Na de opleiding

Na het behalen van je diploma Communicatie- en informatiewetenschappen (CIW) heb je de keuze om de arbeidsmarkt op te gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om door te leren. Op deze pagina hebben we verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Wat kun je met een diploma CIW?

Het arbeidsmarktperspectief voor afgestudeerden Communicatie- en informatiewetenschappen is gunstig. Je hebt een brede opleiding gehad, met een gedegen specialisatie en kunt daardoor alle kanten op. Wat dacht je van een baan in de media? Of als online-contentspecialist of marketingadviseur? 

Doorleren na het behalen van je diploma CIW

Foto: Tim Vermeire

Je wordt aan de universiteit, anders dan bij beroepsopleidingen, vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Je laat met het behalen van een universitair diploma zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Je kunt gaan werken, maar veel studenten gaan na een bachelor verder met een aansluitende master.

Je kunt bij de Universiteit Utrecht kiezen voor een:

  • Eenjarige master: deze eenjarige masters bereiden je voor op de uitoefening van een beroep op academisch niveau, bijvoorbeeld als communicatieadviseur voor een landelijke organisatie of de overheid. 

  • Tweejarige master: deze tweejarige masters bereiden je voor op een loopbaan als onderzoeker. Bijvoorbeeld als PhD-student aan een universiteit of als onderzoeker bij het Instituut van Beeld en Geluid. 

Doorstuderen aan de UU

Afhankelijk van je keuzes en de invulling van je bachelor kun je na het behalen van je diploma onderzoeken of je toelaatbaar bent tot bijvoorbeeld onderstaande masterprogramma's van de Universiteit Utrecht. Daarbij moet je rekening houden met specifieke toelatingseisen die per programma kunnen verschillen.

Mijn advies: ontdek wat je leuk vindt in je eerste jaar en oriënteer je vervolgens op welke beroepen en masters hierbij passen en welke cursussen je hiervoor moet kiezen. Zelf koos ik voor een master Communicatie en Organisatie.

Beroepen

Na het afronden van je bachelor- of masterstudie kom je uiteindelijk op de arbeidsmarkt terecht. Daar kun je alle kanten op, maar de meeste van onze studenten kiezen een van de volgende beroepen/richtingen:

Promoveren

Wanneer je een masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek.