Ervaringen

Portret van ISW student Olivier Soede

Als tweedejaars student Interdisciplinaire sociale wetenschap ben ik ontzettend blij met de keuze voor deze studie toen ik in vwo 6 zat. Omdat ik sociale interactie en sociale problemen in de samenleving altijd al interessant vond, wist ik dat ik een sociale wetenschap wilde gaan studeren aan de universiteit. Maar welke opleiding precies daar was ik nog niet over uit. Toen ik kennis maakte met ISW wist ik dat dit precies was wat ik wilde doen. Een focus op de samenleving en een ontzettend brede basiskennis over meerdere sociale wetenschappen; dat is wat mij aantrok in deze opleiding.

In het eerste jaar krijg je interessante en diverse vakken over de breedte van de sociale wetenschappen. Aan de hand van deze vakken kwam ik er steeds beter achter wat mij wel en niet aanspreekt binnen dit vakgebied. Vanaf het tweede jaar kies je vervolgens zelf vakken die bij je interesses liggen. Zo volg ik bijvoorbeeld vakken die gericht zijn op jeugd. Je leert over jeugd in de digitale wereld, over hoe kinderen zich ontwikkelen en nog veel meer. Het feit dat je in je tweede jaar zelf vakken kan kiezen die je leuk lijken, heeft mij positief verrast bij deze studie.

Wat ik zelf ook heel leuk vond in het eerste jaar, was dat je echt al kleine onderzoeken mocht gaan uitvoeren. Dan moet je zelf een vragenlijst maken of mensen interviewen en kijken welke resultaten hieruit komen. Dit klinkt misschien lastig, maar je wordt bij de vakken goed geassisteerd in het doen van onderzoek.

Ik weet nog niet welke master ik wil gaan doen, maar dat is helemaal geen probleem. Aangezien ISW zo breed is heb ik straks keuze genoeg!

Olivier Soede, student Interdisciplinaire sociale wetenschap