Na de opleiding

Na het behalen van je diploma Taalwetenschap heb je de keuze om de arbeidsmarkt op te gaan, maar je kan er ook voor kiezen om door te leren. Op deze pagina hebben we een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Wat kun je met een diploma Taalwetenschap?

Studenten kletsen voor de Dom-kerk
Foto: Tim Vermeire

Het arbeidsmarktperspectief voor afgestudeerden Taalwetenschap is gunstig. Je hebt een brede opleiding gehad, met een verdieping en kunt daardoor alle kanten op. Wat dacht je van een baan in het taalonderwijs? Of als communicatieadvieseur? of redacteur/journalist?

Doorleren na het behalen van je diploma Taalwetenschap

Foto: Tim Vermiere

Je wordt aan de universiteit, anders dan bij beroepsopleidingen, vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Je laat met het behalen van een universitair diploma zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Je kunt gaan werken, maar veel studenten gaan na een bachelor verder met een aansluitende master. Met een master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag, het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd.

Je kunt bij de Universiteit Utrecht kiezen voor een:

  • Eenjarige master: deze eenjarige masters bereiden je voor op de uitoefening van een beroep op academisch niveau, bijvoorbeeld als adviseur voor talenonderwijs of communicatieadviseur.
  • Tweejarige master: deze tweejarige masters bereiden je voor op een loopbaan als onderzoeker, bijvoorbeeld als PhD-student Linguistics aan de universiteit of als onderzoeker aan een instituut, zoals het Meertens instituut of Max Planck Institute. 

Doorstuderen aan de UU

Afhankelijk van je keuzes en de invulling van je bachelor kun je na het behalen van je diploma onderzoeken of je toelaatbaar bent tot bijvoorbeeld onderstaande masterprogramma's van de Universiteit Utrecht. Daarbij moet je rekening te houden met specifieke toelatingseisen die per programma kunnen verschillen. Soms dien je bijvoorbeeld eerst nog een premasterprogramma te volgen. 

Promoveren

Wanneer je een masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek.

Op dit moment werk ik bij de VanDoen Academie. Ik ontwikkel e-learning, examens, praktijkopdrachten en opdrachten voor de vakken Nederlands en rekenen voor het MBO. De link met taalwetenschap is dat ik me goed kan verplaatsen in verschillende doelgroepen en in staat ben om op verschillende taalniveaus te schrijven.

Beroepen

Na het afronden van je bachelor- of masterstudie kom je uiteindelijk op de arbeidsmarkt terecht. Daar kun je alle kanten op, maar de meeste van onze studenten kiezen een van de volgende beroepen/richtingen: