Wat weten we?
Hoeveel symptomen van sociale mediaverslaving heb jij?
Nog even een appje sturen, alleen nog dit berichtje aflezen, effe deze foto nog delen… en dan leg ik de telefoon echt weg!
Wie herkent dat niet, het gevoel dat je nu echt even moet reageren op een Whatsapp berichtje of op een foto op Instagram of Snapchat? Eigenlijk is dit voor iedereen die sociale media gebruikt een herkenbare situatie. Wanneer je in staat bent je telefoon ook echt even weg te leggen zonder dat je je hier vervelend bij voelt en zonder dat het je stress bezorgt, dan kun je ervan uit gaan dat sociale media voor jou geen probleem vormen.
Voor sommige jongeren is het echter lastig om de telefoon weg te leggen. En als het wel is gelukt, bijvoorbeeld na aandringen van anderen, kun je hier een onrustig gevoel door krijgen en wil je het liefst zo snel mogelijk weer op je telefoon kijken. Dit zijn kenmerken van problematisch sociale mediagebruik, ook wel eens sociale media verslaving genoemd.
Uit de eerste resultaten van het DiYo project blijkt dat jongeren die symptomen van sociale mediaverslaving ervaren, na verloop van tijd vaak minder tevreden zijn over hun eigen leven (Van den Eijnden et al., 2018).
Vragenlijst gebruik sociale media
Met de volgende test kun je kijken hoeveel symptomen van sociale mediaverslaving jij hebt!
Symptomen van gameverslaving?
Voor veel jongeren is gamen onderdeel van hun dagelijkse bezigheden. Gelukkig weet het overgrote deel van de jongeren prima om te gaan met de tijd die ze aan games spenderen en kan het spelen van een game een leuke vorm van entertainment zijn.
Soms wordt gamen echter een probleem. Als je continu ruzie hebt met je ouders of anderen om je heen vanwege je game gedrag, wanneer je nauwelijks meer tijd aan school spendeert of wanneer je je erg rot voelt als je even niet kunt gamen dan zijn dit mogelijk de eerste signalen dat gamen voor jou meer is dan een vrijetijdsbesteding en dat je het moeilijk vindt om de tijd die je aan gamen besteedt binnen de perken te houden.
Uit de eerste resultaten van het DiYo project blijkt dat jongeren die symptomen van gameverslaving ervaren na verloop van tijd vaak minder tevreden zijn over hun eigen leven en ook minder tevreden zijn over hun relaties met vrienden en leeftijdsgenoten (Van den Eijnden et al., 2018).
Jongeren die sociale problemen ervaren (o.a. problemen in het aangaan en/ of onderhouden van vriendschappen) en jongeren die het moeilijk vinden om zich langdurig te concentreren, hebben een hoger risico op het ontwikkelen van symptomen van gameverslaving (Peeters et al., 2017). Gamen kan voor deze jongeren een uitlaatklep zijn en het spelen van een game kan hen helpen makkelijker (online) vrienden te maken.