Over ons

AI en data science inzetten voor betere publieke diensten. Dat is het doel van het AI Lab voor de Publieke Diensten. We initiĆ«ren innovatief praktijkgericht onderzoek, leiden professionals op en betrekken studenten bij organisaties in de publieke sector. 

Nationale en regionale organisaties in de publieke sector staan voor complexe uitdagingen. Ontwikkelingen van de afgelopen jaren, zoals de snelle digitalisering en ketenautomatisering en de huidige IT-systemen maken het steeds moeilijker om goed te kunnen reageren op snel veranderende wetgeving en procedures. Hoe zorgen we voor veilige, transparante, betrouwbare en inclusieve werkprocessen, combineren we menselijke competenties met technologische faciliteiten, zorgen we voor effectieve en accurate besluitvorming die publieke waarden als privacy en non-discriminatie beschermt en democratische verantwoording voor het gebruik van verschillende technologieĆ«n in de publieke diensten? Universiteiten, hogescholen en nationale onderzoeksinstituten hebben grondig inzicht in deze thematiek. In het AI Lab brengen we uitdagingen uit de praktijk samen met wetenschappelijke kennis. Zo werken we aan oplossingen voor de toekomst. 

Het AI Lab voor de Publieke Diensten verbindt de publieke sector met kennisinstellingen door onderzoek, onderwijs voor professionals en studentenprojecten rondom vier thema's:

  • Analyse en management van data
  • Organisatie en automatisering van (werk)processen
  • Adoptie en beheer van technologie
  • Correct, ethisch gebruik en publieke waarde van AI

Deze complexe thema's vragen om een multidisciplinaire aanpak. In het AI Lab werken partners vanuit de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Tilburg, Hogeschool Utrecht, Rijksuniversiteit Groningen, TU Delft, TNO en de Vrije Universiteit Amsterdam samen. Zo combineren we in het AI Lab verscheidene expertisegebieden waaronder privacy, informatiemanagement, natural language processing, process mining, software architecture, GovTech, data mining, governance van AI, en value-sensitive design.