Leerlijnentool FSW

Bij de opleiding Psychologie speelt de onderzoekscyclus een grote rol binnen het curriculum. Dit komt uiteindelijk tot een climax bij het maken van het bacheloronderzoek, waarin de studenten zelf een onderzoek opzetten, uitvoeren, analyseren en rapporteren. In de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat studenten, bacheloronderzoekbegeleiders, docenten en ook cursuscoördinatoren  geen duidelijk beeld hadden van welke kennis in welke cursus opgedaan wordt. Dit resulteerde in veel extra werk voor de bacheloronderzoekbegeleiders, doordat zij vaak extra uitleg gaven bij onderwerpen die voor de studenten bekend zouden kunnen zijn. De tool biedt hierbij uitkomst. Zo kunnen studenten op één overzichtelijke plek terugvinden waar onderwerpen met betrekking tot de onderzoeksleerlijn behandeld worden. Daarnaast helpt de tool bij de bewustwording van de studenten dat er gewerkt wordt aan een opbouwend curriculum.

Om deze redenen is bij de opleiding Psychologie een leerlijn waarin wordt gekeken naar waar en wanneer de student leert over de verschillende fasen van het onderzoeksproces; de zogeheten onderzoeksleerlijn. Binnen deze leerlijn worden vijf fasen onderscheiden:

  1. Probleemstelling
  2. Onderzoeksopzet
  3. Dataverzameling
  4. Data-analyse
  5. Rapportage

Per fase wordt er onderscheid gemaakt tussen twee niveaus:

  1. Basiskennis en vaardigheden
  2. Toepassing van kennis en vaardigheden

Voor elke cursus is te zien of, en op welk niveau, een bepaalde fase aan bod komt. Daarbij kan de cursuscoördinator aanvullende specifieke informatie delen met de studenten.
In de opleiding Psychologie kan de tool op verschillende manieren gebruikt worden. In het eerste bachelorjaar maken studenten kennis met de tool doordat deze gebruikt wordt als visualisatie van de leerlijn in zowel hoorcolleges als tijdens tutoraatbijeenkomsten. Verder wordt er in een tweedejaarscursus (MTS3) actief gebruikt gemaakt van de tool door de studenten hierin informatie op te laten zoeken. Tot slot kan het uiteraard gebruikt worden door studenten die hun bacheloronderzoek doen. Zij kunnen in de Zichtbare leerlijn informatie die nodig hebben terugzoeken.

Voorbeeld leerlijnen faculteit Sociale Wetenschappen
Voorbeeld gebruik leerlijntool Onderzoeksleerlijn bij Psychologie (Sociale Wetenschappen)