De master Geneeskunde is alleen toegankelijk voor studenten die hun bachelor Geneeskunde gevolgd hebben aan de Universiteit Utrecht.
 

Bij Geneeskunde staat behandeling van de patiënt met zijn ziekte centraal. Tijdens de opleiding Geneeskunde leer je veel over het menselijk lichaam, ziekten en gezondheid. Ook praktische en communicatieve vaardigheden zijn heel belangrijk. Hoe prik je bijvoorbeeld bloed? Hoe onderzoek je iemand? En hoe voer je een goed gesprek met een patiënt of collega? In Utrecht kom je als geneeskundestudent al vroeg met patiënten in contact. Om te kunnen vaststellen wat een patiënt mankeert, leer je als arts om uit te gaan van klachten van de patiënt en deze te toetsen aan de theoretische kennis die je hebt over het menselijk lichaam, ziekte en gezondheid. Ook wetenschappelijke vaardigheden zijn van belang.

Het was een zeer leerzame periode die je goed klaarstoomt voor het grote werk
Angela van Zijl (25), arts-assistent

Doel van het programma

De master bereidt je verder voor op het uitoefenen van het beroep arts. In de eerste twee jaar van de master volg je coschappen, waaronder gynaecologie, kindergeneeskunde, neurologie, psychiatrie, oogheelkunde, huisartsgeneeskunde, sociale geneeskunde en dermatologie. Er wordt nu meer zelfstandigheid van je verwacht en de begeleiding neemt af. Verder verdiep je je kennis van het wetenschappelijk onderzoek.

Het laatste jaar van de master is een schakeljaar; het vormt een brug naar de specialistenopleidingen zoals interne geneeskunde, chirurgie of keel-, neus- en oorheelkunde. Dit jaar bestaat onder andere uit een wetenschappelijke stage en coschap naar keuze. De vakgebieden van de stages kun je grotendeels zelf bepalen.

Samenvatting

Diploma: Dit masterprogramma is officieel geregistreerd onder de opleidingsnaam
  • Titulatuur: MSc
  • Opleidingsnaam: Geneeskunde
  • Programma: Geneeskunde
Accreditatie:
Geaccrediteerd door NVAO
Croho-code:
66551
Voertaal:
Nederlands
Vorm (deeltijd/voltijd):
Voltijd
Tijdsduur:
3 jaar
Studiepunten: 60 studiepunten is gelijk aan 1 jaar full-time studeren (European Credit Transfer System, ECTS)
180
Startmoment(en):
12 x per jaar
Wanneer aanmelden:

Bekijk de data die voor jou gelden

Collegegeld:
Faculteit:
Geneeskunde