Na de opleiding

Na het behalen van je diploma Duitse taal en cultuur heb je de keuze om de arbeidsmarkt op te gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om door te leren. Op deze pagina hebben we verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Wat kun je met een diploma Duitse taal en cultuur?

Het arbeidsmarktperspectief voor afgestudeerden in Duitse taal en cultuur is gunstig. Duitssprekende handelscontacten zijn bij bedrijven van groot belang en de Nederlandse economie is sterk afhankelijk van de Duitse. Bij Duitse multinationals wordt misschien wel Engels gesproken, maar midden- en kleinbedrijven zijn vaak nog Duitstalig. En wat dacht je van een baan in het onderwijs?

Doorleren na het behalen van je diploma Duits

Foto: Tim Vermeire

Je wordt aan de universiteit, anders dan bij beroepsopleidingen, vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Je laat met het behalen van een universitair diploma zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Je kunt gaan werken, maar veel studenten gaan na een bachelor verder met een aansluitende master.

Je kunt bij de Universiteit Utrecht kiezen voor een:

  • Eenjarige master: deze eenjarige masters bereiden je voor op de uitoefening van een beroep op academisch niveau, bijvoorbeeld als adviseur voor talenonderwijs.
  • Tweejarige master: deze tweejarige masters bereiden je voor op een loopbaan als onderzoeker, bijvoorbeeld als PhD-student Linguistics of Comparative Literary Studies aan een universiteit of bij een onderzoeksinstituut.

Doorstuderen aan de UU 

Afhankelijk van je keuzes en de invulling van je bachelor kun je na het behalen van je diploma onderzoeken of je toelaatbaar bent tot bijvoorbeeld onderstaande masterprogramma's van de Universiteit Utrecht. Daarbij moet je rekening houden met specifieke toelatingseisen die per programma kunnen verschillen.

Een master in Bochum - Duitsland

Heb je een van de eenjarige masterprogramma’s Interculturele communicatie, Meertaligheid en taalverwerving of Literatuur vandaag met de Duitstalige track afgerond? Dan word je toegelaten tot de tweejarige master aan de Ruhr-Universität Bochum. Het Utrechtse jaar wordt erkend, je hoeft dan nog enkel 60 EC in Bochum af te ronden om een tweede diploma te krijgen. Je kunt je daar specialiseren in Germanistische Linguistik (Interculturele communicatie, Meertaligheid en taalverwerving) of Neuere deutsche Literaturwissenschaft (Literatuur vandaag). Dit is exclusief voor studenten van de Universiteit Utrecht.

Het voltooien van de opleiding Duitse taal en cultuur heeft mijn toekomstbeeld radicaal veranderd. Waar ik vooraf iets met economie wilde doen, ontdekte ik tijdens mijn studie dat ik erg geïnteresseerd was in academisch onderzoek doen en in onderwijs.

Beroepen

Na het afronden van je bachelor- of masterstudie kom je uiteindelijk op de arbeidsmarkt terecht. Daar kun je alle kanten op, maar de meeste van onze studenten kiezen een van de volgende beroepen/richtingen:

Promoveren

Wanneer je een masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek.