Ervaringen

Estelle Hunter, 2e jaars student Biomedische wetenschappen

Portretfoto van Estelle Hunter, student Biomedische wetenschappen
Estelle Hunter (die/diens/hen/hun)

"Ik ben geïnteresseerd in van alles om me heen. Van oceanen tot politiek en van kunst tot het menselijk lichaam. Toen ik een studie moest kiezen vond ik dat best wel lastig, de meeste studies gaan diep in op één van die interesses. Daarom heb ik voor Biomedische wetenschappen in Utrecht gekozen. De keuzevrijheid die je hier krijgt in je bachelor, is uniek voor een opleiding biomedische wetenschappen in Nederland. Soms is dat ook best wel moeilijk, want er zijn eindeloos veel opties.

Binnen Biomedische wetenschappen vind ik ook veel aspecten leuk. Ik vind vakinhoudelijke onderwerpen zoals het immuunsysteem super interessant, maar ook dingen als wetenschapscommunicatie en ethiek achter de wetenschap. Binnen de opleiding kan je veel zelf sturen naar wat je leuk vindt. Doordat je in je eerste jaar een brede basis krijgt, kun je eerst ook een beetje ontdekken wat je überhaupt leuk vindt.

Het vak 'Weefsels' krijg je aan het einde van het eerste jaar, en gaat in op allerlei typen weefsels in het lichaam. Denk aan bot, spier, huid, zenuw etc. Dit vond ik zelf heel leuk, omdat je alles wat je tot dan toe hebt geleerd bij andere vakken, echt ziet samenkomen. Dit helpt je weer bij een beetje gevoel krijgen voor wat je nou interessant vindt.

Ook helpt het dat je van veel verschillende docenten les krijgt. Het contact met docenten is heel fijn. Iedereen heeft zijn eigen expertise, dus als je nieuwsgierig bent naar iets, kun je al je vragen stellen. Al moet ik zeggen, soms is er geen antwoord op je vraag, of weet een docent iets niet. Hier moest ik eerst wel aan wennen, maar het is best wel logisch. Sommige dingen zijn nog niet bekend, dat is waarom je hier leert hoe je die dingen kunt onderzoeken.

In de toekomst weet ik nog niet wat ik precies wil doen met mijn bachelor. Je kunt zoveel kanten op met biomedische wetenschappen, ook naast het lab. Momenteel lijkt het me leuk om een master te volgen in de richting communicatie of educatie, maar wie weet. Misschien ontdek ik straks tijdens mijn studie dat ik toch heel graag een onderzoeksmaster wil doen."

Ilcan Çiftcibaşi, 3e jaars student Biomedische wetenschappen

Portretfoto van Ilcan Çiftcibaşi, student Biomedische wetenschappen.
Ilcan Çiftcibaşi

"Het blijft mij tijdens mijn bachelor Biomedische wetenschappen verbazen dat processen die zich in cellen afspelen soms eindeloos complex lijken en dat deze processen zich op elke seconde van de dag in elke levende cel van het lichaam afspelen. Op de middelbare school wist ik al snel dat ik iets met het menselijk lichaam wilde gaan studeren, want ik vond biologie een erg leuk vak. Daarop bleek Biomedische wetenschappen de perfecte aanvulling: je leert veel over de mens, van klein (molecuul) tot groot (dieren) en alles daartussenin.

Tijdens de bachelor word je flink uitgedaagd, zowel door de docenten als je medestudenten. Samen streef je ernaar het beste uit iedereen te halen, maar de opleiding bied je ook allerlei mogelijkheden om jezelf op je eigen manier verder te ontwikkelen. Wat ik hierbij erg fijn vind is dat de docenten ontzettend enthousiast zijn en altijd bereid zijn je te helpen. Dit maakt de sfeer op de opleiding heel prettig. Verder heb ik in het eerste jaar een hechte vriendengroep gevormd. Hoewel de opleiding soms een vol programma heeft, hebben we genoeg tijd over om samen leuke dingen te doen of bijvoorbeeld te sporten, te werken of een extra programma te volgen.

Zo volg ik het Honoursprogramma. Dit is een extra-curriculair programma waarin je twee jaar lang elke maand met een klein groepje studenten onder andere bijeenkomsten organiseert over allerlei verschillende onderwerpen. Zo vorm je samen een hecht groepje, waarmee je aan het einde van het jaar ook op reis gaat naar het buitenland.

Tijdens dit Honoursprogramma heb ik enorm veel geleerd over mezelf en over het werkveld. Ik ben mijn grenzen tegengekomen en heb ze verlegd, ervaring opgedaan in een onderzoeksgroep die onderzoek doet naar kanker, zelfstandigheid ontwikkeld, nieuwe mensen leren kennen, kritisch leren denken en veel meer.

Tijdens de bachelor heb je bovendien veel keuzeruimte. Dit zorgt ervoor dat je veel verschillende onderwerpen leert kennen en zo uiteindelijk goed weet wat je leuk en minder leuk vindt. Zo ga je tijdens de vakken “Orgaansystemen” en “Weefsels” dieper in op hoe de verschillende organen in het lichaam werken maar ook wat er gebeurt als er wat misgaat. Hierdoor weet ik dat ik na mijn bachelor de master SUMMA of Cancer, Stem Cells and Developmental Biology wil gaan doen. Deze masters hebben een strenge selectie, maar ik voel me met deze opleiding goed voorbereid."