In de master Interculturele communicatie leer je omgaan met talige en culturele diversiteit in verschillende, met name internationale contexten. Het masterprogramma is toepassingsgericht, interdisciplinair, internationaal en meertalig.

Earth
7
meertalige en taalspecifieke tracks
Icon of International students
5-15 EC
stage
evt. met Masterlanguage

Voorbereiding op een internationale beroepspraktijk

Gedurende een jaar word je voorbereid op een internationale beroepspraktijk. Je analyseert de communicatieproducten en -processen die je tegenwoordig aantreft in meertalige contexten in internationale organisaties. Dit leer je te doen op interdisciplinaire wijze: je doet ervaring op met linguïstische, communicatieve, cultuurkundige, etnografische, antropologische en management-benaderingen van communicatie. In een verplichte stage leer je hoe je je kennis kunt toepassen. 

Ga naar het studieprogramma

Taalspecifiek en meertalig programma

Je kunt het studieprogramma dan ook taalspecifiek invullen en hoogwaardige competenties in een vreemde taal en de bijbehorende cultuur verwerven. We bieden tracks aan in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands en Spaans. Maar je kunt ook kiezen voor een meertalig programma, waarbij je de diversiteit aan communicatieprocessen analyseert.

Lees meer over de tracks

Toelating

Interculturele communicatie is een selectief masterprogramma. Wil je weten of je in aanmerking komt voor deze master?

Bekijk de toelatingseisen

Waarom deze master in Utrecht?

Studenten en alumni delen hun ervaringen met het masterprogramma

Verplichte stage

Tijdens je verplichte stage leer je kennis in de praktijk te brengen. Bij veel stage-opties ligt de nadruk sterk op het analyseren van communicatieproducten en -processen in internationale organisaties en contexten. 

Talige en culturele diversiteit

De Utrechtse master Interculturele communicatie biedt je de kans om hoogwaardige competenties te verwerven in het Nederlands of een moderne vreemde taal en de bijbehorende culturen. Interculturele Communicatie is een interdisciplinair programma van het departement Talen, Literatuur en Communicatie. Je profiteert van de kennis van docenten met een taal- en culturele achtergrond in het land van studie. De talige en culturele diversiteit van de opleiding is uniek in Nederland.

Contact met het werkveld

De master heeft een uitgebreid en actief alumni-netwerk. Dankzij de informele sfeer en de nauwe samenwerking met de praktijk (bijvoorbeeld door het uitnodigen van gastsprekers) raak je al tijdens het programma in contact met het werkveld.

Eurocampus

Verder bestaat binnen de master de mogelijkheid om deel te nemen aan Eurocampus, een vier maanden durend studieprogramma dat ieder jaar in een ander land georganiseerd wordt door het onderzoeks- en onderwijsnetwerk European Masters in Intercultural Communication (EMICC).

Meer over extra uitdaging

Na de master

Als je het programma succesvol afrondt, kun je aan de slag in diverse functies, waarin interculturele communicatieprocessen in hun internationale en organisationele context centraal staan. Je bent in te zetten bij het opzetten en uitvoeren van (praktijkgericht) taal- en communicatieonderzoek op academische basis. Ook kun je bedrijven en instellingen adviseren over communicatieprocessen bij migranten en expats (het zogenaamde communicative auditing). 

Meer over carrièreperspectieven

De master heeft mij meer inzicht gegeven in de diversiteit binnen Nederland en doen beseffen dat er veel nodig is voor succesvolle interactie tussen mensen.

In het kort

Diploma: 
Taalwetenschappen
Voertaal: 
Nederlands, Meertalig
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
1 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd): 2024-2025: € 2.530

Niet-EU/EEA studenten (instellingstarief) 2024-2025: € 20.043

Meer informatie over collegegeld
Croho code: 
60815
Accreditatie: 
Geaccrediteerd door NVAO
Faculteit: 
Geesteswetenschappen
Graduate school: 
School of Humanities