Na de opleiding

Na het behalen van je diploma Muziekwetenschap heb je de keuze om de arbeidsmarkt op te gaan, maar je kan er ook voor kiezen om door te leren. Op deze pagina hebben we een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Wat kun je doen met een diploma Muziekwetenschap?

Studenten kletsen voor de Dom-kerk
Foto: Tim Vermeire

Overal waar muziek klinkt in Nederland, loopt wel een musicoloog rond. Bij een tijdschrift bijvoorbeeld. Of bij populaire media, radio en televisie, orkesten, poppodia en concertzalen. Veel programmeurs van zalen hebben Muziekwetenschap gestudeerd. Maar denk ook aan het muziekonderwijs, particulier of op scholen. 

Doorleren na het behalen van je diploma Muziekwetenschap

Foto: Tim Vermeire

Je wordt aan de universiteit, anders dan bij beroepsopleidingen, vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Je laat met het behalen van een universitair diploma zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Je kunt gaan werken, maar veel studenten gaan na een bachelor verder met een aansluitende master. Met een master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag, het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd.

Je kunt bij de Universiteit Utrecht kiezen voor een:

  • Eenjarige master: deze eenjarige masters bereiden je voor op de uitoefening van een beroep op academisch niveau, bijvoorbeeld als muziekjournalist of artistiek assistent/leider.
  • Tweejarige master: deze tweejarige masters bereiden je voor op een loopbaan als onderzoeker. Bijvoorbeeld als PhD-student Musicology.

Doorstuderen aan de UU

Afhankelijk van je keuzes en de invulling van je bachelor kun je na het behalen van je diploma onderzoeken of je toelaatbaar bent tot bijvoorbeeld onderstaande masterprogramma's van de Universiteit Utrecht. Daarbij moet je rekening te houden met specifieke toelatingseisen die per programma kunnen verschillen. Soms dien je bijvoorbeeld eerst nog een premasterprogramma te volgen. 

Promoveren

Wanneer je een masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek.

Ik werk als producer en freelance muzikant. Ik merk dat ik mijn kennis van muziekwetenschap, bijvoorbeeld over hoe mensen muziek ervaren en wat voor connotaties zij hebben, kan toepassen in mijn werk. Zo ben ik nu bezig met het maken van de muzikale huisstijl van een podcast. Ik weet dankzij Muziekwetenschap hoe ik het gewenste imago van deze podcast kan weergeven door bepaalde muzikale middelen te combineren.

Beroepen

Na het afronden van je bachelor- of masterstudie kom je uiteindelijk op de arbeidsmarkt terecht. Daar kun je alle kanten op, maar de meeste van onze studenten kiezen een van de volgende beroepen/richtingen: