Selectie
Om te zorgen dat er voor alle studenten voldoende goede faciliteiten zijn, heeft de opleiding een numerus fixus ingesteld. Op deze pagina vind je wat dat precies inhoudt en welke stappen je moet nemen om mee te doen met de selectie van Farmacie.
Over numerus fixus
Numerus fixus is Latijn en betekent 'vastgesteld aantal'. Voor studies met een numerus fixus vindt er een selectie plaats en worden dus maar een beperkt aantal studenten toegelaten. Voor het studiejaar 2023-2024 zijn er voor de opleidingen Farmacie en het College of Pharmaceutical Sciences (CPS) in totaal 300 plaatsen beschikbaar in Utrecht. Voor Farmacie zijn ongeveer 240 plaatsen beschikbaar en voor CPS ongeveer 60.
Selectieprocedure
De selectieprocedure van de opleiding Farmacie bestaat uit meerdere fases die je gaat doorlopen. In de tabel vind je een beschrijving van de selectieprocedure en cruciale deadlines die je niet mag missen.
Belangrijke datum | Activiteit |
---|---|
15 januari 2023 | Dit is de deadline voor inschrijven. |
11 februari 2023 | Op deze dag vindt de selectiedag plaats. |
15 april 2023 | Vanaf dan kun je je plaats accepteren. |
31 augustus 2023 | Op deze datum dien je te voldoen aan alle toelatingseisen. |
Stappenplan
Van aanmelding tot hopelijk een plek in de opleiding dien je vijf concrete stappen te doorlopen.
De eerste stap is bepalen of Farmacie de juiste studie is voor jou. Hiervoor bezoek je onze (online) open dag.
Ben je eruit en wil je Farmacie gaan studeren? Doe dan een verzoek tot inschrijving via Studielink. Je schrijft je in voor de bachelor Farmacie en kiest voor het juiste collegejaar. Dit kan van 1 oktober tot en met uiterlijk 15 januari.
Het invullen van het digitale vragenformulier is één van de verplichte onderdelen van de selectieprocedure. Na aanmelding in Studielink, ontvang je een e-mail met inloggegevens voor Osiris Online Application. Met deze gegevens log je in. Je ziet voor elke opleiding met numerus fixus en selectie waar je je voor aanmeldt een apart formulier.
Een onderdeel van het formulier is het uploaden van je vwo overgangs- of schoolexamencijfers (SE-cijfers):
- Kandidaten die in schooljaar 2022-2023 eindexamen doen vullen hun schoolexamencijfers (SE-cijfers) met peildatum 13 januari 2023 in het vragenformulier in en uploaden daarbij een gewaarmerkte cijferlijstverklaring;
- Kandidaten die in schooljaar 2021-2022 of eerder eindexamen deden, kunnen kiezen welke cijfers zij in het vragenformulier invullen en via de cijferlijstverklaring uploaden: overgangscijfers van 5 naar 6 vwo- of SE-cijfers op de eindexamenlijst.
We maken gebruik van een standaard cijferlijstformulier:
- Vul het bovenste deel van het formulier in;
- Laat het onderste deel invullen door je middelbare schooldecaan en laat het ook door je decaan ondertekenen en bestempelen;
- Scan vervolgens het ingevulde cijferformulier in en sla het op als pdf;
- Upload deze pdf op de juiste plek in het vragenformulier.
Let op: de uitnodiging om het digitale formulier in te vullen wordt per e-mail verstuurd naar het adres waarmee je in Studielink staat ingeschreven. Houd ook je spamfolder in de gaten! We zullen van een kleine steekproef van de selectiekandidaten een kopie opvragen van het 5 vwo-rapport of eindexamen cijferlijst om de formulieren te controleren.
Doe je vwo of heb je vwo gedaan, maar ben je deficiënt in één of meer vakken? Laat die vakken dan leeg in het vragenformulier. Het heeft geen negatieve invloed op je deelnamekansen als je deficiënt bent in één of meer vakken. Je mag ook aan onze selectieprocedure meedoen als je geen regulier vwo doet of hebt afgerond. Denk hierbij aan een buitenlands diploma, een hbo-propedeuse of een hbo-diploma. Behoor je tot één van deze categoriëen dan hoef je de vraag over de vwo-cijfers niet in te vullen. Het heeft geen negatieve invloed op je deelnamekansen als je deze niet hebt of kunt overleggen.
Op de selectiedag maak je twee kennistoetsen in het Nederlands. Op deze toetsen dien je jezelf voor te bereiden. Daarover ontvang je meer informatie na het aanmelden in Studielink.
Wanneer je in het buitenland woont, kun je online deelnemen aan de toetsen van de selectiedag. Hierbij wordt gebruik gemaakt van online proctoring. Je dient dan vooraf akkoord te gaan met de privacy-voorwaarden voor online proctoring. Stuur daarom tijdig, maar uiterlijk 31 januari 2023, een mail (selectie.pharm@uu.nl) als je van plan bent om deel te nemen vanuit het buitenland.
Het resultaat van de kennistoetsen en je vwo overgangs- of schoolexamencijfers (SE-cijfers) bepalen wat je rangnummer wordt. De uitslag van de kennistoetsen is daarbij het belangrijkste. Het is dus raadzaam je vroeg in te schrijven, omdat je dan meer tijd hebt om de stof voor de kennistoetsen te bestuderen.
Na de selectiedag krijgen de kandidaten op 15 april via Studielink bericht over hun rangnummer. Als je rangnummer gunstig genoeg is, ontvang je bericht of je in aanmerking komt voor plaatsing. Je moet binnen 14 dagen via Studielink je plaats accepteren. Doe je dit niet dan ben je je plaats kwijt en kun je geen Farmacie studeren.
Let op: houd vanaf 15 april wekelijks je e-mail inclusief je spam mail in de gaten of je bericht hebt gekregen over een mogelijke plaatsing. Doe dit ook in je vakantie!
Als je een plaats aangeboden krijgt, dien je die binnen twee weken via Studielink accepteren. Doe je dit niet? Dan ben je je plaats kwijt en kun je geen Farmacie studeren. Check regelmatig je mail- en spambox en doe dit ook in je vakantie.
Vanaf 15 april wordt bovenaan deze pagina wekelijks bekendgemaakt tot en met welk rangnummer een plaats is aangeboden.
Veelgestelde vragen
Bekijk de veelgestelde vragen rondom het selectietraject bij Farmacie. Staat je vraag er niet bij? Mail dan naar selectie.pharm@uu.nl.
Voor de studie Farmacie hebben we meer aanmeldingen dan plaatsen. De beschikbare plaatsen worden verdeeld door middel van selectie. De selectie houdt in dat je een selectieprocedure moet doorlopen en moet deelnemen aan de selectiedag. Een aantal weken voor de selectiedag krijg je toegang tot het materiaal om je voor te bereiden. We informeren je hier zo goed mogelijk over via Blackboard. Kijk vanaf half januari regelmatig op Blackboard en houd in ieder geval zaterdag 11 februari vrij!
Tijdens de selectiedag maak je twee verschillende toetsen. Je inzet en de uitslag van de toetsen bepalen mede je rangnummer. Diegenen met de beste resultaten op de selectiedag maken een grote kans om boven aan de lijst te staan en worden vrijwel zeker geplaatst, diegenen die het minst geschikt zijn komen onder aan de lijst te staan en worden (bij een groter aantal aanmelders dan er plaatsen zijn) mogelijk niet geplaatst.
Ja, deelname aan de selectiedag is verplicht. Ook als je meer dan een 8 voor je eindexamen hebt, ben je verplicht om deel te nemen aan de selectieprocedure.
Je krijgt de gelegenheid om voor de studie al echt te ervaren wat de studie inhoudt. Je bent dan dus beter in staat om een goede studiekeuze te maken. Daarnaast ben je voor plaatsing niet afhankelijk van het lot, maar kun je je kansen om toegelaten te worden verhogen door je goed voor te bereiden op de selectiedag.
Nee, wie een gemiddeld cijfer van 8 of hoger heeft behaald, wordt niet automatisch toegelaten. Ook als je een hoog gemiddelde hebt op je eindlijst moet je deelnemen aan de selectieprocedure. Vwo overgangs- of schoolexamencijfers (SE-cijfers) bepalen deels je score waarmee je rangnummer bepaald wordt, dus met hoge cijfers vergroot je je kans om te worden toegelaten.
Let op:
Kandidaten die in schooljaar 2022-2023 eindexamen doen vullen hun schoolexamencijfers (SE-cijfers) met peildatum 13 januari 2023 in het vragenformulier in en uploaden daarbij een gewaarmerkte cijferlijstverklaring.
Kandidaten die in schooljaar 2021-2022 of eerder eindexamen deden, kunnen kiezen welke cijfers zij in het vragenformulier invullen en via de cijferlijstverklaring uploaden: overgangscijfers van 5 naar 6 vwo of SE-cijfers op de eindexamenlijst.
De kans om geselecteerd te worden is afhankelijk van het aantal aanmeldingen en is daarom op dit moment onbekend. Voor het studiejaar 2023-2024 zijn er 240 beschikbare plaatsen voor Farmacie en 60 plaatsen voor het College of Pharmaceutical Sciences. In de afgelopen drie jaar hebben we bijna iedereen die toelaatbaar was kunnen plaatsen!
Bijvoorbeeld: je wilt eigenlijk Geneeskunde studeren, maar wordt niet toegelaten, kan ik dan alsnog Farmacie studeren? Je kunt per studiejaar aan maximaal twee selectieprocedures deelnemen. Als je twijfelt tussen geneeskunde en farmacie kun je aan beide selectieprocedures deelnemen. Let op: het is niet mogelijk om met beide opleidingen te starten. Wanneer je een bewijs van toelating ontvangt voor beide opleidingen kun je er maar één accepteren en zul je een keuze moeten maken.
You won’t be able to participate in the selection procedure for Pharmacy if, at time of the selection date, you’re not fluent in Dutch. However, it is possible to subscribe for the College of Pharmaceutical Sciences. This study does not train students to be a pharmacist, but to be a researcher in drug innovation.
Check the application and admission for limited enrolment programmes.
De selectiedag vindt plaats op zaterdag 11 februari 2023. Wie zich uiterlijk op 15 januari heeft aangemeld via Studielink wordt uitgenodigd. Er zijn geen herkansingsdagen.
Wanneer je in het buitenland woont, kun je online deelnemen aan de toetsen van de selectiedag. Hierbij wordt gebruik gemaakt van online proctoring. Je dient dan vooraf akkoord te gaan met de privacy-voorwaarden voor online proctoring. Stuur daarom tijdig, maar uiterlijk 31 januari 2023, een mail (selectie.pharm@uu.nl) als je van plan bent om deel te nemen vanuit het buitenland.
Heb je extra tijd of andere voorzieningen (bijvoorbeeld vanwege ADHD of dyslexie) nodig op de selectiedag? Neem dan uiterlijk 31 januari contact op met de studieadviseur van de opleiding via studieadviseur.pharm@uu.nl. Noem daarbij je naam, studentnummer, de reden van je aanvraag, eventueel de aard van je beperking (bijvoorbeeld ADHD, dyslexie of visuele beperking) en wat je denkt nodig te hebben aan voorzieningen. Zij voorziet je vervolgens van informatie over de te volgen procedure.
De studieadviseur behandelt binnen de opleiding alle verzoeken voor extra voorzieningen en heeft ook een vertrouwelijke functie.
Helaas kun je dan niet geplaatst worden voor Farmacie aan de Universiteit Utrecht. Je kunt het in februari van het volgende academische jaar opnieuw proberen.
Wanneer je in het buitenland woont, kun je online deelnemen aan de toetsen van de selectiedag. Hierbij wordt gebruik gemaakt van online proctoring. Je dient dan vooraf akkoord te gaan met de privacy-voorwaarden voor online proctoring. Stuur daarom tijdig, maar uiterlijk 31 januari 2023, een mail (selectie.pharm@uu.nl) als je van plan bent om deel te nemen vanuit het buitenland.
Als je ten tijde van de selectiedag nog niet voldoende Nederlands zal beheersen, kun je niet meedoen met de selectie. Je kunt je eventueel wel inschrijven voor het Engelstalige College of Pharmaceutical Sciences. Deze studie leidt studenten niet op tot apothekers, maar tot geneesmiddelenonderzoekers.
Wie geselecteerd wordt is nog niet zeker van een plek! Je moet namelijk ook voldoen aan de toelatingsvoorwaarden.
Ja, je mag drie keer meedoen aan de selectieprocedure bij Farmacie in Utrecht.
Als je toegelaten bent tot een UU-opleiding met numerus fixus moet je uiterlijk 31 augustus aantonen dat je aan alle (nadere) vooropleidingseisen hebt voldaan. Denk hierbij aan een vwo-examen, een colloquium doctum, of een taaltoets. Als je op 31 augustus nog niet voldoet aan de vooropleidingseisen dan vervalt je plaats.
Ook in sommige andere bijzondere situaties kun je de universiteit verzoeken om een uitzondering te maken op de regels.