Na de opleiding

Je bachelordiploma behaald, en dan?

Anders dan bij beroepsopleidingen word je op de universiteit niet opgeleid voor een specifiek beroep. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over een academisch werk- en denkniveau beschikt.

De meeste studenten gaan na het behalen van hun bachelordiploma door met een master. Zo kun je je verder specialiseren in een onderwerp dat jou aanspreekt. Na afronding van je master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag. Meer over het beroepsperspectief lees je verder op deze pagina.

Aansluitende masters

Wanneer je besluit om na het behalen van je bachelordiploma verder te studeren, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een master in de Psychologie aan de Universiteit Utrecht. Maar je kunt ook een andere master aan de UU kiezen. Ook kun je bij een andere universiteit in Nederland een master gaan volgen. Hieronder zie je enkele mogelijkheden (per master kunnen de specifieke (aanvullende) toegangseisen verschillen).

Promoveren

Wanneer je je masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD students genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek.

Beroepen

Na afronding van je bacheloropleiding en aansluitende master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag. Je kunt door in de wetenschap of je zoekt een baan in de psychologische beroepspraktijk of de gezondheidszorg. Je kunt ook een vervolgopleiding kiezen in de gezondheidszorg, de kinder- en jeugdzorg of het organisatie- en advieswerk. Het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd.

Voorbereiden op de arbeidsmarkt

Grafische visualisatie van een vrouw staand bij een ladder. Verder staat er de volgende tekst: FSW Career Services presenteert What's Next?! Explore your future.

Ieder jaar wordt er voor studenten het evenement What’s Next?! georganiseerd om je te helpen met het oriënteren en voorbereiden op vervolgstudies, stages en de arbeidsmarkt. Gedurende twee weken kun je allerlei gratis workshops bijwonen waarin je begeleiding krijgt bij het plannen van je toekomst en nieuwe skills leert die goed van pas kunnen komen na je studie. Neem hier alvast een kijkje.