Diploma van een niet-Nederlandse universiteit
Deze pagina beschrijft het stapsgewijze proces voor het voltooien van je aanmelding voor een masteropleiding aan de Universiteit Utrecht. Lees deze informatie zorgvuldig door voordat je met je aanvraag begint.
Let op: 60 studiepunten is gelijk aan 1 jaar full-time studeren (European Credit Transfer system, ECTS).
Competenties
Dit is een selectieve master. Je kunt worden toegelaten tot het programma Kunstgeschiedenis als je een bachelordiploma hebt van een Nederlandse universiteit (of een buitenlands equivalent daarvan) en beschikt over onderstaande competenties:
- Je beschikt over een goede kennis van en inzicht in de kunst of architectuur van enige historische periode of de eigentijdse kunst en architectuur.
- Je beschikt over een goede kennis van de methoden en technieken gebruikt binnen kunsthistorisch onderzoek.
- Je bent in staat om onder begeleiding kunsthistorisch onderzoek op te zetten, uit te voeren, te analyseren en hierover schriftelijk te rapporteren.
- Je communiceert helder en effectief en je bent in staat om verslag te doen in zowel mondelinge als schriftelijke vorm.
Het programma kent de volgende tracks:
- Oude Kunst: onderzoek, actualiteit en praktijk
- Hedendaagse kunst: theorie, kritiek en beroepspraktijk
- Architectuurgeschiedenis en monumentenzorg
In aanvulling op bovenstaande competenties gelden de volgende aanvullende toelatingsvoorwaarden per track:
- Track (1): Je hebt ten minste 30 EC (of equivalent) aan cursussen oude kunst behaald op verdiepend en gevorderd bachelorniveau.
- Track (2): Je hebt ten minste 30 EC (of equivalent) aan cursussen moderne en hedendaagse kunst behaald op verdiepend en gevorderd bachelorniveau.
- Track (3): Je hebt ten minste 30 EC (of equivalent) aan cursussen architectuurgeschiedenis behaald op verdiepend en gevorderd bachelorniveau.
Dit alles blijkt uit jouw studieresultaten, een overzicht van door jou gevolgde relevante cursussen, een writing sample (onderzoekspaper of bacheloreindwerkstuk indien reeds afgerond), jouw curriculum vitae en een motivatiebrief.
Indien je niet aan het vereiste aantal EC komt voor je gekozen specialisme zal de toelatingscommissie afwegen of je op grond van andere, mogelijk vergelijkbare competenties en aanwezige kennis alsnog toegang kunt krijgen tot het masterprogramma.
Selectieprocedure
Een toelatingscommissie beslist of je wordt toegelaten tot het programma. Aan de hand van de door jou aangeleverde documenten beoordeelt de commissie of je in staat bent het programma met goed gevolg en binnen de tijd die ervoor staat af te ronden. De commissie weegt daarbij mee:
- Motivatie en talent.
- Niveau van de relevante kennis en van de beheersing van methoden en technieken uit het vakgebied.
- Algemeen academisch denk- en werkniveau.
- Beheersing van de in het programma gehanteerde taal of talen.
Een toelatingsgesprek kan deel uitmaken van de selectieprocedure indien er onduidelijkheden zijn.
Taalvaardigheidseisen
Taalvaardigheidseis Engels
- IELTS, Academic Module. De minimum vereiste IELTS score (overall band) is: 6,5 met ten minste 6,0 voor de onderdelen ‘writing, speaking, listening en reading’
- TOEFL (Test Of English as a Foreign Language) De minimum vereiste TOEFL score is 93 (internet-based test) met ten minste een score van 24 reading, 22 listening, 20 speaking en 20 writing). ITP-TOEFL-scores worden niet geaccepteerd.
- Cambridge Certificate (niet beschikbaar voor studenten uit China):
- Cambridge English C1 Advanced (CAE). Minimum score: 176 total, 169 writing
- Cambridge English C2 Proficiency (CPE). Minimum score: 180 total, 169 writing
Uitzonderingen: Je hoeft geen bewijs van taalvaardigheid in te dienen als je:
- Een diploma hebt behaald aan een Nederlandse universiteit
of - Een middelbareschooldiploma en/of bachelordiploma hebt behaald in Australië, Canada, Ierland, Nieuw-Zeeland, Singapore, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten of Zuid-Afrika
of - Een IB Diploma of EB Diploma (voor Engelstalig onderwijs) hebt behaald.
Het is niet nodig om bij het aanmelden al de testresultaten te overhandigen. Dit kan later.
Taalvaardigheidseis Nederlands
Voor dit Masterprogramma gelden de volgende vereisten.
- NT2, Programma II (Nederlands als tweede taal, niveau 2), afgenomen door de afdeling Examendiensten van ‘DUO’. Het is raadzaam je zo snel mogelijk in te schrijven bij DUO.
- Certificaat Nederlands als Vreemde Taal: ‘Educatief Professioneel' (voorheen PAT) of ‘Educatief Startbekwaam' (voorheen PTHO).
Is het Nederlands je moedertaal maar heb je je diploma behaald aan een buitenlandse universiteit? Neem dan contact op met International Student Admissions. Andere studenten met een niet in Nederland behaald diploma moeten bewijs van zowel Nederlandse als Engelse taalvaardigheid indienen.
Het is niet nodig om bij het aanmelden al de testresultaten te overhandigen. Dit kan later.
Twijfel je of je toelaatbaar bent?
Neem met vragen over je toelaatbaarheid contact met ons op.
Premastertraject
Met een vooropleiding van een niet-Nederlandse universiteit kom je niet in aanmerking voor een premastertraject.
Inschrijving open | 1 oktober |
---|---|
Deadline voor als je ook een scholarship aanvraagt | 1 februari |
Aanmeld deadline met een niet-EU paspoort | 1 april |
Aanmeld deadline met een EU paspoort | 1 juni |
Je aanvraag is volledig wanneer je (1) je OSIRIS-aanvraag volledig hebt ingediend, (2) alle vereiste documenten hebt geüpload en (3) de aanvraagkosten hebt betaald (indien van toepassing). Na het verstrijken van de deadline worden onvolledige aanvragen geannuleerd.
De volgende documenten moeten vóór de deadline worden geüpload:
- Gewaarmerkte kopieën van je diploma (indien nodig met officiële vertalingen) of het Bewijs te behalen diploma (alleen als je je diploma nog niet ontvangen hebt)
- Gewaarmerkte kopieën van je cijferlijst (indien nodig met officiële vertalingen)
- Curriculum vitae
- Contactgegevens van twee referenten
- Een kopie van het resultaat van de Engelse taaltoets.
- Een kopie van het resultaat van de Nederlandse taaltoets.
- Kopie paspoort
- Motivatiebrief
- Nog te behalen onderdelen
- Relevante cursussen
- Writing sample: onderzoekspaper, essay of eindwerkstuk over een relevant onderwerp
Ga naar Studielink om je aan te melden. Daarna ontvang je inloggegevens voor OSIRIS Online Application om je documenten te uploaden.
Aanmelden via StudielinkNadat je je aanmelding bij Studielink hebt ingediend, ontvang je een e-mail met inloggegevens voor OSIRIS Online Application. Hier kun je alle benodigde documenten uploaden, de status van je aanmelding bekijken en de application fee betalen.
Nadat je alle documenten in OSIRIS hebt geüpload, beoordeelt de Graduate School ze. We streven ernaar je binnen twintig werkdagen op de hoogte te stellen van onze beslissing.
Als je wordt toegelaten, staat in je toelatingsbrief beschreven wat de volgende stappen zijn om je in te schrijven. In de meeste gevallen is je toelating voorwaardelijk, wat betekent dat je gecertificeerde digitale documenten moet opsturen.