Middeleeuwse literatuur

Het Utrechtse onderwijs en onderzoek op het gebied van middeleeuwse literatuur vindt plaats binnen het Utrecht Centre for Medieval Studies (UCMS), waarin behalve literatuurhistorici ook historici, kunsthistorici, musicologen en taalkundigen op het gebied van de Middeleeuwen samenwerken.

De bestudering van de middeleeuwse literatuur richt zich op literaire teksten die in een groot aantal middeleeuwse talen geschreven zijn. In Utrecht zijn letterkundigen actief op het terrein van middeleeuws Duits, Engels, Frans, Iers, Italiaans, Latijn, Nederlands, Welsh en vergelijkende literatuurwetenschap.

Voor drie aspecten van de studie van de Middeleeuwen hebben zij allen bijzondere aandacht:

  1. de bronnen: handschriften en vroege drukken
  2. de cultuurhistorische context van de middeleeuwse teksten
  3. mogelijkheden voor het hedendaagse publiek om kennis te nemen van middeleeuwse teksten

Nieuws

Roos Brands
10 juni 2019
Ze wint de prijs voor haar scriptie 'Foxy Lady, Foxy Knight: Animals and Chivalric Identity in Sir Gawain and the Green Knight'.
J.J.R. Tolkien (1892-1973)
29 mei 2019
We spraken met Frank Brandsma en Dan Hassler-Forest over de film, en over het leven en werk van Tolkien.
Handgekleurde 'zodiakman' (detail) in Der scaepherders kalengier (1516), Library of Congress, Rare Book and Special Collections Division
4 maart 2019
Andrea van Leerdam heeft twee Amerikaanse research fellowships toegekend gekregen.
© iStockphoto.com
27 februari 2019
Vijf van de zes ICON-onderzoeksgroepen scoorden 'zeer goed' op onderzoekskwaliteit. De kwaliteit van de groep Genderstudies werd als 'uitstekend' beoordeeld.
25 februari 2019
Wat was de plaats en de functie van carnaval in de late middeleeuwen en hoe viel zo’n losbandig feest te rijmen met het christelijk geloof?

Pagina's

RSS