D(o)epressie blended

Een recent uitgevoerde RCT heeft aangetoond dat D(o)epressie face-to-face zorgt voor minder depressieve klachten bij adolescenten. Echter een gedeelte van de jongeren had geen baat bij de behandeling, er was veel uitval en cliƫnten hadden motivatieproblemen. Voor deze complexe doelgroep is dan ook meer nodig. Door een samenwerkingsverband tussen GGZ-instellingen is een blended versie van D(o)epressie ontwikkeld (een online programma gecombineerd met face-to-face contacten). Online interventies lijken veelbelovend maar zijn, bij jongeren, enkel onderzocht als preventie programma en zonder dat er face-to-face contacten waren met een therapeut.
Het doel van dit onderzoek is om D(o)epressie-blended te vergelijken met D(o)epressie face-to-face en CAU in termen van (kosten)effectiviteit bij klinisch depressieve jongeren van 12 tot 21 jaar. Tevens zullen moderatoren, mediatoren, individuele verandertrajecten, verwachtingen en tevredenheid van jongeren en therapeuten met D(o)epressie-blended worden onderzocht.
Onderzoekers
Samenwerking
De behandelingen worden uitgevoerd in verschillende instellingen, namelijk:
- Accare
- Altrecht
- Curium
- De Bascule
- GGZ Oost Brabant
- Herlaarhof
- Praktijk Appelboom
- Psychologenpraktijk Waalre
- Triversum
Ook betrokken zijn:
- Radboud Universiteit Nijmegen
- Vrije Universiteit Amsterdam
- Academisch Ziekenhuis Maastricht (Klinische Epidemiologie Technology Assessment)
- Rijksuniversiteit Groningen.
Financiering
Dit onderzoek wordt gesubsidieerd door ZonMw (nummer 729410007). Het onderzoek is goedgekeurd door de METC van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) (dossier nummer: NL61804.041.17).