In de master Interculturele communicatie leer je omgaan met talige en culturele diversiteit in verschillende, met name internationale contexten. Het masterprogramma is toepassingsgericht, interdisciplinair, internationaal en meertalig.
Voorbereiding op een internationale beroepspraktijk
Gedurende een jaar word je voorbereid op een internationale beroepspraktijk. Je analyseert de communicatieproducten en -processen die je tegenwoordig aantreft in meertalige contexten in internationale organisaties. Dit leer je te doen op interdisciplinaire wijze: je doet ervaring op met linguïstische, communicatieve, cultuurkundige, etnografische, antropologische en management-benaderingen van communicatie. In een verplichte stage leer je hoe je je kennis kunt toepassen.
Taalspecifiek en meertalig programma
Je kunt het studieprogramma dan ook taalspecifiek invullen en hoogwaardige competenties in een vreemde taal en de bijbehorende cultuur verwerven. We bieden tracks aan in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands en Spaans. Maar je kunt ook kiezen voor een meertalig programma, waarbij je de diversiteit aan communicatieprocessen analyseert.
Waarom deze master in Utrecht?
Verplichte stage
Tijdens je verplichte stage leer je kennis in de praktijk te brengen. Bij veel stage-opties ligt de nadruk sterk op het analyseren van communicatieproducten en -processen in internationale organisaties en contexten.
Talige en culturele diversiteit
De Utrechtse master Interculturele communicatie biedt je de kans om hoogwaardige competenties te verwerven in het Nederlands of een moderne vreemde taal en de bijbehorende culturen. Interculturele Communicatie is een interdisciplinair programma van het departement Talen, Literatuur en Communicatie. Je profiteert van de kennis van docenten met een taal- en culturele achtergrond in het land van studie. De talige en culturele diversiteit van de opleiding is uniek in Nederland.
Contact met het werkveld
De master heeft een uitgebreid en actief alumni-netwerk. Dankzij de informele sfeer en de nauwe samenwerking met de praktijk (bijvoorbeeld door het uitnodigen van gastsprekers) raak je al tijdens het programma in contact met het werkveld.
Eurocampus
Verder bestaat binnen de master de mogelijkheid om deel te nemen aan Eurocampus, een vier maanden durend studieprogramma dat ieder jaar in een ander land georganiseerd wordt door het onderzoeks- en onderwijsnetwerk European Masters in Intercultural Communication (EMICC).
Na de master
Als je het programma succesvol afrondt, kun je aan de slag in diverse functies, waarin interculturele communicatieprocessen in hun internationale en organisationele context centraal staan. Je bent in te zetten bij het opzetten en uitvoeren van (praktijkgericht) taal- en communicatieonderzoek op academische basis. Ook kun je bedrijven en instellingen adviseren over communicatieprocessen bij migranten en expats (het zogenaamde communicative auditing).
De master heeft mij meer inzicht gegeven in de diversiteit binnen Nederland en doen beseffen dat er veel nodig is voor succesvolle interactie tussen mensen.
In het kort
- Diploma:
- Taalwetenschappen
- Voertaal:
- Nederlands, Meertalig
- Studievorm:
- Voltijd
- Studieduur:
- 1 jaar
- Start:
- September
- Collegegeld:
- Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd): 2024-2025: € 2.530
Niet-EU/EEA studenten (instellingstarief) 2024-2025: € 20.043
Meer informatie over collegegeld - Croho code:
- 60815
- Accreditatie:
- Geaccrediteerd door NVAO
- Faculteit:
- Geesteswetenschappen
- Graduate school:
- School of Humanities