Heb jij altijd al meer willen weten over de taal en cultuur van onder andere onze oosterburen? Dan is de opleiding Duitse taal en cultuur wellicht een goede match voor jou!

icon prize
nr. 1
volgens studenten de beste van Nederland!
Studiekeuzegids Bachelors 2023
keuze
kies voor breed of specialistisch
creëer je eigen studiepad

Rijke taal, literatuur en cultuur

Onze studenten beantwoorden ál jouw vragen!

Tijdens de studie Duitse taal en cultuur verdiep je je in de rijke taal, literatuur en cultuur van de Duitstalige gebieden. Bij ons word je een expert die de taal goed beheerst, de cultuur kent en academisch is gevormd.

Dompel jezelf onder

De Duitstalige landen bestudeer je bij ons vanuit een intercultureel perspectief, zowel actueel als historisch. Je wordt daardoor een bemiddelaar tussen diverse culturen. Dat wordt versterkt doordat je voor excursies en projecten vaak de grens over gaat en ook een deel van je studie verplicht in het buitenland doorbrengt. Bijvoorbeeld in Berlijn, Bochum, Leipzig of Wenen.

Im zweiten Jahr werde ich auch 4 Monate ins Ausland gehen: ich werde in Münster studieren. Darauf freue ich mich sehr.

Floor Lintmeijer
Student Floor Lintmeijer gaat op uitwisseling in de stad Münster

Verdieping

Enkele verdiepende onderdelen van de studie in de eerste helft van het tweede jaar volg je samen met de studenten van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Leiden. Lees meer onder Studieprogramma.

Bepaal je eigen koers

In Utrecht kun je Duits combineren met tal van andere vakgebieden. Je bepaalt zelf waar je zwaartepunt komt te liggen, zoals: vertalen, geschiedenis, onderwijs, media, literatuur óf economie. En wil je meer uit je studie halen en je talenten ontwikkelen? Dan kun je ervoor kiezen om honoursonderwijs te volgen of een dubbele bachelor te doen. Ook kun je over de grenzen van je eigen bachelor heen kijken... Samen met andere ‘talen-studenten’ kun je vanaf dit studiejaar namelijk onze unieke en gloednieuwe 'Crossing-Borders' - track volgen. 

Je moet Duitse taal en cultuur in Utrecht studeren, omdat

  • we de beste zijn van het land. De opleiding heeft de meeste keuzemogelijkheden, het hoogste aandeel in Duitstalig aanbod, veel internationale contacten en een eigen leerstoel.
  • je je eigen koers kunt bepalen. Studeer specialistisch, of juist breed. Kies een germanistiek profiel, of bijvoorbeeld een profiel met veel bijvakken. In alle gevallen spring je er na je studie in de samenleving tussenuit. 
  • onze opleiding kleinschalig en betrokken is. Tijdens je studie word je intensief begeleid. Niet alleen door je tutor en studieadviseur, maar ook door alle docenten.
  • je lid kunt worden van Studievereniging Aufschwung. De vereniging organiseert activiteiten zoals borrels, studiereizen en uitstapjes naar bijvoorbeeld musea.
  • je dan in bruisend en sfeervol Utrecht studeert. Je krijgt les in het centrum, in monumentale panden rondom de Domkerk. Lees meer over de Utrechtse Introductietijd, op kamers gaan, studentenorganisaties, cultuur en sport en uitgaan.
  • je enkel in Utrecht de 'Crossing Borders' track kan volgen. Binnen deze track van je BA volg je een volwaardig taalspecifiek programma maar neem je je expertise ook mee in een speciaal ontworpen Engelstalig vakkenpakket waarin je met studenten van andere BA-programma’s aan de slag gaat met taal- en cultuurvergelijkend onderzoek.

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten natuurlijk als geen ander waarom de opleiding Duitse taal en cultuur een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze opleiding hebben gekozen en wat de studie zo uniek maakt.

In het kort

Diploma: 
BA (Bachelor of Arts)
Voertaal: 
Duits, Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2023-2024): € 2.314

Instellingstarief 2023-2024: € 10.365 (EU), € 11.523 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56805