In de master Interculturele communicatie leer je omgaan met talige en culturele diversiteit in verschillende, met name internationale contexten. Het masterprogramma is toepassingsgericht, interdisciplinair, internationaal en meertalig. Eenmaal afgestudeerd kun je als meertalige en interculturele expert bijdragen aan wederzijds begrip en aan een goede verstandhouding zowel in Europa als daarbuiten in deze tijden van toenemende globalisering.

Earth
7
meertalige en taalspecifieke tracks
Icon of International students
5-15 EC
stage
evt. met Masterlanguage
Studenten en alumni delen hun ervaringen met het masterprogramma

Taalspecifiek en meertalig programma

Interculturele communicatie is een interdisciplinair programma van het departement Talen, Literatuur en Communicatie. Je kunt het studieprogramma dan ook taalspecifiek invullen en hoogwaardige competenties in een vreemde taal en de bijbehorende cultuur verwerven. Maar je kunt ook kiezen voor een meertalig programma, waarbij je de diversiteit aan communicatieprocessen analyseert.

Lees meer over de tracks

Voorbereiding op een internationale beroepspraktijk

Gedurende een jaar word je voorbereid op een internationale beroepspraktijk. Je analyseert de communicatieproducten en -processen die je tegenwoordig aantreft in meertalige contexten in internationale organisaties. Dit leer je te doen op interdisciplinaire wijze: je doet ervaring op met linguïstische, communicatieve, cultuurkundige, etnografische, antropologische en management-benaderingen van communicatie. In een verplichte stage leer je hoe je je kennis kunt toepassen. 

Ga naar studieprogramma

Talige en culturele diversiteit

De Utrechtse master Interculturele communicatie biedt je de kans om hoogwaardige competenties te verwerven in het Nederlands of een moderne vreemde taal en de bijbehorende culturen. Interculturele Communicatie is een interdisciplinair programma van het departement Talen, Literatuur en Communicatie. Je profiteert van de kennis van docenten met een taal- en culturele achtergrond in het land van studie. De talige en culturele diversiteit van de opleiding is uniek in Nederland.

Maak kennis met onze docenten

Al aan het werk? Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Als je toe bent aan een sabbatical in je werk of als zzp-er je opdrachten op het gebied van internationalisering wilt vergroten, dan biedt deze master daartoe vele mogelijkheden. Je vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en verrijkt je cv. Het is ook mogelijk losse onderdelen te volgen.

Netwerk

De master heeft een uitgebreid en actief alumni-netwerk. Dankzij de informele sfeer en de nauwe samenwerking met de praktijk (bijvoorbeeld door het uitnodigen van gastsprekers) raak je al tijdens het programma in contact met het werkveld.

Verder bestaat binnen de master de mogelijkheid om deel te nemen aan Eurocampus, een vier maanden durend studieprogramma dat ieder jaar in een ander land georganiseerd wordt door het onderzoeks- en onderwijsnetwerk European Masters in Intercultural Communication (EMICC).

Meer over extra uitdaging

Na de master

Als je het programma succesvol afrondt, kun je aan de slag in diverse functies, waarin interculturele communicatieprocessen in hun internationale en organisationele context centraal staan. Je bent in te zetten bij het opzetten en uitvoeren van (praktijkgericht) taal- en communicatieonderzoek op academische basis. Ook kun je bedrijven en instellingen adviseren over communicatieprocessen bij migranten en expats (het zogenaamde communicative auditing).

Meer over carrièreperspectieven

Toelating

Interculturele communicatie is een selectief masterprogramma. Wil je weten of je in aanmerking komt voor deze master?

Bekijk de toelatingseisen

ICC jaarboek genomineerd voor Studentenprijs Bijzondere Verdienste 2021

Klik op de afbeelding om de eerste pagina's van het jaarboek in te zien (pdf)

Het jaarboek Interculturele communicatie 2019-2020 doet meertalig en op zeer creatieve en kleurrijke wijze verslag van een groot scala van studieactiviteiten voor en tijdens de coronacrisis. De makers van het jaarboek werden voorgedragen voor de prijs door mastercoördinator Jan ten Thije, die het jaarboek omschrijft als “een voorbeeld van hoe je community building kunt bevorderen".

De prijs is in het leven geroepen om een studenten van de faculteit Geesteswetenschappen te onderscheiden die zich gedurende de coronapandemie op bijzondere wijze hebben ingezet voor anderen in de samenleving.

In het kort

Diploma: 
Taalwetenschappen
Voertaal: 
Nederlands, Meertalig
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
1 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd): 2022-2023: € 2.209

Niet-EU/EEA studenten (instellingstarief) 2022-2023: € 17.500

Meer informatie over collegegeld
Croho code: 
60815
Accreditatie: 
Geaccrediteerd door NVAO
Faculteit: 
Geesteswetenschappen
Graduate school: 
Humanities