Na de opleiding
In tegenstelling tot een beroepsopleiding, leidt een universitaire opleiding je niet op voor een specifiek beroep. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over een academisch werk- en denkniveau beschikt. Hiermee kun je na je bacheloropleiding alle kanten op.
Er zijn maar weinig studenten die na een bacheloropleiding direct de arbeidsmarkt opgaan; bijna alle studenten gaan verder met een master. Met een master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag. Je kunt door in de wetenschap of je zoekt een baan in het bedrijfsleven of in de beleids- of adviessector. Ook kun je terecht in de communicatie of in het onderwijs. Het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd.
Aansluitende masters
De masters van de Universiteit Utrecht (UU) die het best aansluiten op je Molecular and Biophysical Life Sciences (MBLS) bachelordiploma zijn:
- Bioinformatics and Biocomplexity
- Drug Innovation
- Environmental Biology
- Experimental Physics
- Molecular and Cellular Life Sciences
Hieronder vind je ook andere UU masters die goed passen bij een bachelor in MBLS. Afhankelijk van je studieprogramma, met name je keuzevakken, zou je ook geaccepteerd kunnen worden voor andere masters binnen de UU, een andere Nederlandse universiteit of in het buitenland.
Become a data science professional with excellent analytic capabilities in a wide number of domains.
Het leven is een van de meest complexe systemen om te bestuderen, omdat het een veelvoud van op elkaar inwerkende niveaus omvat. Voorbeelden zijn de verspreiding van zenuwpulsen langs axonen en de ingewikkelde patroonvormingsprocessen die optreden tijdens multicellulaire ontwikkeling.
Dit interdisciplinaire masterprogramma duikt diep in bioinformatische data-analyse, modellering en simulatie van biocomplexiteit. Je leert de theoretische basis en fundamentele technieken die relevant zijn voor bio-informatica en / of biocomplexiteit, en hoe deze methoden toe te passen en te herontwikkelen om complexe biologische onderzoeksvragen te beantwoorden.
Bio-informatici en biocomplexiteitswetenschappers vind je in laboratoria, zoals in het ziekenhuis om nieuwe genen te ontdekken die een bepaalde ziekte veroorzaken. Of, bij onderzoeksinstituten en bedrijven die nieuwe medicijndoelen bestuderen, ecologische modellen verkennen of gewasopbrengsten verbeteren.
Learning from nature: where science meets sustainability
Bio inspired design and science are used for innovations that support a transition to a sustainable, circular economy. The Master’s programme Bio Inspired Innovation (BII) offers a unique blend of knowledge and skill training that will support the search for and development of circular business-models and bio inspired research & innovations.
Onze kennis over het menselijke DNA en eiwitten groeit snel, maar we weten nog niet genoeg om ernstige ziekten te kunnen voorkomen of genezen. In dit programma verdiep je je daarom in oncologie, moleculaire ontwikkelingsbiologie en genetica bij mensen en dieren. Deze interdisciplinaire kennis en kennis van moderne laboratoriumtechnieken en bio-informatica maken dat je complexe vraagstukken kunt gaan oplossen.
Afgestudeerden op gebied van Cancer, Stem Cells and Deveopmental Biology hebben een goede positie op de arbeidsmarkt.
Hart- en vaatziekten vormen wereldwijd een grote belasting op de gezondheidszorg. Deze master daagt je uit deze last te verminderen door de mechanismen van hart- en vaatziekten te ontrafelen, behandelingen en therapieën te ontwikkelen en risicobeheer en preventieve strategieën te onderzoeken.
Drug Innovation gaat over de vernieuwing en synthese van medicijnen en vaccins. De hoeveelheid innovatieve en nieuwe medicijnen neemt af. Aangezien medicijnen een effectief en goedkoop middel zijn tegen gezondheidsproblemen is het belangrijk om deze trend om te draaien. Hoe maken we door middel van nieuwe technieken medicijnen die nog beter werken? Je leert werken met de nieuwste technieken in laboratoria en krijgt de theoretische kennis die daarvoor nodig is. Onderzoeksvaardigheden doe je op in grote en kleine onderzoeksprojecten in je eigen voorkeursrichting. Na je studie kun je verder onderzoek doen in (academische) ziekenhuizen, de farmaceutische of biotechnologische industrie.
Het doel van deze master is om te begrijpen hoe planten, microben en dieren functioneren in populaties en ecosystemen en hoe ze zich aanpassen aan de constant veranderende omgeving. Wie geïnteresseerd is in plantenbiologie, schimmelbiologie, paleo-ecologie of milieuvraagstukken in het algemeen, zit hier goed. Je zult de fundamentele bestaansprocessen van planten, schimmels, moleculen en cellen bestuderen, maar je ook richten op het bestuderen van gehele planten- en ecosystemen. De basis van de opleiding is praktijkonderzoek en theoretisch onderwijs, maar er zijn ook mogelijkheden voor meer toegepaste projecten.
In dit programma wordt je getraind in het verrichten van experimenteel onderzoek, dat aansluit bij de mogelijkheden van de onderzoeksgroepen in Utrecht. Je wordt verder onderwezen in fundamentele theorieën, die de wereld om ons heen te beschrijven, waardoor je de uitkomsten van je experimenten beter kan verklaren. Tevens wordt je betrokken in het ontwerpen van geavanceerde instrumentatie, die in verschillende experimenten gebruikt kan worden.
Een deel van de experimentele fysica wordt uitgevoerd in de laboratoria in Utrecht, waar de nadruk ligt op lichtverstrooiing in complexe media, ultra-koude quantum materie en de fysica van nano-materialen. Een ander deel van het onderzoek vindt plaats op CERN in Geneve, waar samengewerkt wordt met internationale groepen aan de grootste deeltjesversneller van de wereld.
Het programma is een goede voorbereiding op een promotie-traject in de experimentele natuurkunde, maar biedt ook goed uitzicht op een baan in de industrie (ASML, Unilever, Akzo).
Infection and Immunity is de ontwikkeling van strategieën ter preventie en genezing van infecties en chronische ontstekingsziekten. Binnen dit multidisciplinaire programma doe je kennis op over ontstekingsziekten die voortkomen uit een disfunctionerend immuunsysteem en/of een infectie. Je leert de basis van wetenschappelijk onderzoek die je nodig hebt om:
- de moleculaire basis van epidemiologie en infectie te begrijpen
- de reactie, of het uitblijven ervan, van het lichaam op infecties te begrijpen
- innovatieve strategieën te bedenken waarmee infecties kunnen worden gediagnosticeerd en behandeld
- het beleid in de gezondheidszorg te verbeteren.
Exact science and cutting-edge technology in health care
Medical Imaging is a technology-oriented research master’s programme that prepares students for a career in the strongly multidisciplinary and rapidly evolving field of medical imaging. In this programme, which is offered in close collaboration between UMC Utrecht/Utrecht University and Eindhoven University of Technology (TU/e), exact sciences, engineering and life sciences come together. It combines elements from physics, mathematics, computer science, artificial intelligence & data science, biomedical engineering, biology, and clinical medicine to provide students with the opportunity to attain a high level of knowledge and skills in various areas of medical imaging, such as image acquisition physics, quantitative image analysis, computer-aided diagnosis, and image-guided interventions.
Op het kruispunt van scheikundige, biologische en fysische wetenschappen leer je de functies van cellen op moleculair niveau begrijpen. Daarnaast is er ook een koppeling met bioinformatica. Het programma is ontworpen om dit unieke onderzoeksveld over te brengen op een nieuwe generatie studenten. De nadruk ligt het doen van onderzoek. Er wordt gebruik gemaakt van een multidisciplinaire aanpak. Je zult veel verschillende hoogstaande technieken leren, zoals geavanceerde methodologie in de genetica, celbiologie en/of structurele biologie. Je zult bijvoorbeeld leren welke scheikundige processen een rol spelen bij genetica.
Ook leer je de functies van cellen op moleculair niveau begrijpen en de theorie achter biomoleculaire technieken zoals massaspectrometrie, X-ray diffractie en nuclear magnetic resonance en cellulaire technieken zoals lichtmicroscopie. De focus van de master ligt op het ontwikkelen van onderzoeksvaardigheden en het toepassen van de geleerde theorie. Verder biedt het programma je de vrijheid om je te specialiseren in een specifiek veld binnen de biomoleculaire wetenschappen.
Nanomaterialen zijn essentiële bouwstenen die kunnen zorgen voor een milieuvriendelijke productie van chemicaliën, licht kunnen omzetten naar energie en noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling van snellere computers en beter transport van medicijnen. Deze master geeft je veel kennis en praktische ervaring met nieuwe nanomaterialen en hun synthese, structuur en toepassingen zoals katalysatoren en colloïdale kristallen. De expertise die je in deze master verkrijgt, geeft je de mogelijkheid om te werken aan een duurzamere maatschappij.
Door theoretische cursussen en onderzoek in multidisciplinaire teams krijg je een diep inzicht in de complexe manier waarop het brein functioneert. In aanvulling op de theoretische fundamenten van de neurowetenschappen ben je aan het werk in onderzoeksteams met mensen uit verschillende vakgebieden. Een voorbeeld: om te signaleren dat je een vriend ziet lopen, is herkenning (cognitie) van belang, zijn neuronen aan het werk (herinnering), vertalen je hersenen signalen en sturen ook nog eens jouw gedrag. Al deze complexe systemen komen bij Neuroscience and Cognition aan de orde.
Afgestudeerden vinden werk in adviesbureaus, ziekenhuizen of de industrie. Ongeveer 25% vindt een PhD-positie in één van de drie onderzoeksinstituten in Utrecht.
Het gat tussen industrie en wetenschap te dichten; dat is het doel van dit masterprogramma. Het is vooral interessant voor bachelorstudenten die geïnteresseerd zijn in bedrijven. De cursussen zijn zo opgesteld dat ze je helpen om je academische en wetenschappelijke kennis te ontwikkelen, terwijl je daarnaast inzicht verkrijgt in product- en procesontwikkeling. Je leert om problemen die ontstaan in het innovatieproces te identificeren en te managen. Om de stap naar de markt te maken, verdiep je je ook in financieel management, ondernemerschap, ICT-vaardigheden en milieuvraagstukken.
Afgestudeerden van dit programma zijn gekwalificeerd voor onderzoeks- en managementposities in innovatieve bedrijven, adviesbureaus of de overheid.
Mogelijke beroepen
Met een Molecular and Biophysical Life Sciences (MBLS) bachelordiploma heb je veel verschillende beroepsmogelijkheden, zowel in Nederland als het buitenland.
Hieronder een selectie van mogelijke beroepen, nadat je ook een master hebt afgerond:
Als onderzoeker doe je onderzoek naar het ontstaan van de ziekte kanker: Hoe komt het dat een normale cel verandert in een kankercel? Ook onderzoek je hoe kankercellen zich verspreiden en hoe ze bestreden kunnen worden. Je werkt op moleculair niveau in biologische modelsystemen.
Als moleculair bioloog bestudeer je alle processen die in een cel plaatsvinden. Een paar voorbeelden:
- Hoe interacteren eiwitten met elkaar?
- Hoe wordt een eiwit gevouwen tot zijn uiteindelijke structuur?
- Hoe binden moleculen aan de receptoren van de cellen?
- Hoe wordt de genexpressie in een cel gereguleerd?
- Hoe ziet het membraan van een cel eruit?
Een (medisch) microbiologisch onderzoeker houdt zich bijvoorbeeld bezig met de opsporing van ziekteverwekkers (bacteriën en virussen). Maar je kunt ook onderzoek doen naar de manier waarop bacteriën een organisme binnen dringen of, nog fundamenteler, naar hoe het celmembraan van de bacterie is opgebouwd.
Een onderzoeker in de farmaceutische industrie is op zoek naar nieuwe geneesmiddelen of zorgt ervoor dat huidige medicijnen nog beter werken. Dit gaat vaak hand in hand met een commercieel doel. Voorbeelden hiervan zijn de zoektocht naar een middel tegen Alzheimer of verbeteringen van de huidige medicijnen tegen reisziekten.
Als promotieonderzoeker (PhD/promovendus) in het vakgebied Molecular and Cellular Life Sciences voer je na je studie, onder begeleiding van een hoogleraar, een groot onderzoek uit. Je houdt je bijvoorbeeld bezig met de mechanismen die ten grondslag liggen aan de groei, differentiatie en afsterving van cellen. Je gebruikt allerlei geavanceerde technieken zoals elektronenmicroscopie, X-ray diffractie, lichtmicroscopie en nuclear magnetic resonance. Je sluit je promotieonderzoek af met het schrijven en verdedigen van een proefschrift. Je behaalt hiermee een doctorstitel, afgekort met dr.