Informatie voor ouders

Moeder met kinderen die op de smartphone aan het spelen zijn

Hoe moet je als ouder nu omgaan met je tiener die nauwelijks nog met je praat behalve via de telefoon, boos wordt als de telefoon wordt afgenomen en die het belangrijker vindt wie haar vrienden op facebook zijn dan wat haar cijfers op school zijn? Hoe ga je om met die tiener die nauwelijks nog van zijn kamer afkomt vanwege het spelen van games, zijn zakgeld alleen nog maar uitgeeft aan het kopen van nieuwe games of updates en het vaker heeft over zijn “battle friends” dan over zijn echte vrienden?

Voor ouders heeft het echter ook voordelen als een kind een smartphone heeft; het is hierdoor immers een stuk gemakkelijker om tussendoor contact met het kind te houden en te weten wat hij/zij doet en hoe het gaat. Tegelijkertijd vinden veel ouders het lastig om met het online gedrag van hun kinderen om te gaan. Moet je streng zijn? Is het goed om samen online te gaan? Mag mijn kind de smartphone meenemen naar zijn/haar slaapkamer? Moet je na een bepaald tijdstip toegang tot de smartphone verbieden?
Precies deze vragen proberen wij te beantwoorden in het DiYo project. Wat kun je nu als ouder doen om te voorkomen dat je kind problemen ontwikkelt door excessief gamen of sociale media gebruik?

Er is nog veel wat we niet weten. Wat het DiYo-project echter al wel heeft laten zien is dat:
 

  • Vooraf duidelijke afspraken maken over het gebruik van de smartphone/games en uitleggen waarom deze afspraken belangrijk zijn beter werkt dan het kind  tijdens gebruik onderbreken en terugfluiten zonder dat er duidelijk afspraken gemaakt waren.
  • Je als ouder bewust moet zijn van je eigen online gedrag en de invloed hiervan op jouw kind
  • Interesse tonen in het online gedrag van jouw kind van groot belang is. Vraag naar wat je kind heeft gedaan online, welke game je kind heeft gespeeld.