Hoe ontstaan ziekten en hoe kunnen we ze bestrijden? Hoe zit een gezond mens in elkaar? Biomedische wetenschappen gaat over verstoringen in het lichaam. 

Onderzoeksgericht

Als biomedisch wetenschapper moet je eerst weten wat een normaal proces is om te kunnen bepalen wat een verstoring is. Daarnaast zoek je naar de oorzaak van ziekten en leer je over bacteriën, virussen, lichaamsvreemde stoffen en erfelijke eigenschappen. De studie richt zich vooral op onderzoek. Je komt dus niet rechtstreeks in contact met patiënten.

Icoon duim omhoog
8,2
Kwaliteit van de opleiding
Exitenquête 2022
Icoon duim omhoog
Topopleiding
Keuzegids 2022

Moleculaire biologie van de cel

In het eerste jaar leer je hoe mensen en andere zoogdieren in elkaar zitten en verdiep je je in cellen, weefsels, moleculen en organismen. Daarnaast denk je na over de maatschappelijke impact van biomedische innovaties en onderzoek.

In het tweede en derde jaar volg je de vakken Onderzoeksmethoden en Bio-informatica en heb je de keuze uit onder andere Orgaansystemen, Virologie, Neurowetenschappen en Regenerative Medicine. Naast het opdoen van biomedische kennis en het verrichten van onderzoek, komen ook wetenschapscommunicatie, -educatie en management aan bod, zoals in de cursus Communiceren via het DNA-lab en Business in Life Sciences het geval is.

Iets voor jou?

Vind je biologie leuk op school en ben je geboeid door natuur- en scheikunde? Ben je geïnteresseerd in medische ontwikkelingen en voel je je aangetrokken tot onderzoek op het snijvlak van geneeskunde en biologie? Dan is Biomedische wetenschappen iets voor jou!

Biomedische wetenschappen in het UMC Utrecht

De Utrechtse opleiding Biomedische wetenschappen volg je in het Universitair Medisch Centrum Utrecht, één van de grootste en meest vooraanstaande gezondheidscentra in Nederland. Het UMC Utrecht is een unieke opleidingsplek die alle studenten gelijke mogelijkheden biedt om hun unieke talenten, vaardigheden en ervaring te ontwikkelen volgens de visie van De Nieuwe Utrechtse School. Daarin staan  samenwerken, kritisch en creatief denken en het patiëntenperspectief centraal. Al vanaf dag één van je opleiding kun je zo samen met je docenten en medestudenten een verschil maken in de gezondheid en het leven van mensen. Binnen het UMC Utrecht is er ruimte voor iedereen.

Lees meer over het vakkenpakket in het studieprogramma, het honourspgrogramma als je houdt van een extra uitdaging of ontdek wat je allemaal kunt doen met een Bachelordiploma Biomedische wetenschappen na de opleiding

Studie in Cijfers

Wil je deze studie vergelijken met het landelijk gemiddelde van deze opleiding? Bekijk de resultaten van Studie in Cijfers. Bron: Studiekeuze123

In het kort

Diploma: 
BSc (Bachelor of Science)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2023-2024): € 2.314

Instellingstarief 2023-2024: € 12.922 (EU), € 14.665 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Selectie
Croho code: 
56990
Brochure: 
Brochure aanvragen