Heb jij altijd al meer willen weten over de taal en cultuur van een van de mooiste landen ter wereld? Dan is de opleiding Italiaanse taal en cultuur écht iets voor jou!

Grafische weergave van personen in gesprek met elkaar
100%
Italiaans onderwijs
leer de taal goed spreken
Icon of a globe
ervaar
studeren in 'la bella Italia'
maak écht kennis met de taal & cultuur
keuze
kies voor breed of specialistisch
creëer je eigen studiepad

Word Italië-deskundige

Onze studenten beantwoorden ál jouw vragen!

Wie aan Italië denkt, ziet een prachtig vakantieland voor zich. Maar er is meer. Italië is niet weg te denken uit het culturele heden en verleden van het Westen en is daarnaast de zesde economische wereldmacht. Dit vraagt om mensen die Italië door en door kennen.

Ervaar de opleiding

Hoe leer je Italiaans?

Na het eerste studiejaar, waarin je de basiskennis van de Italiaanse taal verwerft, kun je je verder verdiepen in de taalkunde of de literatuur en cultuur van het land. We bieden een origineel en innovatief curriculum waarin de traditionele grenzen tussen taal, letterkunde, taalkunde en cultuur vervagen zodat het totale beeld van de huidige maatschappij zichtbaar wordt. Welke specialisatie je ook kiest, na de bachelor ben je een Italië-deskundige die duidelijk over de belangrijkste ontwikkelingen in zijn vakgebied kan vertellen, in het Italiaans

naar het studieprogramma

Belangrijk om te onthouden is dat een universitaire opleiding Italiaans heel anders dan een talencursus is. Daarnaast leer je niet alleen de taal te spreken, maar ook de cultuur van het land te bestuderen en begrijpen.

Colin Lammertink is alumnus

Bepaal je eigen koers

In Utrecht kun je Italiaans combineren met tal van andere vakgebieden. Je bepaalt zelf waar je zwaartepunt komt te liggen, zoals: vertalen, geschiedenis, onderwijs, media, literatuur óf economie. En wil je meer uit je studie halen en je talenten ontwikkelen? Dan kun je ervoor kiezen om honoursonderwijs te volgen of een dubbele bachelor te doen. Ook kun je over de grenzen van je eigen bachelor heen kijken... samen met studenten van de andere talenopleidingen kun je namelijk onze unieke Crossing Borders-track volgen.

Waarom Italiaanse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht?

Omdat...

  • onze opleiding kleinschalig en betrokken is. Tijdens je studie word je intensief begeleid. Niet alleen door je tutor en studieadviseur, maar ook door alle docenten. Sfeer proeven? Check onze Instagram-pagina.
  • je tijdens je studie een periode in Italië kunt studeren! Bijvoorbeeld via een zomercursus of excursie. Taal en cultuur gaan dan pas echt leven.

  • we in onze taalcursussen een nieuwe en originele manier gebruiken om de Italiaanse grammatica te leren, namelijk capovolgèndo la classe oftewel flipping the classroom.

  • je enkel in Utrecht de Crossing Borders-track kan volgen. Binnen deze track volg je een Italiaans programma maar neem je je expertise ook mee in een Engelstalig vakkenpakket waarin je met studenten van andere opleidingen taal- en cultuurvergelijkend onderzoek doet.

  • je lid kunt worden van Studievereniging Etna! Zij organiseren borrels, studiereizen, lezingen en de introductie voor eerstejaars. 

  • je in ons curriculum ervaring kunt opdoen met Community Engaged Learning, waarbij we binnen het onderwijs samenwerken met externe maatschappelijke partners

  • je dan in bruisend en sfeervol Utrecht studeert. Je krijgt les in het centrum, in monumentale panden rondom de Domkerk. Lees meer over de Utrechtse Introductietijdop kamers gaanstudentenorganisatiescultuur en sport en uitgaan.

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten als geen ander waarom de opleiding Italiaanse taal en cultuur een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze studie kozen. Bekijk Italiaans in cijfers op Studiekeuze123. Zo kun je deze studie vergelijken met andere landelijke opleidingen.

In het kort

Diploma: 
BA (Bachelor of Arts)
Voertaal: 
Italiaans, Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 11.333 (EU), € 12.598 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56809