Topopleiding
Topopleiding 2021

Italiaanse taal en cultuur behoort volgens de Keuzegids Universiteiten 2021 weer tot de top van het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs.

Wie aan Italië denkt, ziet al gauw een prachtig vakantieland voor zich, met heerlijk eten en toonaangevende design en mode. Maar het is veel meer dan dat. Italië is niet weg te denken uit het cultureel heden en verleden van de westerse wereld. Er wordt een taal gesproken die hoort tot de vier meest bestudeerde talen van de wereld. En niet te vergeten: het is de zesde economische grootmacht van de wereld. Italië speelt, kortom, zowel binnen als buiten Europa een grote rol. Dat vraagt om mensen die het land én de mogelijkheden daarvan door en door kennen. Bij Italiaans in Utrecht leiden we je op tot een volwaardig Italië-expert!

Italiaans: een veelzijdige studie

Tijdens de opleiding Italiaanse taal en cultuur leer je uitstekend Italiaans lezen, schrijven en spreken. Omdat je vanaf dag één intensief met het Italiaans aan de slag gaat, kun je je binnen mum van tijd ook onderdompelen in de veelzijdige Italiaanse literatuur, cultuur en samenleving. Zo lezen we belangrijke Italiaanse werken van alle tijden, bekijken we de pronkstukken van de Italiaanse film- en televisiewereld en onderzoeken wat het eigenlijk betekent om in Italië te wonen op sociaal, politiek en economisch vlak.

Italië-deskundige

Na het eerste studiejaar, waarin je een stevige basiskennis van de Italiaanse taal legt, kun je je verder verdiepen in de Italiaanse taal of de rijke literatuur en cultuur van het land. Wanneer je focust op de taal, ga je meer in op vragen als: Spreekt iedereen in Italië hetzelfde Italiaans? Hoe leren Italiaanse kinderen de taal? En waar is het nog meer nuttig om Italiaans te spreken, en waarom?

Richt je je op de literatuur en cultuur van het land, dan duik je niet alleen dieper in Italiaanse grote én kleine meesterwerken, maar behandel je ook vraagstukken over stereotypen en de positie van Italië in de rest van de wereld. Hoe komt het bijvoorbeeld dat we bij Italië meteen denken aan la dolce vita? Is dat terecht? Wat kan Nederland van Italië als economische grootmacht leren, en andersom?

Welke specialisatie je ook kiest, na de bachelor ben je een absolute Italië-deskundige, die duidelijk over de belangrijkste ontwikkelingen in zijn vakgebied kan vertellen – als het nodig is, in vloeiend Italiaans!

Iets voor jou?

Je keuze om Italiaans te studeren begint vaak met een persoonlijke passie voor het land. Misschien ben je er een aantal keer op vakantie geweest, heb je er familie wonen of liggen je roots er. Voor een studie Italiaans is alleen meer nodig dan een liefde voor De Laars. Interesse in de rijke culturele, politieke en economische geschiedenis van het land is minstens zo belangrijk. Daarnaast gaan we in het eerste jaar meteen intensief met het leren van de taal aan de slag. Als je van aanpakken weet, heb je hier niet alleen de rest van je opleiding, maar ook later op de arbeidsmarkt profijt van.

  • Myrthe Ianella, student Italiaanse taal en cultuur
    "De docenten van de Italiaanse vakken dragen professioneel en enthousiast alle kennis aan je over."
  • David Napolitano studeerde Italiaanse taal en cultuur
    "De bachelor Italiaans is van onmiddellijk praktisch belang tijdens mijn onderzoeksactiviteiten."

Samenvatting

Vorm:
Voltijd
Voertaal:
  • Italiaans
  • Nederlands
Tijdsduur:
3 jaar
Studiepunten:
180
Begin:
September
Collegegeld:
  • Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2022-2023): € 2.209
  • Instellingstarief 2022-2023: € 9.895 (EU), € 11.000 (niet-EU)
Aangeboden door:
Geesteswetenschappen
Titulatuur: Dit bachelorprogramma is officieel geregistreerd onder de opleidingsnaam
BA (Bachelor of Arts)
Croho-code:
56809