Na de opleiding

Na het behalen van je diploma Taalwetenschap heb je de keuze om de arbeidsmarkt op te gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om door te leren. Op deze pagina hebben we verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Wat kun je met een diploma Taalwetenschap

Het arbeidsmarktperspectief voor afgestudeerden Taalwetenschap is gunstig. Je hebt een brede opleiding gehad mét specialisatie en spreekt goed Nederlands en Engels. Je kunt daardoor alle kanten op. Wat dacht je van een baan in het NT2-onderwijs? Of als adviseur over spraaktherapieën? Of data scientist?

Doorleren na het behalen van je diploma Taalwetenschap

Foto: Tim Vermiere

Je wordt aan de universiteit, anders dan bij beroepsopleidingen, vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Je laat met het behalen van een universitair diploma zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Je kunt gaan werken, maar veel studenten gaan na een bachelor verder met een aansluitende master.

Je kunt bij de Universiteit Utrecht kiezen voor een:

  • Eenjarige master: deze eenjarige masters bereiden je voor op de uitoefening van een beroep op academisch niveau, bijvoorbeeld als adviseur voor talenonderwijs of communicatieadviseur.
  • Tweejarige master: deze tweejarige masters bereiden je voor op een loopbaan als onderzoeker, bijvoorbeeld als PhD-student Linguistics aan de universiteit of als onderzoeker aan een instituut, zoals het Meertens instituut of Max Planck Institute. 

Doorstuderen aan de UU

Afhankelijk van je keuzes en de invulling van je bachelor kun je na het behalen van je diploma onderzoeken of je toelaatbaar bent tot bijvoorbeeld onderstaande masterprogramma's van de Universiteit Utrecht. Daarbij moet je rekening houden met specifieke toelatingseisen die per programma kunnen verschillen.

Tijdens de opleiding Taalwetenschap leer je toekomstige vakgebieden kennen waar je daarbuiten niet vaak over hoort, zoals de spraaktherapie of de forensische taalwetenschap. Zelf ben ik van plan docent Nederlands voor gevluchte mensen te worden.

Beroepen

Na het afronden van je bachelor- of masterstudie kom je uiteindelijk op de arbeidsmarkt terecht. Daar kun je alle kanten op, maar de meeste van onze studenten kiezen een van de volgende beroepen/richtingen:

Promoveren

Wanneer je een masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek.