Earth
7
meertalige en taalspecifieke tracks
Icon of International students
5-15 EC
stage
evt. met Masterlanguage
Studenten en alumni delen hun ervaringen met het masterprogramma

Omgaan met talige en culturele diversiteit in internationale settings

In de master Interculturele communicatie leer je omgaan met talige en culturele diversiteit in verschillende, met name internationale contexten. Het masterprogramma is toepassingsgericht, interdisciplinair, internationaal en meertalig. Eenmaal afgestudeerd kun je als meertalige en interculturele expert bijdragen aan wederzijds begrip en aan een goede verstandhouding zowel in Europa als daarbuiten in deze tijden van toenemende globalisatie.

Taalspecifiek en Meertalig programma

Interculturele communicatie is een interdisciplinair programma van het departement Talen, Literatuur en Communicatie. Je kunt het studieprogramma dan ook taalspecifiek invullen en hoogwaardige competenties in een vreemde taal en de bijbehorende cultuur verwerven. Maar je kunt ook kiezen voor een meertalig programma, waarbij je de diversiteit aan communicatieprocessen analyseert. Lees meer over de verschillende tracks

Verplichte stage

Gedurende een jaar word je voorbereid op een internationale beroepspraktijk. Je analyseert de communicatieproducten en -processen die je tegenwoordig aantreft in meertalige contexten in internationale organisaties. Dit leer je te doen op interdisciplinaire wijze: je doet ervaring op met linguïstische, communicatieve, cultuurkundige, etnografische, antropologische en management-benaderingen van communicatie. In een verplichte stage leer je hoe je je kennis kunt toepassen. Lees meer over de stage.

Al aan het werk? Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Als je toe bent aan een sabbatical in je werk of als zzp-er je opdrachten op het gebied van internationalisering wilt vergroten, dan biedt deze master daartoe vele mogelijkheden. Je vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en verrijkt je cv. Het is ook mogelijk losse onderdelen te volgen.

Na de master

Als je de master Interculturele communicatie afgerond hebt:

 • Kun je taal, cultuur en communicatie in internationale en meertalige contexten analyseren.
 • Kun je communicatietheorieën in de praktijk toepassen en zo communicatieprocessen succesvol stroomlijnen. Je kunt een casestudy doen op academische basis.
 • Heb je specifieke competenties opgedaan in de taal en cultuur van het Duits, het Engels, het Frans, het Italiaans, het Spaans of het Nederlands.
 • Heb je interculturele competenties verworven zoals zelfreflectie, het kunnen wisselen van perspectief en het omgaan met het vreemde.
 • Heb je ervaring opgedaan met intercultureel advies, interculturele marketing, culturele bemiddeling en coaching.

Als je het programma succesvol afrondt, kun je aan de slag in diverse functies, waarin interculturele communicatieprocessen in hun internationale en organisationele context centraal staan. Je bent in te zetten bij het opzetten en uitvoeren van (praktijkgericht) taal- en communicatieonderzoek op academische basis. Ook kun je bedrijven en instellingen adviseren over communicatieprocessen bij migranten en expats (het zogenaamde communicative auditing). Lees meer over de carrièreperspectieven.

Toelating

Interculturele communicatie is een selectief masterprogramma. Wil je weten of je in aanmerking komt voor deze master? Bekijk dan de toelatingseisen.

ICC jaarboek genomineerd voor Studentenprijs Bijzondere Verdienste 2021
Klik op de afbeelding om de eerste pagina's van het jaarboek in te zien (pdf)

Het jaarboek Interculturele communicatie 2019-2020 doet meertalig en op zeer creatieve en kleurrijke wijze verslag van een groot scala van studieactiviteiten voor en tijdens de coronacrisis. De makers van het jaarboek werden voorgedragen voor de prijs door mastercoördinator Jan ten Thije, die het jaarboek omschrijft als “een voorbeeld van hoe je community building kunt bevorderen".

De prijs is in het leven geroepen om een studenten van de faculteit Geesteswetenschappen te onderscheiden die zich gedurende de coronapandemie op bijzondere wijze hebben ingezet voor anderen in de samenleving.

Summer School Interculturele communicatie

Wil je je zo goed mogelijk voorbereiden op de studie Interculturele communicatie in Utrecht? Deze zomer bieden wij twee cursussen aan: Introduction to Intercultural Communication en Research Methods in Intercultural Communication.

Deze cursussen leggen een stevige basis vooraf aan je master en zorgen ervoor dat je je van je beste kant kan laten zien aan het begin van je studie. Daarnaast is het handig om alvast bekend te raken met de manier van studeren aan de Universiteit Utrecht als je van een andere Nederlandse of buitenlandse universiteit komt.

 • Profielfoto Naomi Kok Luis, Interculturele communicatie
  "De premaster was een hele goede voorbereiding op de master."
 • Profielfoto Adriaan Walpot, Interculturele communicatie
  "Het mooiste aan Interculturele communicatie is dat het gaat over de basis van menselijk samenleven: interacteren."

Samenvatting

Diploma: Dit masterprogramma is officieel geregistreerd onder de opleidingsnaam
 • Titulatuur: MA
 • Opleidingsnaam: Taalwetenschappen
 • Programma: Interculturele communicatie
Accreditatie:
Geaccrediteerd door NVAO
Croho-code:
60815
Voertaal:
 • Nederlands
 • Meertalig
Vorm (deeltijd/voltijd):
Voltijd
Tijdsduur:
1 jaar
Studiepunten: 60 studiepunten is gelijk aan 1 jaar full-time studeren (European Credit Transfer System, ECTS)
60
Startmoment(en):
September
Aanmelddeadline:
 • Nederlandse & EU/EEA studenten: 1 april
 • Studenten buiten de EU/EER: 1 april
Collegegeld:
Faculteit:
Geesteswetenschappen
Graduate School:
Humanities