We zijn benoemd tot topopleiding

Kwaliteitszegel topopleiding Keuzegids 2024

Scheikunde in Utrecht is door de Keuzegids Universiteiten 2024 aangemerkt als topopleiding!

Meer over de bachelor Scheikunde op Keuzegids.nl

Science behind the scenes

Tijdens de bacheloropleiding Scheikunde werken de studenten aan verschillende projecten. Voor het vak "Making Modern Science” heeft studente Britt een essay geschreven. In haar blog vertelt Britt waarom zij dit project zo leuk vond.  

Lees de blog

Hoe maken we alledaagse materialen, zoals plastic, op een duurzame en veilige manier zonder het gebruik van fossiele grondstoffen? Hoe zien complexe biomoleculen zoals eiwitten eruit en wat doen ze allemaal in de cel? Hoe bestuderen, modelleren en manipuleren we de wereld op de allerkleinste schaal, op het niveau van atomen en moleculen? Hoe kunnen we nieuwe antibiotica maken waar bacteriën niet resistent tegen worden?  Met deze vragen ga je aan de slag tijdens de bachelor Scheikunde. 

Impact maken met Scheikunde

Bij de bachelor Scheikunde in Utrecht krijg je een stevige, brede basis binnen de chemie. Hiermee kun je tijdens en na je studie werken aan innovaties. Zo vervul je als scheikundige een sleutelrol in de transitie naar een duurzamer gebruik van energie, grondstoffen, en materialen. Daarnaast ben je als scheikundige onmisbaar voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen.    

Vanuit deze brede basis en kennis van moleculen en materialen, ontdek je veel raakvlakken met andere disciplines, zoals de natuurkunde, farmacie, wiskunde en biologie. In het licht van grote maatschappelijke uitdagingen is deze verbinding van disciplines cruciaal.   

Het verschil met de middelbare school

Op de universiteit ga je je scheikundekennis van de middelbare school verdiepen, maar vooral ook verbreden. Je leert waarom bepaalde reacties ontstaan, wat de eigenschappen van moleculen en materialen zijn en hoe je die kunt meten. Dit doe je door zelf de theorie in de praktijk te testen. Dit doe je tijdens een practicum of door middel van berekeningen met computermodellen. 

Denken en doen

Het is bij Scheikunde denken en doen: het eerste jaar spendeer je veel tijd in het lab en ga je ontdekken wat je leuk vindt en bij jou past. Ook ga je creatief aan de slag en zelf moleculen en materialen maken. Zo kun je aan het eind van de dag een molecuul of materiaal in handen hebben, dat eerder die dag nog niet bestond. Deze nieuwe moleculen kunnen weer een bouwstenen vormen voor plastics, batterijen, zonnecellen of medicijnen.

Onderwijs van toponderzoekers

Je krijgt les van onze eigen onderzoekers. Zij koppelen de lesstof aan de actualiteit en nemen je mee in hun onderzoek en plaatsen dit in maatschappelijke context. Op deze manier krijg je een goed beeld van het onderzoeksproces. In Utrecht hebben we diverse onderzoeksgroepen waar onderzoek op het gebied van bijv. katalyse, kwantum- en nanomaterialen en de moleculaire levenswetenschappen plaatsvindt. Hier doe je een onderzoeksproject in je derde jaar.

Na de opleiding

Er is op dit moment veel vraag naar scheikundigen. Ze zijn hard nodig voor nieuwe oplossingen voor vraagstukken rondom de duurzaamheids transitie en gepersonaliseerde medicatie, zoals nieuwe behandelmethodes voor complexe ziektes als Alzheimer. Wil jij weten wat de mogelijkheden zijn?

Bekijk de beroepen en masters

Check hier of Scheikunde iets voor jou is

  • Je gaat graag creatief aan de slag met het vinden van innovatieve oplossingen voor maatschappelijk problemen. 

  • Je bent gemotiveerd om een stapje extra te doen en gaat een uitdaging niet uit de weg. 

  • Je wilt altijd de onderste steen boven halen en weten hoe dingen werken. 

Waarom in Utrecht?

Je hebt veel keuzevrijheid om je eigen interesses te volgen. Na een breed eerste jaar om je basiskennis te vergroten, kan je je eigen (studie)pad samenstellen. Met behulp van keuzevakken kies je welke thema’s binnen de chemie het beste bij jou passen. Je krijgt daarbij te maken met verschillende onderwerpen: van biologie tot natuurkunde en wiskunde. 

Scheikunde is een kleinschalige en uitdagende opleiding met veel contacturen en persoonlijke begeleiding. Je brengt 10 uur per week in het lab door om je labvaardigheden te ontwikkelen en met de opgedane kennis te experimenteren en testen. Dit vraagt extra motivatie en inzet van de studenten.

Om de theorie in praktijk te brengen beschikken we over de modernste practicumfaciliteiten. Zo hebben we analyseapparatuur (microscopen en spectrometers) voor zowel materialen- als levenswetenschappenonderzoek (bestuderen van de cel, maar ook van zonnecellen). Ook hebben we labs om materialen te maken (synthese) of te isoleren en karakteriseren, bijvoorbeeld als het gaat om eiwitten.

 

Studie in Cijfers

Wil je deze studie vergelijken met het landelijk gemiddelde van deze opleiding? Bekijk de resultaten van Studie in Cijfers. Bron: Studiekeuze123

In het kort

Diploma: 
BSc (Bachelor of Science)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 14.128 (EU), € 16.034 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56857
Brochure: 
Brochure aanvragen