Tijdens de opleiding Geneeskunde leer je over het menselijk lichaam, ziekten en gezondheid. De behandeling van de patiënt met zijn ziekte staat centraal. Om vast te stellen wat er aan de hand is met een patiënt, leer je uit te gaan van de aanwezige klachten. Deze toets je aan theoretische kennis die je hebt opgedaan over het menselijk lichaam, ziekte en gezondheid.
Maak kennis met de praktijk
Om goed te behandelen heb je de juiste praktische en communicatieve vaardigheden nodig. Hoe prik je bijvoorbeeld bloed? Hoe voer je een goed gesprek met een patiënt of collega? In Utrecht maak je als geneeskundestudent al vroeg kennis met de praktijk. Zo begin je met de bachelor al in het derde studiejaar met coschappen en kom je met patiënten in contact. Deze praktijkgerichte master is het vervolg op de bacheloropleiding, en de laatste stap richting basisarts.
Het was een zeer leerzame periode die je goed klaarstoomt voor het grote werk
Opzet van deze master
Met deze master vervolg je na de bachelor Geneeskunde je voorbereiding voor het beroep arts. De eerste twee jaar volg je longitudinaal geïntegreerde coschappen waarbij de patiënt centraal staat, onder andere op het gebied van gynaecologie, kindergeneeskunde, neurologie, psychiatrie, geriatrie, oogheelkunde, huisartsgeneeskunde, sociale geneeskunde en dermatologie. In een praktijkomgeving leer je steeds meer te vertrouwen op je eigen handelen.
Het laatste jaar van de master is een schakeljaar, en vormt een brug naar een van de vele specialistenopleidingen zoals interne geneeskunde, chirurgie of keel-, neus- en oorheelkunde. Je volgt een wetenschappelijke stage en coschap naar keuze. De vakgebieden van de stages kun je zelf bepalen.
De Utrechtse opleiding Geneeskunde volg je in het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht, één van de grootste en meest vooraanstaande gezondheidscentra in Nederland.
Het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (NKI-AVL) en het UMC Utrecht onderhouden een steeds intensievere band op gebied van onderzoek en patiëntenzorg.
Onderzoek in het UMC Utrecht
In het UMC Utrecht vindt onderzoek plaats op de volgende thema’s:
- Brain Center
- Cancer
- Child Health
- Circulatory Health
- Infection & Immunity
- Regenerative Medicine and Stem Cells
In het kort
- Diploma:
- Geneeskunde
- Voertaal:
- Nederlands
- Studievorm:
- Voltijd
- Studieduur:
- 3 jaar
- Start:
- 12 x per jaar
- Deadline:
- Alleen toelaatbaar met UU-diploma
- Geen deadline; je kan je altijd aanmelden
- Collegegeld:
- Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd): 2024-2025: € 2.530
Niet-EU/EEA studenten (instellingstarief) 2024-2025: € 30.580
Meer informatie over collegegeld - Croho code:
- 66551
- Accreditatie:
- Geaccrediteerd door NVAO
- Faculteit:
- Geneeskunde