SDG  7: betaalbare en duurzame energie

Hoe kan wetenschap bijdragen aan betaalbare en duurzame energie voor iedereen? In Utrecht onderzoeken we dat, over de grenzen van disciplines heen. De Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties zijn daarbij een belangrijke leidraad. 

illustratie van een vrouw die zonnepanelen bevestigt

Het is tijd voor een revolutie in de energievoorziening

Energietransitie

Zo werken we aan betaalbare en duurzame energie

 • We drive solar academiegebouw

  Slimme laadpalen

  Met Smart Solar Charging wordt lokaal opgewekte zonne-energie in elektrische auto’s opgeslagen via slimme laadpalen. In Utrecht startten we een 'living lab' project. waarin het opwekken, opslaan en terugleveren van zonne-energie werkelijkheid wordt.
  Smart solar charging
 • Prof Wilfried van Sark

  De rol van zonne-energie in de samenleving

  In zijn oratie gaat Wilfried van Sark in op controverses rondom zonne-energie. Kunnen zonnepanelen mooier worden? En hoe zorgen we er met zijn allen voor dat de noodzakelijke groei in deze markt doorzet?
  Oratie Wilfried van Sark
 • Aardgas

  Aardgas afbouwen

  Zeven miljoen huishoudens moeten vóór 2050 allemaal van het aardgas af. Dat vraagt nogal wat van de maatschappij. Samen met partners ontwikkelen we slimme roadmaps te ontwikkelen om wijken van het aardgas af te helpen.
  Aardgastransitie
 • Een reeks windmolens

  Windmolens op zee combineren met zonnepanelen

  De windmolenparken in onze Noordzee wekken alleen energie op als het waait en tussen de molens is veel loze ruimte. Hoe kun je de capaciteit van zo’n park beter benutten? Door de loze ruimte op te vullen met drijvende zonnepanelen.
  Hybride wind- en zonne-energie
SDG's: ons kompas voor een betere wereld