De rol van zonne-energie in de samenleving

In 2018 werd prof. dr. Wilfried van Sark benoemd tot hoogleraar Integration of Photovoltaic Solar Energy. Zijn oratie, die hij hield op 31 oktober 2019, werd opgenomen en is online beschikbaar.

Prof Wilfried van Sark

Zonne-energie is onmiskenbaar aanwezig in de samenleving. Blauwe zonnepanelen liggen als tangrampuzzels op vele daken en wekken grote hoeveelheden elektriciteit op. Tot volle tevredenheid van de ruim half miljoen eigenaren in Nederland. Op niet al te warme zonnige dagen rond het middaguur wekken al die zonnepanelen momenteel samen tot wel een derde op van de elektriciteit die we nodig hebben. Op jaarbasis is dit natuurlijk minder, maar zeker zo’n drie procent.

In zijn oratie vertelt Van Sark hoe de opmars van zonne-energie zorgt voor controverses. Zonnepanelen kunnen mooier, zeggen velen, maar is het dan niet beter om ze direct te integreren in gebouwen zodat ze niet of nauwelijks zichtbaar zijn? Hoe zorgen we er met zijn allen voor dat de noodzakelijke groei in deze markt doorzet? Deze en meer vragen beantwoordt Van Sark in zijn oratie. Geen tijd om te kijken? Je kunt de tekst ook als pdf downloaden.