Ervaringen

Portret van student Martijn van Dam
Martijn van Dam, student Psychologie

Inmiddels ben ik bezig met mijn vierde jaar als Psychologie student, maar de weg die ik volgde is misschien niet helemaal standaard. Voordat ik aan de UU ging studeren heb ik namelijk eerst een mbo en een hbo opleiding gedaan. Ik volgde daar de opleidingen Juridisch Administratieve Dienstverlening en daarna Social Work. Ik heb altijd al fijn gevonden om iets te kunnen betekenen voor mensen en daar wilde ik via deze opleiding richting aan geven. Echter merkte ik dat ik tijdens die studie vooral veel vragen had. Ik leerde wel hoe in de praktijk te handelen, maar dat was voor mij niet voldoende.

Ik was vooral nieuwsgierig naar het waarom. Waarom werken sommige behandelingen of therapie├źn voor mensen, waar komt die kennis vandaan? Ik had dus behoefte aan meer verdieping. Inmiddels woonde ik al in Utrecht, dus om eens een kijkje te nemen bij de universiteit was een logische stap. Ik bezocht een Open Dag en de sfeer die ik daar ervoer sprak me erg aan. En bij Psychologie vond ik de studie en richting die ik zocht: klinische psychologie.

Gaandeweg mijn studieloopbaan ben ik er steeds meer achter gekomen waar voor mij nu heel specifiek mijn interesse ligt. Want waar ik eerder vooral mensen wilde helpen, werd voor mij duidelijk dat de rol van psycholoog mij niet ligt. Ik ben veel meer geïnteresseerd in hoe psychologen aan hun kennis komen, hoe lukt het hen zo goed om oorzaken en oplossingen te benoemen? Het antwoord bleek: onderzoek. Ik houd mij nu veel meer bezig met analyse van onderzoeksgegevens, maar ook met het verbeteren van onderzoek. Hoe haal je meer uit de data die beschikbaar zijn. Dat vind ik echt enorm boeiend, ik zie daar echt mijn toekomst liggen. Na mijn bachelor wil ik de onderzoeksmaster Methodology and Statistics for the Behavioural, Biomedical and Social Sciences gaan doen. Dan wordt het pas echt interessant!