnen kunsthistorisch onderzoek.
- Je bent in staat om onder begeleiding kunsthistorisch onderzoek op te zetten, uit te voeren, te analyseren en hierover schriftelijk te rapporteren.
- Je communiceert helder en effectief en je bent in staat om verslag te doen in zowel mondelinge als schriftelijke vorm.
Het programma kent de volgende tracks:
- Oude Kunst: onderzoek, actualiteit en praktijk
- Hedendaagse kunst: theorie, kritiek en beroepspraktijk
- Architectuurgeschiedenis en monumentenzorg
Dit blijkt uit:
- Je studieresultaten en een overzicht van door jou gevolgde relevante cursussen.
- Een writing sample (een onderzoekspaper of bacheloreindwerkstuk indien reeds afgerond),
- Je motivatiebrief waarin je je keuze voor deze master toelicht.
Let op: zou je graag een deel van je studie in het buitenland volgen? Vermeld dit dan in je motivatiebrief, zodat we hierover snel in gesprek kunnen gaan. Als je naar het buitenland wil zul je al voor de aanvang van de master moeten beginnen met plannen/ het indienen van een voorstel.
Selectieprocedure
Een toelatingscommissie beslist of je wordt toegelaten tot het programma. Aan de hand van de door jou aangeleverde documenten beoordeelt de commissie of je in staat bent het programma met goed gevolg en binnen de tijd die ervoor staat af te ronden. De commissie weegt daarbij mee:
- Motivatie en talent.
- Niveau van de relevante kennis en van de beheersing van methoden en technieken uit het vakgebied.
- Algemeen academisch denk- en werkniveau.
- Beheersing van de in het programma gehanteerde taal of talen.
Een toelatingsgesprek kan deel uitmaken van de selectieprocedure indien er onduidelijkheden of vragen zijn.
Taalvaardigheidseisen
Taalvaardigheidseis Nederlands
Voor een masterprogramma gelden de volgende vereisten.
- Aantoonbare beheersing van de Nederlandse taal op niveau B2+/C1 (bijvoorbeeld cursus Nederlands voor Vergevorderden B2 -> C1 bij Babel)
Voor het premasterprogramma geldt:
- NT2, Programma II (Nederlands als tweede taal, niveau 2), afgenomen door de afdeling Examendiensten van ‘DUO’. Het is raadzaam je zo snel mogelijk in te schrijven bij DUO.
- Certificaat Nederlands als Vreemde Taal: ‘Educatief Professioneel' (voorheen Profiel Academische Vaardigheid) of ‘Educatief Startbekwaam' (voorheen Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs).
Is Nederlands je moedertaal maar heb je je diploma behaald aan een buitenlandse universiteit? Neem dan contact op met International Student Admissions. Andere studenten met een niet in Nederland behaald diploma moeten bewijs van zowel Nederlandse als Engelse taalvaardigheid indienen.
Het is niet nodig om bij het aanmelden al de testresultaten te overhandigen. Dit kan later.
Taalvaardigheidseis Engels
- IELTS, Academic Module (International English Language Testing System). De minimum vereiste IELTSscore (overall band) is: 6,5 met ten minste 5,5 voor het onderdeel 'writing'.
- TOEFL (Test Of English as a Foreign Language). De minimum vereiste TOEFL score is 83 (internet-based test). ITP-TOEFL-scores worden niet geaccepteerd.
- Cambridge Certificate:
- Cambridge English C1 Advanced (CAE). Minimum score: 169 total, 162 writing
- Cambridge English C2 Proficiency (CPE). Minimum score: 180 total, 162 writing
Uitzonderingen: Je hoeft geen bewijs van taalvaardigheid in te dienen als je:
- Een diploma hebt behaald aan een Nederlandse universiteit
- Een middelbareschooldiploma en/of bachelordiploma hebt behaald in Australië, Canada, Ierland, Nieuw-Zeeland, Singapore, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten of Zuid-Afrika
- Een IB Diploma of EB Diploma (voor Engelstalig onderwijs) hebt behaald.
Het is niet nodig om bij het aanmelden al de testresultaten te overhandigen. Dit kan later.
Twijfel je of je toelaatbaar bent?
Neem met vragen over je toelaatbaarheid contact met ons op.
Inschrijving open | 1 oktober |
---|---|
Deadline voor als je ook een scholarship aanvraagt | 1 februari |
Aanmeld deadline met een niet-EU paspoort | 1 april |
Aanmeld deadline met een EU paspoort | 1 juni |
Alle deadlines eindigen om 23.59 uur [CET/CEST] op de genoemde datum. Je moet voor die tijd je OSIRIS-aanvraag volledig indienen, alle vereiste documenten uploaden en de aanvraagkosten betalen (indien van toepassing).
De volgende documenten moeten vóór de deadline worden geüpload:
- Gewaarmerkte kopieën van je diploma (indien nodig met officiële vertalingen) of het Bewijs te behalen diploma (alleen als je je diploma nog niet ontvangen hebt)
- Gewaarmerkte kopieën van je cijferlijst (indien nodig met officiële vertalingen)
- Curriculum vitae
- Contactgegevens van twee referenten Zorg ervoor dat uw referenten het vereiste formulier invullen vóór de aanmelddeadline.
- Een kopie van het resultaat van de Engelse taaltoets.
- Een kopie van het resultaat van de Nederlandse taaltoets.
- Kopie paspoort
- Motivatiebrief
- Nog te behalen onderdelen
- Relevante cursussen
- Writing sample: onderzoekspaper, essay of eindwerkstuk over een relevant onderwerp
Ga naar Studielink om je aan te melden. Daarna ontvang je inloggegevens voor OSIRIS Online Application om je documenten te uploaden.
Meer informatie over Studielink vind je hier.
Nadat je je aanmelding bij Studielink hebt ingediend, ontvang je een e-mail met inloggegevens voor OSIRIS Online Application. Hier kun je alle benodigde documenten uploaden, de status van je aanmelding bekijken, de contactgegevens van je referent(en) invullen en de application fee betalen.
Nadat je alle documenten in OSIRIS hebt geüpload, beoordeelt de Graduate School ze. We streven ernaar je binnen twintig werkdagen op de hoogte te stellen van onze beslissing.
Als je wordt toegelaten, staat in je toelatingsbrief beschreven wat de volgende stappen zijn om je aanmelding af te ronden en te accepteren. In de meeste gevallen is je toelating voorwaardelijk, wat betekent dat je eerst aan aanvullende voorwaarden moet voldoen, zoals het opsturen van gecertificeerde digitale documenten of het volgen van aanvullende cursussen. Deze voorwaarden, evenals de deadline, staan duidelijk vermeld in je aanmeldingsbrief.
Na acceptatie van je aanbod zal ons Visa Office je door het visum- en/of verblijfsvergunningsproces leiden (indien van toepassing).
Geef prioriteit aan het zoeken naar huisvestiging tijdens de voorbereiding op je komst naar Nederland. Het vinden van woonruimte in Utrecht kan lastig zijn en wordt vaak onderschat. Let op: als je voor de start van het collegejaar nog geen woonruimte hebt gevonden, raden we je aan je aanmelding te heroverwegen.