Mogelijke beroepen

Promoveren

Wanneer je je Masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek. 45% van de Utrechtse scheikundigen wordt promovendus. Een promotietraject duurt vier jaar.

Mogelijke beroepen

Scheikunde

Zie hieronder een selectie van de mogelijke scheikundige beroepen na het doen van de bachelor Scheikunde gecombineerd met een master:

Onderzoeker farmaceutische industrie

Een onderzoeker in de farmaceutische industrie is op zoek naar nieuwe geneesmiddelen of zorgt ervoor dat huidige medicijnen nog beter werken, dit gaat vaak hand in hand met een commercieel doel. Voorbeelden hiervan zijn de zoektocht naar een middel tegen Alzheimer of verbeteringen van de huidige medicijnen tegen reisziekten.

onderzoekerfarm

Medicinal chemist

Een medicinaal scheikundige houdt zich bezig met de ontwikkeling of verbetering van chemische structuren die een geneeskrachtige werking hebben in het lichaam.

medicinalchemist

Geochemicus

Een geochemicus combineert scheikunde en geologie om hiermee onderzoek te doen naar chemische processen aan het oppervlakte en in de diepere delen van de aarde.

geochemicus

Ontwikkelaar nanotechnologie

Als ontwikkelaar bevindt je je op de voorgrond van de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van nanotechnologie. Je doet onderzoek op zeer kleine schaal (een nanometer is een miljardste van een meter) naar nieuwe toepassingen. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan medische toepassingen, zoals minuscule robots die door de bloedbaan kunnen circuleren.

ontwikkelaarnano

R&D chemische industrie

Bij de Research and Development afdeling van bedrijven doe je onderzoek naar vernieuwende technologieën binnen het vakgebied van de betreffende chemische industrie. Hierbij kun je bijvoorbeeld grondstoffen bewerken en chemische veranderingen aanbrengen aan bestaande stoffen.

rendchemischeindus

Molecular Life Sciences

Hieronder zie je een selectie van de mogelijke beroepen na het afronden van MLS gecombineerd met een master:

Clinical research associate

Als clinical research associate begeleid je medische onderzoeken van nieuwe medicijnen (clinical trials) vanuit de farmaceutische industrie. Je werkt hiervoor nauw samen met huisartsen en ziekenhuislaboratoria. Je speelt een belangrijke rol bij de uitvoering van de clinical trial en je zorgt dat de veiligheid van de patiënt gewaarborgd blijft.

clinicalresearchass

Moleculair bioloog

Als moleculair bioloog bestudeer je alle processen die in een cel plaatsvinden. Hoe interacteren eiwitten met elkaar? Hoe wordt een eiwit gevouwen tot zijn uiteindelijke structuur? Hoe binden moleculen aan de receptoren van de cellen? Hoe wordt de genexpressie in een cel gereguleerd? Hoe ziet het membraan van een cel eruit? Etcetera.

moleculairbioloog

Microbioloog

Een (medisch) microbiologisch onderzoeker houdt zich bijvoorbeeld bezig met de opsporing van ziekteverwekkers (bacteriën en virussen). Maar je kunt ook onderzoek doen naar de manier waarop bacteriën een organisme binnen dringen of, nog fundamenteler, naar hoe het celmembraan van de bacterie is opgebouwd.

microbioloog

PhD Molecular Cellular Life Sciences

Als promovendus/promotieonderzoeker in het vakgebied Molecular and Cellular Life Sciences voer je na je studie, onder begeleiding van een hoogleraar, een groot onderzoek uit. Je houdt je bijvoorbeeld bezig met de mechanismen die ten grondslag liggen aan de groei, differentiatie en afsterving van cellen. Je gebruikt allerlei geavanceerde technieken zoals elektronenmicroscopie, X-ray diffractie, lichtmicroscopie en nuclear magnetic resonance. Je sluit je promotieonderzoek af met het schrijven en verdedigen van een proefschrift. Je behaalt hiermee een doctorstitel, afgekort met dr.

phdmolecular

Onderzoeker farmaceutische industrie

Een onderzoeker in de farmaceutische industrie is op zoek naar nieuwe geneesmiddelen of zorgt ervoor dat huidige medicijnen nog beter werken. Dit gaat vaak hand in hand met een commercieel doel. Voorbeelden hiervan zijn de zoektocht naar een middel tegen Alzheimer of verbeteringen van de huidige medicijnen tegen reisziekten.

onderzoekerfarm

Onderzoeker naar kanker

Als onderzoeker doe je onderzoek naar het ontstaan van de ziekte kanker: Hoe komt het dat een normale cel verandert in een kankercel? Ook onderzoek je hoe kankercellen zich verspreiden en hoe ze bestreden kunnen worden. Je werkt op moleculair niveau in biologische modelsystemen.

kankeronderzoeker