Ervaringen

Matti Mual (hij/hem) is student

"Voordat ik aan de bachelor Muziekwetenschap begon, heb ik een tijdje zonder succes wiskunde gestudeerd. Uiteindelijk bleek het volgen van mijn passie voor muziek met een opleiding Muziekwetenschap toch de juiste keuze."

"Vrijwel alles wat we bestuderen binnen de opleiding sluit aan bij of schijnt een nieuw licht op mijn interesses. Geloof het of niet, maar ik heb vaak in volle euforie in de collegezaal gezeten."

Lees meer

Comfortzone 

"Rond het begin van het tweede semester van mijn eerste jaar kwam ik voor het eerst tot het besef dat ik op een creatieve wijze al mijn hobby’s kon verwerken in mijn studie. Het inzicht dat ik een paper kon schrijven over de muziek van een videogame die ik had gespeeld, zorgde voor nog meer plezier tijdens het studeren. Bovendien heeft de bachelor mij uit mijn comfortzone gehaald: ik heb meer in mijn mars dan ik voorheen dacht."

Muziektheorie 

"Een veelgehoorde vraag bij Muziekwetenschap is of je ook een instrument moet spelen om de bachelor te kunnen volgen. Belangrijk om te weten is dat dit niet hoeft, maar het is wel een voordeel. Ik heb vanaf mijn 7e piano leren spelen en daarbij noten leren lezen, dus ik had een aanzienlijke voorsprong in de muziektheoretische cursussen. Er zijn desondanks genoeg studenten die die basis niet hebben en andere studenten, de universiteit en de studievereniging Hucbald bieden veel mogelijkheden om hier hulp bij te krijgen."

Noor Sloterdijk (zij/haar) is student

"Je krijgt bij Muziekwetenschap veel ruimte om genres verder uit te diepen. Na je eerste jaar kies je tussen twee verdiepingspakketten: Historische muziekwetenschap of Muziek en media, maar ik heb ze allebei gedaan."

"Muziekwetenschap is een interdisciplinaire studie. Zo heb ik tijdens mijn scriptie muziek gecombineerd met gender. Ik onderzocht hoe muziek bijdraagt aan de stereotypering van kinderen in speelgoedreclames. Muziek in speelgoedreclames zorgt bijvoorbeeld dat meisjes de rol van lief, zachtaardig en mooi worden toegeschreven. Jongens worden met behulp van muziek daarentegen bijvoorbeeld afgeschilderd als stoer."

Lees meer

Brede studie

"Het idee voor mijn scriptieonderwerp kreeg ik mede door de minor Gender. Ik merkte dat mijn musicologische insteek tijdens deze minor veel toegevoegde waarde had, aangezien veel medestudenten zich niet realiseerden hoe groot de invloed van muziek is op hoe we dingen ervaren. Want muziek is overal: in film, televisie, reclames en winkels. De studie bestaat dus zeker niet alleen uit muziekgeschiedenis."

Docenten

"Muziekwetenschap heeft voor alle onderwerpen gespecialiseerde docenten in huis. De docenten motiveren me heel erg en er is veel ruimte voor humor in de colleges. Ik kijk zelf wekelijks het meeste uit naar de interessante discussies die we tijdens colleges voeren. Zo hebben we recent gediscussieerd over of het eigenlijk erg is dat stereotypes bestaan. Daar zijn de meningen over verdeeld. Er is in deze discussies ruimte voor ieder standpunt."

Erwin van Oostbrugge is student

"Muziekwetenschap is een goede theoretische aanvulling op de meer praktische kennis die ik bij mijn vorige opleiding opdeed. Ik studeerde eerst aan het Conservatorium in Haarlem en ik wilde me verdiepen in de meer formele en analytische kant van muziek."

"Vragen als: hoe zit muziek in elkaar? Hoe is het gemaakt? Met welke muzikale middelen? Ik werk naast mijn studie voor mezelf als producer en freelance muzikant. Ik merk dat ik mijn kennis van muziekwetenschap, bijvoorbeeld over hoe mensen muziek ervaren en wat voor connotaties zij hebben bij muziek, kan toepassen in mijn werk. Zo ben ik nu bezig met het maken van de muzikale huisstijl van een podcast."

Lees meer

Musikale huisstijl

"Een goed voorbeeld van zo’n muzikale huisstijl is het melodietje van McDonald’s, dat er altijd voor zorgt dat je trek krijgt. Herkenbare klanken die vaak worden herhaald, zorgen voor een bepaalde connotatie in het menselijk brein. Op een gegeven moment lukt het zelfs om los van het product die connotatie met de klanken op te roepen. Daarnaast is authenticiteit heel belangrijk: past de muziek die je maakt goed bij het bijbehorende product?"

Hoorcolleges

"Ik pas de informatie uit hoorcolleges praktisch toe, als ik muziek produceer voor opdrachten maak ik op basis van die informatie keuzes: voor welk effect ga ik? Waarom doe ik dat en hoe doe ik dat? We bespreken in de hoorcolleges bovendien veel voor mij nog onbekende muziek, waar ik dan helemaal in kan duiken. We worden op de studie echt behandeld als musicologen door de docenten. Je zult bijvoorbeeld tijdens klassikale discussies niet merken dat je nog geen diploma hebt."