Heb jij altijd al meer willen weten over de taal en cultuur van een van de mooiste landen ter wereld? Dan is de opleiding Italiaanse taal en cultuur wellicht een goede match voor jou!

keuze
kies voor breed of specialistisch
creëer je eigen studiepad
Icon of a globe
ervaar
studeren in 'la bella Italia'
maak écht kennis met de taal & cultuur

Word Italië-deskundige

Wie aan Italië denkt, ziet een prachtig vakantieland voor zich. Maar er is meer. Italië is niet weg te denken uit het culturele heden en verleden van het Westen en is daarnaast de zesde economische wereldmacht. Dit vraagt om mensen die Italië door en door kennen.

Hoe leer je Italiaans?

Na het eerste studiejaar, waarin je de basiskennis van de Italiaanse taal verwerft, kun je je verder verdiepen in de taalkunde of de literatuur en cultuur van het land. We bieden een origineel en innovatief curriculum waarin de traditionele grenzen tussen taal, letterkunde, taalkunde en cultuur vervagen zodat het totale beeld van de huidige maatschappij zichtbaar wordt. Welke specialisatie je ook kiest, na de bachelor ben je een Italië-deskundige die duidelijk over de belangrijkste ontwikkelingen in zijn vakgebied kan vertellen, in het Italiaans! 

Ik zou het eerste jaar van mijn studie beschrijven als een wervelwind die door Italië trekt. Alle facetten komen aan bod: geschiedenis, cultuur, literatuur en kunst. En uiteraard de taal, die je in een jaar tijd al behoorlijk onder de knie krijgt!

Myrthe Iannella is student
Myrthe Ianella is eerstejaars student

Bepaal je eigen koers

In Utrecht kun je Italiaans combineren met tal van andere vakgebieden. Je bepaalt zelf waar je zwaartepunt komt te liggen, zoals: vertalen, geschiedenis, onderwijs, media, literatuur óf economie. Daarnaast kun je je ook verdiepen in andere talen, door bijvoorbeeld meerdere vakken in het Engels te volgen. Je doet daardoor tijdens je studie zowel Italiaans als Engelse schrijf- en spreekvaardigheid op. En wil je meer uit je studie halen en je talenten ontwikkelen? Dan kun je ervoor kiezen om honoursonderwijs te volgen of een dubbele bachelor te doen. Ook kun je over de grenzen van je eigen bachelor heen kijken... Samen met andere ‘talen-studenten’ kun je vanaf dit studiejaar namelijk onze unieke en gloednieuwe 'Crossing Borders' track volgen. 

Je moet Italiaanse taal en cultuur in Utrecht studeren, omdat

  • onze opleiding kleinschalig en betrokken is. Tijdens je studie word je intensief begeleid. Niet alleen door je tutor en studieadviseur, maar ook door alle docenten. Sfeerproeven? Check onze community op Facebook.
  • je tijdens je studie een periode in Italië kunt studeren! Bijvoorbeeld via een zomercursus of excursie. Taal en cultuur gaan dan pas echt leven.

  • we in onze taalcursussen een nieuwe en originele manier gebruiken om de Italiaanse grammatica te leren, namelijk capovolgèndo la classe oftewel flipping the classroom.

  • je lid kunt worden van Studievereniging Etna! Zij organiseren activiteiten zoals borrels, studiereizen, lezingen en de introductie voor eerstejaars. 

  • je in ons curriculum ervaring kunt opdoen met Community Engaged Learning, waarbij we binnen het onderwijs samenwerken met externe maatschappelijke partners

  • je dan in bruisend en sfeervol Utrecht studeert. Je krijgt les in het centrum, in monumentale panden rondom de Domkerk. Lees meer over de Utrechtse Introductietijdop kamers gaanstudentenorganisatiescultuur en sport en uitgaan.

  • je enkel in Utrecht de 'Crossing Borders' track kan volgen. Binnen deze track van je BA volg je een volwaardig taalspecifiek programma maar neem je je expertise ook mee in een speciaal ontworpen Engelstalig vakkenpakket waarin je met studenten van andere BA-programma’s aan de slag gaat met taal- en cultuurvergelijkend onderzoek. 

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten natuurlijk als geen ander waarom de opleiding Italiaanse taal en cultuur een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze opleiding hebben gekozen en wat de studie zo uniek maakt.

In het kort

Diploma: 
BA (Bachelor of Arts)
Voertaal: 
Italiaans, Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2023-2024): € 2.314

Instellingstarief 2023-2024: € 10.365 (EU), € 11.523 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56809