Na de opleiding

Anders dan bij beroepsopleidingen word je op de universiteit niet opgeleid voor een specifiek beroep. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over een academisch werk- en denkniveau beschikt. Hiermee kun je na je studie alle kanten op.

Er zijn nog geen cijfers bekend van afgestudeerde bètabachelors op de arbeidsmarkt; bijna alle studenten gaan na hun bachelor verder met een master. Met een master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag. Je kunt door in de wetenschap, of je zoekt een baan buiten het onderzoek, bijvoorbeeld in de beleids- of adviessector. Ook kun je terecht in de communicatie of educatie; het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd.

Na het afronden van je master Biomedische wetenschappen kun je je opgedane kennis kwijt in verschillende richtingen. Wil je verder in het wetenschappelijk onderzoek? Dan kun je ervoor kiezen om een promotieonderzoek (PhD) te doen. Andere sectoren waar veel afgestudeerden voor kiezen zijn de farmaceutische industrie, de overheid, het onderwijs en de ICT. Binnen deze sectoren zijn voor alumni van Biomedische wetenschappen diverse banen mogelijk.

Onderzoek loopbaan afstudeerders Biomedische wetenschappen

In de afgelopen drie jaar is onderzoek gedaan naar de loopbaan van alle afstudeerders van de bachelor Biomedische wetenschappen sinds het afstudeerjaar 2011-2012. Van de afstudeerders van de studiejaren 2011-12 tot en met 2018-19 die een baan hebben (n = 471), leggen we uit in welke richting ze een baan hebben.

Figuur met informatie over mogelijke beroepen

Toelichting

Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer drie procent van de afstudeerders direct na de afronding van hun bachelor zijn gaan werken. Zij startten deels een eigen bedrijf (bijvoorbeeld als bijlesdocent, webdesigner of hondentrainer) of ze gingen de ICT in. De resterende 97% ging eerst een vervolgopleiding doen. Dit was in bijna alle gevallen een masteropleiding. Uit het onderzoek onder de afstudeerders van een masteropleiding blijkt dat 97% een baan heeft, waarvan 50% binnen het onderzoek. Ruim 75% daarvan kiest in eerste instantie voor een baan als PhD-student, waarvan 15% in het buitenland. De diversiteit aan andere functies waarin alumni van de BMW-opleiding zijn terechtgekomen is groot. Voorbeelden zijn: clinical research associate, data-analist, beleidsmedewerker, business consultant, docent Biologie, tandarts, arts-assistent, wetenschapsredacteur, programmamedewerker “Uitbreiding Neonatale Hielprik Screening” of studieadviseur. Een kanttekening hierbij is dat de meeste afstudeerders nog maar recent zijn afgestudeerd en dat doorstroom vanuit een PhD-functie naar een andere baan nog niet veel is waargenomen.

Weet je het niet na je bachelor?

Kom je er niet uit of twijfel je? De opleiding biedt allerlei activiteiten op het gebied van toekomstoriëntatie aan, zoals het Watch, Meet & Be Your Future programma. Career Services biedt trainingen, online tests, loopbaanadviesgesprekken, een cv-check en toegang tot een netwerk van afgestudeerden, bedrijven en organisaties.