Pasha van Bijlert MSc

Promovendus
Stratigraphy & paleontology

Ik ben biomechanicus en paleontoloog - ik gebruik natuurkunde om te begrijpen hoe dieren (zoals struisvogels, mensen) bewegen, en pas deze kennis toe op uitgestorven dieren (voornamelijk dinosauriërs). Dit doe ik als promovendus (onderzoeker) in de paleontologiegroep aan de Universiteit Utrecht, en bij Naturalis Biodiversity Center. 

Ik ben geïnteresseerd in de interactie tussen bouw en functie van spieren en skelet, en hoe dit is geëvolueerd om complexe coördinatietaken (zoals lopen) mogelijk te maken. Dit onderzoek ik met musculoskeletal modelling. Ik bouw modellen, op basis van 3D scans van skeletten en spierreconstructies, waar ik vervolgens natuurkundige berekeningen mee kan doen. Door gebruik te maken van de theorie van Optimal Control, kan ik vervolgens loop (en ren) simulaties van deze modellen produceren. Deze simulaties vormen de basis van mijn biomechanische analyses.

 

Spierskeletmodel van Tyrannosaurus rex voor simulaties in OpenSim en SCONE

 

Ik heb een bachelor- en masterdiploma in Human Movement Sciences van de Vrije Universiteit Amsterdam, hoewel mijn scripties gingen over het wandelen en rennen van Tyrannosaurus rex, de grootste tweevoeter die ooit op de aarde heeft gelopen. Voor mijn huidig onderzoek ben ik de simulatie- en reconstructietechnieken die ik tijdens mijn master heb ontwikkeld, aan het toepassen op een grotere groep van vertebraten (zowel levend als uitgestorven). De dinosauriërs waren ontzettend succesvol, en ik denk dat dit voor een deel is te verklaren door hoe ze liepen.

 

Tijdens mijn studies werkte ik ook als 3D technicus en anatoom bij Naturalis Biodiversity Center, het natuurhistorisch museum in Leiden. Mijn 3D reconstructies van dinosauriërs zijn ge3Dprint en fysiek gebouwd in musea in Europa en Azië. Ik heb ook een (tweede) bachelor behaald in de muziek, van Codarts (het conservatorium van Rotterdam).