Ervaringen

Wil je weten hoe onze huidige en oud-studenten de opleiding ervaren? Check dan de interviews en video's met Luca, Pepijne, Yvo en Romy. 

Luca Massaro (hij/hem) is masterstudent Communicatie en Organisatie

"Wat mij interesseert is de crisiscommunicatie. Als een bedrijf in de problemen zit, wat doe je dan als communicatieprofessional om het imago weer op peil te krijgen?"

Pepijne van Rooijen (zij/haar/hen/hun) is student

"De bachelor Communicatie- en informatiewetenschapen sprak mij aan vanwege het brede pakket aan verdiepingsmogelijkheden en de vrijheid om je vaste curriculum aan te vullen met cursussen die jij leuk vindt." 

"In die vrije ruimte koos ik voor een minor in International Relations. Op die manier kon ik het perspectief van mijn studie CIW gebruiken om breder te reflecteren op de maatschappij en wereld."

Lees meer

Interesse

"Belangrijk voor het kiezen van een studie vind ik dat je kijkt naar wat je echt interessant vindt om te gaan ontdekken in de komende jaren, in plaats van je 100% te laten leiden door arbeidskansen of door wat je omgeving vindt. Kijk naar het studieprogramma van CIW (en andere studies die je interessant lijken) en vraag je af: wat springt eruit? Waar wil ik mee aan de slag? Dat hielp mij bij het maken van mijn studiekeuze."

Extra kansen

"Daarnaast biedt de Universiteit Utrecht ook veel kansen om buiten je cursussen om te leren. Ik zou je willen aanraden om van alles naast je studie te gaan doen en daarvan te leren. Niet alleen heb ik altijd gewerkt naast mijn studie, ook heb ik deelgenomen aan verschillende commissies, een bestuursjaar gedaan bij SV Contact en actief deelgenomen aan de medezeggenschap binnen de faculteit Geesteswetenschappen. De ontwikkelingen die ik heb doorgemaakt door deze toffe activiteiten, neem ik ook weer mee naar mijn studie en het werkveld!"

Yvo Dragt (hij/hem) is masterstudent Communicatie en Organisatie

"Ik koos voor Communicatie- en informatiewetenschappen door mijn interesse in hoe informatie wordt overgedragen via media, zoals het journaal, en hoe die specifieke communicatievorm beïnvloedt hoe mensen die informatie verwerken."

"Bovendien sprak het brede aanbod aan richtingen binnen de opleiding me erg aan, omdat ik nog niet precies wist waar ik me in wilde specialiseren. In het eerste jaar maak je kennis met al deze richtingen en daarna kies je een verdiepingspakket."

Lees meer

Werkvorm

"Op basis van andere studentervaringen dacht ik dat ik heel veel tijd kwijt zou zijn aan deze studie. Ik dacht dat ik het te druk zou krijgen voor hobby’s of andere activiteiten, dus toen ik begon, stopte ik met voetbal. Uiteindelijk heb ik geleerd dat de studie prima te doen is, zolang je maar op tijd aan alles begint. De uitdaging vind ik dus niet zo zeer de stof zelf, maar eerder het zelfstandig moeten werken. Gelukkig werd ik daar steeds beter in en heb ik, naast mijn studie, altijd kunnen werken en leuke dingen met vrienden kunnen doen."

Masters

"Ik koos voor een verdiepingspakket in Media, communicatie en markt met een minor Media en cultuur en extra cursussen televisiewetenschappen om hierna een master Film and Television Cultures te doen. Toen ik merkte dat ik graag nog meer carrièremogelijkheden wilde hebben na mijn studie, koos ik ervoor om een extra verdiepingspakket in Communicatie, organisatie en interactie te volgen. Hierdoor kwam ik in aanmerking voor mijn huidige master Communicatie en Organisatie. Mijn advies is dan ook: ontdek wat je leuk vindt in je eerste jaar en oriënteer je vervolgens op welke beroepen en masters hierbij passen en welke cursussen je hiervoor moet kiezen." 

Romy van den Bergh (zij/haar) werkt bij Damen Shipyards

"Ik ontdekte Communicatie- en informatiewetenschappen (CIW) eigenlijk per ongeluk: de bachelor werd gepresenteerd tijdens een open dag in de zaal waar ik was blijven zitten na een voorlichting voor een andere studie. Na een paar minuten wist ik al dat CIW precies was wat ik zocht!" 

"Wat me trok, was de mogelijkheid om me te specialiseren in nieuwe media. Bovendien merkte ik dat de aanwezige docenten echt hun best deden om mij te helpen met het maken van mijn studiekeuze. Vanwege deze openheid en gezelligheid koos ik voor CIW in Utrecht."

Lees meer

Minorkeuze

"Hoewel ik nooit heb getwijfeld over mijn specialisatie Nieuwe media en digitale cultuur, had ik wel moeite met het invullen van mijn vrije ruimte. Ik koos uiteindelijk voor een minor in Media en cultuur. Dat vond ik zeker interessant, maar ik kwam erachter dat het niet was wat ik verder wilde studeren. Mijn advies: verdiep je goed in alle mogelijkheden en denk na over wat je later wel en niet kunt met de cursussen/minors die je kiest. Als je hulp nodig hebt, kun je contact zoeken met je tutor of de studieadviseur van CIW."

Marketing

"Na mijn bachelor heb ik de master New Media and Digital Culture gevolgd en liep ik stage heb gelopen bij Damen Shipyards in Gorinchem. Na mijn master ben ik hier blijven plakken en nu houd ik me bezig met de interne en digitale communicatie. Wat me heeft verrast, is hoe mijn studie-interesses overal terugkomen. Bij Damen wist ik niet meteen wat ik moest verwachten op het gebied van marketing. Tijdens mijn stage leerde ik echter hoe belangrijk marketing is voor het bedrijf én hoe waardevol kennis vanuit de communicatiewetenschap hiervoor is!"