Heb jij altijd al meer willen weten over mediagebruik en communicatieprocessen? Vind je het leuk om onderzoek te doen naar gesprekken, teksten, websites, film, televisie en social media? Dan is de studie Communicatie- en informatiewetenschappen (CIW) wellicht een goed match voor jou!

Een boodschap overbrengen

Onze studenten vertellen over studeren in de binnenstad

Tijdens CIW bestudeer je welke rol tekst en beeld speelt bij de keuze voor een medium en hoe dit het verloop en de uitkomst van het communicatie­proces beïnvloedt. Je herkent en evalueert de politieke en industriële factoren die het media-aanbod en communicatie sturen en analyseert de stimulatie en beperking door het menselijk brein. 

Communicatie in woord en beeld

Tijdens je studie verdiep je je in de samenhang tussen communicatie in woord en beeld en welke rol media hierin spelen. Je krijgt antwoord op vragen als: 'Hoe wordt het proces van identiteitsvorming beïnvloed door tekst, beeld en media?', 'Hoe wordt betekenis gevormd op basis van losse woorden of beelden?', 'Wie bepaalt wat we zien en wiens belangen worden daarmee gediend?' en 'Welke methoden zijn geschikt om communicatie en mediagebruik te onderzoeken?'.

Na mijn studie ben ik journalist, consultant, onderzoeker, eventmanager en PR- en marketingmanager geweest. Het is verrassend hoeveel raakvlakken communicatievaardigheden hebben binnen een bedrijf of project.

Vlad Micu is ZZP'er
Alumnus Vlad Micu is zelfstandig ondernemer

Aan de slag in de communicatie

CIW bereidt je voor op tal van beroepen in de media- en communicatiesector. In Utrecht focussen we op zakelijke communicatie van de overheid en grote bedrijven, maar ook op het entertainmentaanbod. Veel van onze afgestudeerden zijn werkzaam als communicatie- en media-adviseur bij de overheid, in de not-for-profitsector of in het bedrijfsleven. Anderen werken in de public relations, reclame, voorlichting of marketing of als zelfstandige tekstschrijvers en redacteuren. 

Je moet Communicatie- en informatiewetenschappen in Utrecht studeren, omdat

  • je dan een breed perspectief op communicatie en media ontwikkelt. Docenten met verschillende achtergronden werken nauw samen en daardoor leer je te denken vanuit nieuwe en verrassende perspectieven.

  • je dan honoursonderwijs kunt volgen. Dit is extra uitdagend onderwijs, speciaal voor gemotiveerde en getalenteerde studenten.

  • je lid kunt worden van Studievereniging Contact. Zij organiseren activiteiten zoals borrels, studiereizen, korting op je studieboeken, lezingen, bedrijvendagen en (thema)feestjes.

  • je dan in bruisend en sfeervol Utrecht studeert. Je krijgt les in het centrum, in monumentale panden rondom de Domkerk. Lees meer over de Utrechtse Introductietijdop kamers gaanstudentenorganisatiescultuur en sport en uitgaan.

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten natuurlijk als geen ander waarom de opleiding Communicatie-en informatiewetenschappen een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze opleiding hebben gekozen en wat de studie zo uniek maakt.

In het kort

Diploma: 
BA (Bachelor of Arts)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2023-2024): € 2.314

Instellingstarief 2023-2024: € 10.365 (EU), € 11.523 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56826