Ervaringen

Wil je weten hoe onze huidige en oud-studenten de opleiding ervaren? Check dan de interviews en video's met Lotte, Eva, Matti en Maria. 

Lotte Murrath (zij/haar) is masterstudent

"Soms vragen mensen, wat kun je met Muziekwetenschap doen? Dan denk ik: ik leer goed onderzoeken, ik leer schrijven, ik leer presenteren. Dat zijn skills die ik heel waardevol vind."

Eva Kalsbeek (zij/haar) is student

"Voor mij is het hoogtepunt van Muziekwetenschap in Utrecht dat het onderdeel is van de hele Faculteit Geesteswetenschappen, wat eigenlijk betekent dat je heel veel ruimte hebt binnen je opleiding om ook te gaan snuffelen bij andere opleidingen." 

Matti Mual (hij/hem) is student

"Voordat ik aan de bachelor Muziekwetenschap begon, heb ik een tijdje zonder succes wiskunde gestudeerd. Uiteindelijk bleek het volgen van mijn passie voor muziek met een opleiding Muziekwetenschap toch de juiste keuze."

"Vrijwel alles wat we bestuderen binnen de opleiding sluit aan bij of schijnt een nieuw licht op mijn interesses. Geloof het of niet, maar ik heb vaak in volle euforie in de collegezaal gezeten."

Lees meer

Comfortzone 

"Rond het begin van het tweede semester van mijn eerste jaar kwam ik voor het eerst tot het besef dat ik op een creatieve wijze al mijn hobby’s kon verwerken in mijn studie. Het inzicht dat ik een paper kon schrijven over de muziek van een videogame die ik had gespeeld, zorgde voor nog meer plezier tijdens het studeren. Bovendien heeft de bachelor mij uit mijn comfortzone gehaald: ik heb meer in mijn mars dan ik voorheen dacht."

Muziektheorie 

"Een veelgehoorde vraag bij Muziekwetenschap is of je ook een instrument moet spelen om de bachelor te kunnen volgen. Belangrijk om te weten is dat dit niet hoeft, maar het is wel een voordeel. Ik heb vanaf mijn 7e piano leren spelen en daarbij noten leren lezen, dus ik had een aanzienlijke voorsprong in de muziektheoretische cursussen. Er zijn desondanks genoeg studenten die die basis niet hebben en andere studenten, de universiteit en de studievereniging Hucbald bieden veel mogelijkheden om hier hulp bij te krijgen."

Maria Zwartbol (zij/haar) is masterstudent

"Mijn keuze om muziekwetenschap te gaan studeren had te maken met mijn wens om westerse muziekgeschiedenis te bestuderen zonder zelf muziek te moeten maken of me te hoeven verdiepen in de praktische kant ervan."

"In je eerste jaar Muziekwetenschap maak je kennis met een groot aantal perspectieven op muziek, waaronder uit de filosofie, mediawetenschappen en geschiedenis. Ik kon die diversiteit aan vakken erg waarderen!"

Lees meer

Herdenkingsconcert

"Mijn favoriete herinnering aan mijn studie Muziekwetenschap was de combinatie tussen studeren en actief betrokken zijn bij studievereniging Hucbald. Zo was ik bijvoorbeeld voorzitter van de commissie die het jaarlijkse Herdenkingsconcert op 4 mei organiseert, waarbij we met studenten en professionele musici samenwerkten. Ik vond het heel tof om iets in de praktijk te kunnen doen naast en met mijn studie."

Cultureel onderzoek

"Door het volgen van deze universitaire bachelor ben ik erachter gekomen dat ik onderzoek doen heel leuk vind en dat ik op mijn plek zit binnen het culturele veld. Na mijn bachelor heb ik gekozen voor een onderzoeksmaster Musicology om mijn academische onderzoeksvaardigheden verder te ontwikkelen. Later wil ik ofwel onderzoeker worden, ofwel bij de overheid of een museum werken, alhoewel ik een extra studie binnen de geesteswetenschappen na mijn master nog niet uitsluit."