Ervaringen
Deniz Çakmak, student

Waarom Farmacie?
Al sinds mijn profielkeuze op de middelbare wist ik dat ik een echte bètastudie wilde doen. Ik had zelfs het vak biologie ingeruild voor wiskunde D. In de loop van de bovenbouw werd het voor mij ook duidelijk dat ik de medische kant op wilde gaan. Ik kwam daardoor al snel bij Farmacie uit.
Studielast
Voordat ik aan de studie begon was ik vooral bang voor de moeilijkheidsgraad, zeker omdat ik geen biologie had gevolgd op de middelbare. Gelukkig viel dit wel mee, alle stof gerelateerd aan biologie wordt vanaf een basisniveau uitgelegd en er wordt niet van je verwacht dat je er al veel over weet. De scheikunde die je op de universiteit krijgt is zeker pittiger, vooral in het eerste jaar, maar laat je hier niet door afschrikken! Door het kleinschalige onderwijs en de afwisseling tussen hoor- en werkcolleges zijn zelfs lastige onderwerpen goed te begrijpen.
Honoursonderwijs
Sinds mijn tweede jaar volg ik naast het standaard curriculum ook het honoursprogramma. Hiermee verbreed ik mijn kennis in het vakgebied en werk ik samen met andere honoursstudenten binnen de faculteit Bètawetenschappen. Het is zeker een aanrader voor iedereen die leergierig is en verbreding zoekt binnen de studie.
Toekomstperspectief
Na de bachelor Farmacie ben ik van plan om de gelijknamige masteropleiding te volgen. Ik weet alleen nog niet zeker wat ik daarna wil doen. Op dit moment heeft ziekenhuisfarmacie mijn interesse, maar ik denk dat mijn beroepskeuze pas in de master duidelijk wordt. Dat is immers wanneer je coschappen gaat lopen en werkervaring opdoet.
Basma Al Bana, student

Waarom Farmacie?
Ik heb altijd interesse gehad in de medische wereld, vooral omdat ik vaak mensen om me heen zag die afhankelijk waren van medicijnen. Dit maakte me nieuwsgierig naar hoe zo’n klein pilletje zoveel effect kan hebben op het menselijk lichaam. Daarom besloot ik me verder te verdiepen en ontdekte ik al snel dat Farmacie de perfecte studie is om deze interesse te volgen. Door middel van oriëntatie, gesprekken met studenten en het bezoeken van verschillende apotheken raakte ik nog meer overtuigd dat Farmacie precies aansluit bij wat ik zoek. De combinatie van kleinschalig onderwijs en het Nederlandstalige programma trok me vervolgens aan om de studie aan Universiteit Utrecht te volgen.
De opleiding
De opleiding is erg gevarieerd en behandelt verschillende onderwerpen. Het bestaat grotendeels uit theorie, waarbij je veel leert over ziektes en de bijbehorende therapieën. Dit vind ik erg interessant en leerzaam. Daarnaast is er ook een praktijkgedeelte, waarbij je in het lab werkt. Dit kan per cursus verschillen: soms leer je medicijnen zelf bereiden of bacteriën kweken. Wat de opleiding daarnaast interessant maakt, is dat er ook communicatietrainingen worden aangeboden. Hierin oefen je gesprekken met een simulatiepatiënt, wat je goed voorbereidt op de communicatie met echte patiënten.
Beroepsperspectief
De studie Farmacie biedt een breed scala aan carrièremogelijkheden, zoals openbare apotheker, ziekenhuisapotheker of onderzoeker. Op dit moment weet ik nog niet precies welke richting ik op wil. Door mijn zomerbaan in een openbare apotheek heb ik gemerkt dat het werk mij aanspreekt. Omdat Farmacie zo veelzijdig is, wil ik verder kijken dan alleen de openbare apotheek. Na mijn bachelor staat het voor mij vast dat ik de master Farmacie wil volgen
Selma Batur, student

Waarom Farmacie?
Ik heb voor deze studie gekozen omdat ik de farmacie een prachtige combinatie vind van biologie, scheikunde en de medische wereld. Deze verschillende aspecten komen ook allemaal terug in het studieprogramma: de pathogenese, de biochemie en de individuele patiënt staan afwisselend centraal in de diverse cursussen. Door deze veelzijdigheid zijn er na het afronden van de studie farmacie nog veel verschillende mogelijkheden. Een voor de hand liggende optie is het werken als apotheker, maar er zijn zeker nog veel andere mogelijkheden.
Interesse in onderzoek
Mijn huidige interesse ligt bij het onderzoek, omdat ik het waardevol vind om nieuwe inzichten te creëren, bijvoorbeeld in de bijwerkingen die patiënten ervaren, maar ook in het ontwikkelen van nieuwe behandelingsstrategieën.
Persoonlijke touch
Wat mij daarnaast aanspreekt aan de studie farmacie is de ruimte voor eigen invulling. Zo heb ik ervoor gekozen om tijdens mijn studie het honoursprogramma te volgen. Dit programma kun je naast de reguliere studie volgen om je verder te verdiepen in onderwerpen rondom farmacie. Wat ik bijzonder waardeer aan het honoursprogramma is de flexibiliteit: je kunt zelf bepalen hoe en wanneer je er invulling aan geeft. Het honoursprogramma is slechts één voorbeeld van de vele mogelijkheden die je naast je studie kunt doen om de studie farmacie een persoonlijke touch te geven!
Kreshma Sidiq, educatieve minor

De educatieve minor biedt mij de perfecte kans om te ontdekken of het docentschap bij me past, terwijl ik tegelijkertijd waardevolle vaardigheden opdoe die in verschillende aspecten van mijn carrière van pas zullen komen. Het is een ideale manier om mijn passie voor lesgeven te combineren met mijn studie Farmacie en mijn toekomstige professionele doelen.
Waarom ik voor de educatieve minor heb gekozen
Ik ontdekte mijn passie voor lesgeven op de middelbare school, waar ik vaak uitleg gaf aan klasgenoten. Dit zette zich voort op de universiteit, waar ik merkte dat ik tijdens werkcolleges vaak de neiging had om dingen uit te leggen aan anderen wanneer dit nodig was. Deze ervaringen lieten me inzien dat lesgeven iets is wat ik echt leuk vind.
Tijdens werkcolleges hielp ik vaak medestudenten met het verduidelijken van opgaven of concepten. Een werkcollegedocent zei eens na het ontvangen van een vraag: "Ik denk dat Kreshma je hier goed bij kan helpen." Dit soort opmerkingen, evenals de suggesties van meerdere docenten om in de toekomst iets in het onderwijs te doen, bevestigden mijn interesse en geschiktheid voor het docentschap.
Wat mij vooral aanspreekt aan voor de klas staan, is het interactief bezig zijn met de lesstof en de studenten. Het moment dat een student iets begrijpt en een "aha"-moment heeft, is voor mij heel waardevol. Het idee dat ik een positieve invloed kan hebben op hun leerproces en hen kan helpen om hun doelen te bereiken, motiveert me enorm.
Belang van de educatieve minor in relatie tot Farmacie
De educatieve minor is bovendien waardevol voor mijn studie Farmacie. Na het afronden van de master Farmacie kun je verschillende richtingen op gaan, waaronder het onderwijs (als universitair docent of als mbo docent). Met deze ervaring kun je alvast een voorproefje krijgen van hoe dit eruitziet en of het wat voor jou is. Verder zijn de ervaringen en de vaardigheden die je opdoet binnen de educatieve minor ook waardevol voor een toekomstige carrière als apotheker of onderzoeker. Goede communicatieve vaardigheden en het vermogen om complexe informatie begrijpelijk uit te leggen zijn namelijk van belang in de farmacie. Bovendien biedt deze minor een sociaal randje aan de studie, waardoor je je didactische vaardigheden kunt ontwikkelen.
Toekomstplannen
Op een later moment in mijn carrière zou ik graag (parttime) de overstap naar het onderwijs willen maken. Eerst wil ik ervaring opdoen binnen de zorg om mijn vaktechnische vaardigheden en kennis te ontwikkelen en te groeien in mijn vakgebied. Vervolgens wil ik deze ervaring meenemen naar het onderwijs, waar ik mijn kennis en ervaring kan delen met studenten.