Studieprogramma
De bacheloropleiding Biomedische wetenschappen duurt 3 jaar. Als student Biomedische wetenschappen geniet je veel keuzevrijheid want je kunt kiezen uit 45 verschillende cursussen.
Waar volg ik onderwijs?
Het onderwijs vindt voornamelijk plaats in het UMC Utrecht en het Hijmans van den Berghgebouw.
Vakken
Jaar | Bachelorfase (3 jaar) major | |||
---|---|---|---|---|
Periode 1 | Periode 2 | Periode 3 | Periode 4 | |
1 | Cellen | Organisme Genoom | Moleculen Evolutiebiologie Veroudering | Weefsels Oog voor impact |
2 | Onderzoeksmethoden | Orgaansystemen Mol. biologie van de cel | Human Monogenic Diseases Neurowetenschappen Bioinformatica | Alg. Farmacologie Hormonen & homeostase Ontwikkelingsbiologie |
3 | Infectie & immuniteit Communiceren via DNA-lab Pathologie Toxicologie | Stofwisseling Vascular biology Moleculaire (onco)pathologie Biomedical Research Lab | Cardiac pathophysiology Klinische immunologie Regenerative medicine Virologie | Researchproject |
Blok 1
Bij deze cursus leer je over DNA-structuur, replicatie, transcriptie en translatie. Het functioneren van de cellen komt aan bod en je kunt je VMT (veilige microbiologische technieken) certificaat halen.
Meer informatie over Cellen.
In groepsverband bestudeer je de moleculair biologische oorzaken van kanker. Daarnaast zoom je in op een specifieke kankersoort. Samen met je groepsgenoten schrijf je een verslag, maak je een poster en een patiëntenfolder. De eindproducten presenteer je op een symposium.
Meer informatie over project tumoren en metastasen.
Blok 2
De embryonale ontwikkeling en anatomie van de mens en andere diersoorten komen aan bod. Ook leer je over de belangrijkste evolutionaire stappen in de ontwikkeling van de diersoorten.
Meer informatie over Organisme.
De structuur van het genoom en het principe van gereguleerde gen-expressie worden behandeld. Ook leer je allerlei moleculair biologische technieken.
Meer informatie over Genoom.
Blok 3
Je leert over de structuur en eigenschappen van koolhydraten, eiwitten en lipiden en allerlei biochemische processen die plaatsvinden in de cel.
Meer informatie over Moleculen.
Ethische kwesties rondom biomedisch onderzoek worden besproken. Denk hierbij aan het (genetisch) modificeren van dieren en mensen en het eigenaarschap van lichaamsmateriaal voor onderzoek.
Meer informatie over Ethiek.
Je leert over gedrag en leerprocessen, communicatie tussen dieren, sociale systemen en dominantiehiërarchieën, stress en welzijn van dieren en de humane gedragsbiologie.
Meer informatie over Gedragsbiologie.
De historie van de evolutietheorie wordt behandeld, evenals de evolutie van de mens, de processen voor het ontstaan van nieuwe soorten en het aanpassen van soorten aan het milieu.
Meer informatie over Evolutiebiologie.
Je krijgt een eerste inzicht in de werking van de hersenen. Verschillende hersenziektes en verstoord gedrag komen aan bod.
Meer informatie over Introductie neurowetenschappen.
Je leert over de fysica achter de belangrijkste medische beeldvormende technieken, zoals röntgentechnieken en magnetic resonance imaging (MRI).
Meer informatie over Medische beeldvormende technieken.
Tijdens deze cursus verdiep je je in een zelfgekozen biomedisch onderwerp: je schrijft er een essay en krantenartikel over en presenteert je bevindingen aan je medestudenten. Op die manier maak je kennis met het Honoursonderwijs.
Meer informatie over het Oriëntatie honoursprogramma.
Welke mechanismen liggen ten grondslag aan veroudering? Hoe verlopen herstel- en opruimprocessen in de cel? Ook worden anti-verouderingsstrategieën besproken.
Meer informatie over Veroudering.
Blok 4
Tijdens deze cursus leer je hoe cellen zich differentiëren tot verschillende celtypen. Verschillende weefseltypen komen aan de orde: epithelia, bindweefsel, steunweefsels, bloed, zenuwweefsel en spierweefsel.
Meer informatie over Weefsels.
In deze cursus leer je over het belang van samenwerking tussen biomedische onderzoekers, beleidsmakers, onderzoekers uit andere academische disciplines en het algemene publiek.
Meer informatie over Oog voor impact.
Blok 1
In deze cursus maak je kennis met alle facetten van de onderzoekscyclus: formuleren van een onderzoeksvraag, opstellen van een onderzoeksprotocol, uitvoeren van het experiment en verslaglegging. Je leert verschillende onderzoekstechnieken te gebruiken.
Meer informatie over Onderzoeksmethoden.
Blok 2
Je leert over de bouw en functie van het hart, bloedvaten, longen en nieren, evenals de fysische en chemische principes die daaraan ten grondslag liggen. Een stoornis of afwijking in een van deze organen kan grote consequenties hebben voor het functioneren van het lichaam.
Meer informatie over Orgaansystemen.
Je leert hoe signalen door de cel worden doorgegeven en hoe deze leiden tot een respons. Je kijkt naar de moleculen, structuren en processen die daarbij een rol spelen.
Meer informatie over Moleculaire biologie van de cel.
Blok 3
Iedere dag wordt er een enorme hoeveelheid data geproduceerd. Tijdens deze cursus leer je hoe je daarmee om kunt gaan, door biologie, informatica en statistiek te combineren. Je leert onder andere te werken met het programmeerprogramma ‘R’.
Meer informatie over Bio-informatica.
Je leert hoe genetische factoren geïdentificeerd worden die een rol spelen bij erfelijke ziekten. Je oefent met het gebruik van databases waarin informatie over het menselijk genoom staat opgeslagen.
Meer informatie over Human Monogenic Diseases.
De hersenen zijn een ongelofelijk gecompliceerd en goed georganiseerd orgaan. Je leert over de ontwikkeling, structuur en functie van het zenuwstelsel. Principes als prikkelgeleiding, neurotransmitters en receptoren komen aan bod.
Meer informatie over Neurowetenschappen.
Deze cursus doorloopt het veelzijdige traject van kanker. Hieronder vallen het ontstaan, de groeiwijze en de eerste kenmerken van de aanwezigheid van een tumor, maar ook de identificatie en diverse behandelmogelijkheden.
Meer informatie over Klinische Oncologie.
Blok 4
Je leert wat het lichaam doet met het geneesmiddel en wat het geneesmiddel doet met het lichaam.
Meer informatie over Algemene farmacologie.
Je leert hoe hormonen de voortplanting, de groei, stress en de energiehuishouding in organismen reguleren.
Meer informatie over Hormonen en homeostase.
Dit vak gaat over de embryonale ontwikkeling van dierlijke organismen en de stoornissen die daarbij kunnen optreden.
Meer informatie over Ontwikkelingsbiologie.
Je leert over allerlei psychiatrische en neurologische ziekten en hun oorzaken. Verschillende onderzoeksmethoden rondom hersenen en gedrag komen aan bod.
Meer informatie over Central nervous system disorders.
De functie van bloedplaatjes, stolling en de vorming en functie van rode bloedcellen komen aan bod. Je leert over arteriële en veneuze trombose en diverse (erfelijke) vormen van anemie.
Meer informatie over Trombose, hemostase en rode bloedcellen.
Samen met studenten van andere opleidingen werk je aan een concreet probleem zoals de aanpak van vogelgriep of Q-koorts.
Meer informatie over One Health.
In deze laboratoriumcursus werk je samen met studenten van diverse opleidingen aan een actuele en onbegrepen patiëntencasus vanuit het UMC Utrecht. Onderzoekers, artsen en de patiënt worden hierbij betrokken.
Meer informatie over Experimental Translational Medicine.
Tijdens deze cursus maak je kennis met bias (vooringenomenheid) binnen biomedisch onderzoek, zoals de grote focus op de gezondheid van de witte man. Hoe komt bias tot stand en waarom is het schadelijk? Hoe kun jij als toekomstig wetenschapper bias herkennen en dit in je eigen onderzoek minimaliseren? Je leert bijvoorbeeld hoe etniciteit het effect van medicatie kan beïnvloeden en hoe ziektes zich anders kunnen manifesteren in mannen en vrouwen.
Meer informatie over Unravelling Bias in Science.
Blok 1
Je leert hoe het menselijk lichaam zich verdedigt tegen bacteriën, virussen en andere micro-organismen. Deze micro-organismen proberen het immuunsysteem op de meest ingenieuze manieren te omzeilen.
Meer informatie over Infectie en immuniteit.
Bij pathologie (ziekteleer) bestudeer je het ontstaan en verloop van ziektes. Je leert over celpathologie, ontstekingsprocessen, tumoren en circulatiestoornissen. Verder komen de technieken die gebruikt worden voor weefselanalyses aan bod.
Meer informatie over Pathologie.
In deze cursus worden de werking en effecten van potentieel giftige stoffen (geneesmiddelen, schoonmaakmiddelen, pesticiden, milieuvervuilende stoffen etc.) op mens en dier behandeld.
Meer informatie over Toxicologie.
Deze cursus gaat in op de moleculaire grondslagen van verschillende tumortypen. Daarnaast ga je experimenten verrichten met behulp van verschillende technieken, zoals weefselkweek en massaspectrometrie.
Meer informatie over Moleculaire mechanismen van kanker.
Tijdens deze cursus ga je op pad naar middelbare scholen met het Reizende DNA-lab. Je geeft een practicum over kanker en werkt ook aan je persoonlijke leerdoelen.
Meer informatie over Communiceren via het DNA-lab.
In deze cursus doorloop je de onderzoekscyclus met speciale aandacht voor het opzetten en verantwoorden van experimenten en de verwerking van onderzoeksresultaten.
Meer informatie over Research design and analysis.
In deze laboratoriumcursus krijg je de mogelijkheid om authentiek onderzoek te doen aan een actuele vraagstelling die raakt aan lopend onderzoek.
Meer informatie over Biomedical research lab.
Blok 2
In deze cursus staan synthese, opslag en afbraak van koolhydraten, vetten en eiwitten in het lichaam en de invloed van hormonen daarop centraal.
Meer informatie over Stofwisseling.
Tijdens deze cursus ga je op pad naar middelbare scholen met het Reizende DNA-lab. Je geeft een practicum over kanker en werkt ook aan je persoonlijke leerdoelen.
Meer informatie over Communiceren via het DNA-lab.
Hoe ontstaan hart- en vaatziekten? Wat gebeurt er precies bij een hartinfarct? Welke processen spelen een rol bij het herstel ervan? Hoe kun je hart- en vaatziekten behandelen? In deze cursus ga je op zoek naar de antwoorden op deze vragen.
Meer informatie over Vascular biology.
Tijdens deze cursus maak je kennis met de nieuwste ontwikkelingen binnen de (diagnostische) moleculaire pathologie. Het hele proces van het verkrijgen van weefsels tot en met de diagnose wordt in kaart gebracht.
Meer informatie over Moleculaire (onco)pathologie.
Genetische informatie is complex en onzeker van aard. In deze cursus verdiep je je in de mogelijkheden en wenselijkheden van genetisch testen en screenen.
Meer informatie over Personalized genetics.
Binnen deze cursus bekijk je bacteriën op moleculair niveau en leer je over het mechanisme waarmee zij een infectie veroorzaken.
Meer informatie over Molecular basis of bacterial infections.
In deze laboratoriumcursus krijg je de mogelijkheid om authentiek onderzoek te doen aan een actuele vraagstelling die raakt aan lopend onderzoek.
Meer informatie over Biomedical research lab.
Tijdens deze cursus maak je kennis met het bedrijfsleven rondom gezondheidszorg en verken je de rol die jij (als biomedisch wetenschapper) daarbinnen kunt spelen. Je leert bijvoorbeeld over het ontwikkelen van een businesscase en het patenteren van ontdekkingen in het lab.
Meer informatie over Business in life sciences.
In genetisch en moleculair onderzoek worden er grote hoeveelheden gegevens verkregen. In deze cursus leer je om met die gegevens te werken en ze te analyseren.
Meer informatie over Advanced bioinformatics.
Blok 3
Deze cursus richt zich op de moleculaire basis, preventie en diagnose en behandeling van hartziekten zoals hartfalen, kleplijden en ritmestoornissen.
Meer informatie over Cardiac pathophysiology.
Het falen of ontsporen van het immuunsysteem kan tot allerlei aandoeningen leiden. Deze komen voort uit infecties, zijn genetisch bepaald of zijn geïnduceerd door therapieën tegen kanker. Tijdens deze cursus ga je je verdiepen in immuundeficiënties, immunotherapie, orgaantransplantatie en auto-immuunziekten.
Meer informatie over Klinische immunologie.
Tijdens deze cursus ga je op pad naar middelbare scholen met het Reizende DNA-lab. Je geeft een practicum over kanker en werkt ook aan je persoonlijke leerdoelen.
Meer informatie over Communiceren via het DNA-lab.
In deze cursus leer je over de voortplanting bij mens en dier. Onderwerpen die aan bod komen zijn hormooncyclus, copulatie, bevruchting, ontwikkeling van het embryo en geboorte.
Meer informatie over Reproductie.
Hoe zien virussen eruit? Hoe dringen ze een cel binnen? Hoe vermeerderen ze zich? Hoe verspreiden virussen zich in een populatie? Hoe beschermen we ons tegen virussen? Dat leer je tijdens deze cursus.
Meer informatie over Virologie.
Deze cursus richt zich op de werking van het zenuwstelsel en verstoringen daarin (epilepsie, schizofrenie, obesitas, anorexia, Alzheimer). Je leert zelf onderzoek op te zetten en experimenten uit te voeren.
Meer informatie over Advanced neuroscience.
Tijdens deze cursus maak je kennis met de nieuwste ontwikkelingen binnen de (diagnostische) moleculaire pathologie. Het hele proces van het verkrijgen van weefsels tot en met de diagnose wordt in kaart gebracht.
Meer informatie over Moleculaire (onco)pathologie.
Regeneratieve geneeskunde is een relatief nieuw vakgebied dat als doel heeft om weefsels functioneel te herstellen, nadat deze schade hebben opgelopen door trauma of ziekte.
Meer informatie over Regenerative medicine.
Het Researchproject Plus aan het einde van je bachelor bestaat uit drie essentiële onderdelen: een literatuurstudie, ministage van zeven weken en het schrijven van een Engelstalig essay.
Meer informatie over Researchproject Plus.
Je kijkt naar het ontstaan, de gevolgen en de behandeling van pathogene processen in de eerste levensfase van de mens.
Meer informatie over Early life events.
In deze laboratoriumcursus krijg je de mogelijkheid om authentiek onderzoek te doen aan een actuele vraagstelling die raakt aan lopend onderzoek.
Meer informatie over Biomedical research lab.
Blok 4
Het Researchproject (RP) aan het einde van je bachelor bestaat uit drie essentiële onderdelen: een literatuurstudie, een ministage van twee weken en het schrijven van een Engelstalig essay in de vorm van een wetenschappelijk artikel: de bachelorthesis.
Meer informatie over Researchproject.