Na de opleiding

Anders dan bij beroepsopleidingen word je op de universiteit niet opgeleid voor een specifiek beroep. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Hiermee kun je na je studie alle kanten op.

Er zijn maar weinig studenten die na een bacheloropleiding direct de arbeidsmarkt opgaan; 88% van de studenten gaat verder met een master (bron: 1CijferHO - VSNU, oktober 2021).

Met een master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag. Je kunt door in de wetenschap of je zoekt een baan in het bedrijfsleven, in de beleids- of adviessector en in het onderwijs. Het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd. 
Bekijk de mogelijke beroepen na het doen van de opleiding Farmacie.

Aansluitende masters

Hoewel de meeste studenten (88%,) direct na hun bachelor doorstromen naar een master kun je ook direct na je bachelor aan de slag. Met de educatieve minor in je profileringsruimte kun je als tweedegraads docent in het middelbaar onderwijs terecht en je kunt in de (bio)farmaceutische industrie aan het werk.

Promoveren

Wanneer je je masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat onderzoeker wilt worden, kun je promoveren. Dit betekent dat je een proefschrift over je onderzoek publiceert en dit verdedigt voor een commissie. Daarna mag je de titel dr. (doctor) voor je naam zetten. Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek. Een promotietraject duurt vier jaar.

In de master Farmacie leer je hoe het is om in een apotheek te werken

Werken na de master

Afhankelijk van welke master je kiest, kun je aan de slag als:

  • Openbaar apotheker: je werkt in ‘de apotheek om de hoek’, waar je patiënten begeleidt in het gebruik van hun medicijnen.
  • Ziekenhuisapotheker: je adviseert specialisten over de keuze van geneesmiddelen. Je bent verantwoordelijk voor de bereiding van geneesmiddelen die niet in de handel zijn.
  • Inspecteur voor de volksgezondheid, adviseur bij zorgverzekeringen of als klinisch chemicus.
  • Geneesmiddelonderzoeker/industrieapotheker: je ontwikkelt nieuwe geneesmiddelen, je houdt je bezig met de registratie van nieuwe producten of met de marketing ervan.
  • Geneesmiddelonderzoeker: als apotheker/geneesmiddelonderzoeker kun je natuurlijk ook onderzoek doen aan de universiteit of aan andere onderzoeksinstituten.

Mogelijke beroepen

Zie hieronder een selectie van mogelijke beroepen afhankelijk van welke (Farmacie) master je hebt gedaan.