Heb jij altijd al meer willen weten over de taal en cultuur van onder andere onze oosterburen? Dan is de opleiding Duitse taal en cultuur écht iets voor jou!

icon prize
nr. 1
topopleiding volgens studenten
Studiekeuzegids Bachelors 2023
Icon of a globe
ervaar
studeren in het buitenland
maak écht kennis met de taal & cultuur
keuze
kies voor breed of specialistisch
creëer je eigen studiepad

Rijke taal, literatuur en cultuur

Onze studenten beantwoorden ál jouw vragen!

Tijdens de studie Duitse taal en cultuur in Utrecht verdiep je je in de rijke taal, literatuur en cultuur van de Duitstalige gebieden. Bij ons word je een expert die de taal goed beheerst, de cultuur kent en academisch is gevormd.

Ervaar de opleiding

Dompel jezelf onder

De Duitstalige landen bestudeer je bij ons vanuit een intercultureel perspectief, zowel actueel als historisch. Je wordt daardoor een bemiddelaar tussen diverse culturen. Dat wordt versterkt doordat je voor excursies en projecten vaak de grens over gaat en ook een deel van je studie verplicht in het buitenland doorbrengt. Bijvoorbeeld in Berlijn, Bochum, Leipzig of Wenen.

Bekijk het studieprogramma

Mijn hoogtepunt van Duitse taal en cultuur was de mogelijkheid om een half jaar in het buitenland te studeren. Tijdens mijn tijd in München werd ik echt ondergedompeld in de Duitse cultuur.

Laura Vollebregt is alumna

Bepaal je eigen koers

In Utrecht kun je Duits combineren met tal van andere vakgebieden. Je bepaalt zelf waar je zwaartepunt komt te liggen, zoals: vertalen, geschiedenis, onderwijs, media, literatuur óf economie. En wil je meer uit je studie halen en je talenten ontwikkelen? Dan kun je ervoor kiezen om honoursonderwijs te volgen of een dubbele bachelor te doen. Ook kun je over de grenzen van je eigen bachelor heen kijken... samen met studenten van de andere talenopleidingen kun je namelijk onze unieke Crossing Borders-track volgen. 

Waarom Duitse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht?

Omdat...

  • de opleiding de meeste keuzemogelijkheden heeft, het hoogste aandeel in Duitstalig aanbod, veel internationale contacten en onderzoekers.
  • je je eigen koers kunt bepalen. Studeer specialistisch, of juist breed. Kies een germanistiek profiel, of bijvoorbeeld een profiel met veel bijvakken. In alle gevallen spring je er na je studie in de samenleving tussenuit. 
  • onze opleiding kleinschalig en betrokken is. Tijdens je studie word je intensief begeleid. Niet alleen door je tutor en studieadviseur, maar ook door alle docenten.
  • je enkel in Utrecht de Crossing Borders-track kan volgen. Binnen deze track volg je een Duitstalig programma maar neem je je expertise ook mee in een Engelstalig vakkenpakket waarin je met studenten van andere opleidingen taal- en cultuurvergelijkend onderzoek doet.
  • je lid kunt worden van Studievereniging Aufschwung. De vereniging organiseert borrels, studiereizen en uitstapjes naar musea.
  • je dan in bruisend en sfeervol Utrecht studeert. Je krijgt les in het centrum, in monumentale panden rondom de Domkerk. Lees meer over de Utrechtse Introductietijd, op kamers gaan, studentenorganisaties, cultuur en sport en uitgaan.

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten als geen ander waarom de opleiding Duitse taal en cultuur een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze studie kozen. Bekijk Duits in cijfers op Studiekeuze123. Zo kun je deze studie vergelijken met andere landelijke opleidingen.

In het kort

Diploma: 
BA (Bachelor of Arts)
Voertaal: 
Duits, Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 11.333 (EU), € 12.598 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56805