Mogelijke beroepen

Promoveren

Wanneer je je Masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek. 45% van de Utrechtse scheikundigen wordt promovendus. Een promotietraject duurt vier jaar.

MogelijkeĀ beroepen

Scheikunde

Zie hieronder een selectie van de mogelijke scheikundige beroepen na het doen van de bachelor Scheikunde gecombineerd met een master:

Onderzoeker farmaceutische industrie

Een onderzoeker in de farmaceutische industrie is op zoek naar nieuwe geneesmiddelen of zorgt ervoor dat huidige medicijnen nog beter werken, dit gaat vaak hand in hand met een commercieel doel. Voorbeelden hiervan zijn de zoektocht naar een middel tegen Alzheimer of verbeteringen van de huidige medicijnen tegen reisziekten.

onderzoekerfarm

Medicinal chemist

Een medicinaal scheikundige houdt zich bezig met de ontwikkeling of verbetering van chemische structuren die een geneeskrachtige werking hebben in het lichaam.

medicinalchemist

Geochemicus

Een geochemicus combineert scheikunde en geologie om hiermee onderzoek te doen naar chemische processen aan het oppervlakte en in de diepere delen van de aarde.

geochemicus

Ontwikkelaar nanotechnologie

Als ontwikkelaar bevindt je je op de voorgrond van de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van nanotechnologie. Je doet onderzoek op zeer kleine schaal (een nanometer is een miljardste van een meter) naar nieuwe toepassingen. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan medische toepassingen, zoals minuscule robots die door de bloedbaan kunnen circuleren.

ontwikkelaarnano

R&D chemische industrie

Bij de Research and Development afdeling van bedrijven doe je onderzoek naar vernieuwende technologieƫn binnen het vakgebied van de betreffende chemische industrie. Hierbij kun je bijvoorbeeld grondstoffen bewerken en chemische veranderingen aanbrengen aan bestaande stoffen.

rendchemischeindus