Hoe beïnvloeden social media het zelfbeeld en gedrag van jonge mensen? Word je op de arbeidsmarkt gediscrimineerd als je een naam hebt die niet “Nederlands” klinkt en hoe komt dat? Kunnen we ons hoogwaardig systeem van zorg en gezondheid intact houden? Kun je integreren zonder je eigen identiteit te verliezen? Vind je dit soort vragen interessant? Dan is Interdisciplinaire sociale wetenschap misschien wel iets voor jou.

Gedrag, cultuur en maatschappij

In de bachelor Interdisciplinaire sociale wetenschap (ISW) onderzoek je de samenhang tussen gedrag, cultuur en maatschappij. ISW richt zich in het bijzonder op verschijnselen of problemen in drie velden: Social Challenges, Policies and Interventions, Youth Development and Social Change en Migration, Ethnic Relations and Multiculturalism.

Wisselwerking individu en omgeving

Bij ISW gaat het om de complexe wisselwerking tussen de karakteristieken van individuele personen en de omgeving waarin zij leven: het familieverband, de vriendenkring, de etnische groep, de buurt of de natiestaat. Interdisciplinaire sociale wetenschap richt zich op het begrijpen van die complexiteit. Je leert waarom mensen doen wat ze doen en hoe hun sociale context daarvoor bepalend is. Je analyseert sociale problemen en probeert er oplossingen voor te vinden. Die oplossingen implementeer je en beoordeel je op hun succes. 
Bekijk ook de video over ISW.

Past dit bij jou?

Ben je breed geïnteresseerd in mensen, hun gedrag en de maatschappij waarin ze leven? Hebben sociologie, psychologie, pedagogische wetenschappen en culturele antropologie allemaal interessante elementen voor jou, maar lijkt het je een uitdaging om die te combineren in een interdisciplinair perspectief? Wil je leren hoe je onderzoek kunt doen en ben je niet bang voor cijferwerk? Kom dan Interdisciplinaire sociale wetenschap studeren in Utrecht!

Studie in cijfers

Wil je deze studie vergelijken met het landelijk gemiddelde van deze opleiding? Bekijk de resultaten van Studie in Cijfers. (Bron: Studiekeuze123)

Deze opleiding onderscheidt zich door:

  • Combineer kennis en inzichten uit de psychologie, sociologie, antropologie en pedagogiek in een interdisciplinaire studie
  • Laat je inspireren door kwalitatief uitstekend onderwijs (QANU Visitatie 2018, Keuzegids 2020: beste opleiding)
  • Kies uit een breed aanbod van masters van zowel ISW als Criminologie, Bestuur- en Organisatiewetenschap en Psychologie
  • Je kunt een periode studeren in het buitenland, onder meer in Zuid-Afrika

Studievereniging en studentenleven

Versatile is de studievereniging voor alle ISW-studenten in Utrecht. Versatile heeft met name een studie-inhoudelijke focus. Er worden jaarlijks verschillende interessante en relevante activiteiten georganiseerd waar je tijdens je studie wat aan hebt. Daarnaast fungeert Versatile ook als gezelligheidsvereniging met genoeg activiteiten om je medestudenten nog beter te leren kennen. Iedereen is welkom om lid te worden.

Onze universiteit kent een rijke geschiedenis en dat geldt ook voor de stad Utrecht. Of je nu hier komt wonen of (nog) niet; Utrecht biedt voor iedereen genoeg te doen. Benieuwd naar het studentenleven en verhalen van studenten? Neem dan een kijkje op Studentlife.uu.nl.


Meer weten

Hoe ziet de opleiding eruit? Lees meer over het studieprogramma:

Studieprogramma

Wil je de sfeer proeven van de opleiding en de Universiteit Utrecht? Bezoek een Open Dag of meld je aan voor een meeloopdag! 

Ervaar de opleiding

Heb je je keuze gemaakt?

Schrijf je in

In het kort

Diploma: 
BSc (Bachelor of Science)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Deadline: 
  • EU studenten: 1 mei
  • Niet-EU studenten: 1 april
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 11.333 (EU), € 12.598 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56631
Brochure: 
Brochure aanvragen