Programma

In 2023 stonden maar liefst vijf wetenschappers van de Universiteit Utrecht op het podium! Dagelijks breken zij hun brein over moeilijke vragen.

Pasha van Bijlert

Pasha van Bijlert

Hoe hard loopt een dinosaurus? En hoe kom je daar eigenlijk achter, miljoenen jaren nadat ze zijn uitgestorven? Pasha van Bijlert breekt zijn brein over de manier waarop dinosaurussen, dieren van nu en mensen lopen. Met zijn computermodellen laat hij emoes huppelen en een T-rex over zijn beeldscherm rennen!

Coco Kanters

Coco Kanters

Waarom is een uitgeknipt stuk papier eigenlijk niet even veel waard als een papieren briefje van €50? Wie heeft dat bedacht? En kan jij dan ook je eigen geld maken? Cultureel antropoloog Coco Kanters breekt haar brein over wat er zou gebeuren als we niet alleen euro's, maar ook andere vormen van geld zouden gebruiken. 

Surya Gayet

Surya Gayet

Als je om je heen kijkt, zie je telkens maar een heel klein stukje van de wereld met je ogen. De rest is een soort illusie die je hersenen erbij fantaseren. Hoe doen je hersenen dat en waarom merk je daar niets van? Hersenwetenschapper Surya Gayet breekt hier iedere dag zijn brein over en probeert er met zijn experimenten achter te komen. 

Charlotte Mol en Zoë Rejaän

Zoe Rejaan en Charlotte Mol

Stel dat je ouders gaan scheiden. Er moeten dan allerlei nieuwe afspraken worden gemaakt, bijvoorbeeld over waar jij gaat wonen en waar je naar school gaat. Wat heb jij daar dan zelf eigenlijk over te zeggen? Luisteren ouders en rechters genoeg naar jouw mening?  

Wetenschappers Charlotte Mol (rechts) en Zoë Rejaän (links) breken samen hun brein over de rol van kinderen tijdens een scheiding. Charlotte doet onderzoek naar familierecht en weet precies welke regels er komen kijken bij een scheiding. Zoë is sociaal wetenschapper en onderzoekt hoe het voor kinderen is om gescheiden ouders te hebben.