Ben jij die ambitieuze fysiotherapeut? Zet jij de fysiotherapie in beweging? Gaat de zorg je aan het hart en wil je bijdragen aan blijvende verbetering? Zie jij het als een uitdaging fysiotherapeutische zorgverlening te evalueren en nieuwe wetenschappelijke kennis te ontwikkelen voor zowel ziekenhuizen, gezondheidscentra als de particuliere praktijk? Wil jij inzichten uit de wetenschap en ervaringen uit de fysiotherapeutische praktijk met elkaar te verbinden? Kies dan voor het masterprogramma Fysiotherapiewetenschap!

Uniek aan Fysiotherapiewetenschap in Utrecht

De kleinschaligheid van de opleiding zorgt dat studenten en docenten elkaar kennen. Studenten worden intensief begeleid en doen vaak onderzoeksprojecten aansluitend bij de speerpunten van het UMC Utrecht (Brain, Infection and Immunity, Personalized Cancer Care, Regenerative Medicine and Stem Cells, Child Health). Studenten en docenten zijn zeer gemotiveerd om bij te dragen aan de innovatie van de fysiotherapeutische zorg en de zorgverlening in het algemeen.

Het deeltijdprogramma maakt combinatie van werken als fysiotherapeut en studeren aan de universiteit mogelijk. De vraag naar afgestudeerde fysiotherapiewetenschappers wordt door de opleiding gewaarborgd doordat zij regelmatig wordt geadviseerd vanuit de praktijk door een werkveldcommissie over de inhoud van de opleiding.

“Praktijk, wetenschap, leiderschap en onderwijs: op al deze fronten kan je iets met Fysiotherapiewetenschap.”

Wil je meer weten over de ervaringen en keuzes van de mastercoördinator, een student en alumnus van het masterprogramma Fysiotherapiewetenschap, bekijk dan het filmpje!

Doel van het programma

Om verzekerd te blijven van kwalitatief goede zorg, zowel nu als in de toekomst, is er voortdurend behoefte aan nieuwe kennis. Kennis gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en onderzoek en natuurlijk ook op een effectieve vertaling daarvan naar de zorgpraktijk en beleid. Binnen het masterprogramma Fysiotherapiewetenschap leer je wetenschappelijke kennis te ontwikkelen en te verbinden met de ervaringen uit de praktijk, in het bijzonder de praktijk van de fysiotherapie. Vanuit je onderzoekscompetenties kun je ook een rol spelen in veranderingsprocessen, met als doel kwaliteit en doelmatigheid van het vak fysiotherapie te bewerkstelligen dan wel te verbeteren.

Iets voor jou?

In het onderwijsprogramma leer je verschillende onderzoeksmethoden en instrumenten kennen. Ook leer je via systematisch literatuuronderzoek bestaande wetenschappelijke kennis in kaart te brengen. Gedurende de opleiding leer je zelfstandig én in groepsverband mee te werken aan onderzoeks- en innovatieprojecten. Deze projecten staan onder supervisie van ervaren onderzoekers binnen het fysiotherapeutisch werkveld die tevens als docent binnen de opleiding optreden. Het onderzoek in je tweede masterjaar sluit je af met een afstudeeronderzoek.

Foto van Michael Kooren

In het kort

Diploma: 
Klinische Gezondheidswetenschappen
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Deeltijd
Studieduur: 
2 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd): 2024-2025: € 2.530

Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – deeltijd) 2024-2025: € 2.248

Niet-EU/EEA studenten (instellingstarief) 2024-2025: € 23.765

Meer informatie over collegegeld
Croho code: 
66563
Accreditatie: 
Geaccrediteerd door NVAO
Faculteit: 
Geneeskunde
Brochure: 
Brochure aanvragen