Extra uitdaging

Ben je een gemotiveerde student die meer wil? Dan kun je een honoursprogramma volgen en/of het dubbele bachelor programma Natuur- en Scheikunde. Met het dubbele bachelorprogramma behaal je twee diploma's in drie jaar. 

Dubbele bachelor

In de dubbele bachelor Natuur- en Scheikunde leer je met een meer theoretische benadering vanuit de natuurkunde en een meer praktische benadering vanuit de scheikunde vraagstukken aan te pakken. Je wordt dus opgeleid tot een brede professional die beide talen spreekt en zo een brug kan slaan tussen scheikunde en natuurkunde. 

Honoursprogramma

Een honoursprogramma biedt extra uitdaging en volg je vanaf het tweede jaar tot en met het einde van je bachelor. Het bestaat in totaal uit 45 studiepunten, waarvan 15 bovenop je reguliere rooster.  We bieden je met verdiepende en verbredende activiteiten extra mogelijkheden om zodoende nog meer uit je studie te halen. ‘Verdiepend’ in scheikundige vakgebieden die je interesse hebben gewekt. ‘Verbredend’ met oog op de ontwikkeling van je academische- en onderzoeksvaardigheden, een goede oriëntatie op de arbeidsmarkt en deelname aan de Science Honours Academy, waarin ook honoursstudenten van andere bètaopleidingen zitten. 

Wat ga ik doen als honoursstudent?

Honoursonderwijs volg je enerzijds als aanvulling op bestaande cursussen en een verlengde bachelorthesis (7,5 studiepunten), anderzijds als extra activiteit buiten het reguliere programma (30 studiepunten). Bij verschillende bestaande cursussen (o.a. spectroscopie en fysische chemie) krijg je individueel extra stof en opdrachten aangeboden. Dit gebeurt bij theoretische cursussen, maar ook bij je afstudeeronderzoek, de bachelorthesis. De activiteiten buiten het reguliere programma doe je met je eigen honoursgroep en bestaan uit bezoeken aan bedrijven waaraan opdrachten zijn verbonden. Daarnaast werk je binnen de Honours Academy samen met andere bètahonoursstudenten aan het organiseren van workshops, symposia en excursies (7,5 studiepunten).

Wat levert het mij op?

Honoursonderwijs volg je omdat je graag meer uit je studie wilt halen. Het is leuk en leerzaam om dit samen met gelijkgestemde studenten te doen. En voor later staat het natuurlijk goed op je cv. Je zult zo een streepje voor hebben bij het solliciteren naar een baan. Na afronding ontvang je een officieel honourscertificaat en een honoursaantekening in het Internationaal Diploma Supplement.

Is honoursonderwijs iets voor mij?

Herken je jezelf in een aantal van onderstaande aspecten? Dan is het honoursprogramma wellicht wat voor jou.

  • Je hebt een kritische en nieuwsgierige houding. Je wilt een antwoord goed begrijpen en je vindt het leuk om je allerlei dingen af te vragen.
  • Je staat open voor nieuwe dingen en nieuwe ontdekkingen. 
  • Je bent gemotiveerd om het beste uit jezelf en uit je studie te halen.
  • Je hebt gemiddeld een hoog cijfer op het vwo
  • Je hebt op het vwo ook dingen naast school gedaan (extra vakken, vrijwilligerswerk, etc.)
  • Je houdt van samenwerken met andere, gelijkgestemde, studenten.

Hoe meld ik me aan voor het honoursprogramma?

Als je bent toegelaten tot de opleiding wordt je tegen het einde van het eerste semester in de gelegenheid gesteld naar een plek in het honoursprogramma te solliciteren. Selectie vindt plaats op basis van jouw cijfers uit het eerste semester, jouw motivatiebrief, jouw curriculum vitae en jouw sollicitatiegesprek met de honourscoördinator. 

Eerdere deelname als scholier aan het U-Talent Academy programma is een pré.

Meer weten?

Wil je meer weten over de inhoud of toelating tot het honoursprogramma, neem dan contact op met de honourscoordinator, dr. Ben Erné via b.h.erne@uu.nl.