Thema's

De leerlingen volgen per schooljaar drie blokken van zeven of acht weken. Elk blok is gewijd aan een breed en actueel thema. Het blok wordt afgesloten met een excursie en een presentatie van de leerlingen voor hun ouders/verzorgers en een aantal andere genodigden. Na de laatste presentatie krijgen de leerlingen een certificaat van deelname.

All you can eat

leerlingen met docent
Gastdocent dr. Anouk Keizer

In het blok All you can eat duiken de leerlingen in het onderzoek naar bijzondere terreinen omtrent eten: met gynaecoloog Habibe Ikiz van het Universitair Medisch Centrum Utrecht onderzoeken zij de vraag 'Wat en hoe eten baby’s eigenlijk precies voordat ze geboren worden?'. En met sociale wetenschapper Anouk Keizer gaan zij in op eetstoornissen: welke stoornissen bestaan er, hoe ontstaan deze, wat zijn de effecten ervan en hoe kun je ervan genezen?

Je suis Robot

HTU-leerling maakt een robot
HTU-leerling maakt een robot

In het blok Je suis Robot bouwen leerlingen een eigen robot onder leiding van de docent HTU en gastdocenten uit het VO. Tamara Florijn en Mieke Maarse, studenten van de opleiding Kunstmatige intelligentie, verzorgden gastcolleges, waarin ze filosofische discussies voerden met de leerlingen. 

Wat heel leuk was aan dit blok is dat sommige mensen hun passie hebben gevonden en dat is heel belangrijk

Leerling Lin Al Stita over het themablok 'Je suis robot'

De aarde & ik

docent laat presentatie zien
Gastcollege van Martijn Gerritsen

Als onderdeel van de module De aarde & ik kregen de leerlingen een gastcollege van promovenda Fysische Geografie Pleun Bonekamp over (klimaat) onderzoek in de Himalaya. Ook kropen zij onder leiding van masterstudenten Geografie: educatie & communicatie Yaël Duindam en Martijn Gerritsen in de huid van het 18-jarige meisje Kekeia, dat net haar middelbare schooldiploma heeft behaald en twijfelt over haar toekomst:

Reis naar het einde van de wereld

docent wijst wereldkaart aan
Gastdocent prof. dr. Marjo van Koppen

De leerlingen gaan in 6 weken op reis door de wereld met input vanuit de religiewetenschappen en de taalwetenschap. Ze reizen door de tijd, langs talen in de wereld en ontdekken dat reizen verrassende gevolgen kan hebben. Met twee honoursstudenten leren ze reisverhalen schrijven. Ook bezoeken zij de bijzondere collecties van de Universiteitsbibliotheek in de Uithof. 

Bekijk de lesplanning blok 4: Reis naar het einde van de wereld.

 

Wie is de baas

groepsfoto leerlingen HTU
Gastdocent prof. dr. Marleen van Rijswick met leerlingen

In een gastcollege laten de promovendi Elif Erken, Manon Julicher en Claire Loven de HTU-leerlingen kennismaken met mensenrechten. Ook het kiesrecht komt aan de orde: er wordt gestemd voor de eerste HTU-ambassadeur. De leerlingen buigen zich over waterrecht. Met prof. dr. Marleen van Rijswick en promovenda Karlijn Landman verdiepen zij zich in wie de baas is van het water in de wereld. Nesrine Kamroun vertelt over haar werk als jurist bij een waterschap.

Vol bewondering! Vandaag had ik het genoegen bij een les van het Honours Trajectum te zijn. Dat zijn mooie aspecten van mijn werk.

Levende wezens

Aangespoelde bruinvis ligt op strand
Bruinvis

Gestrande walvissen worden opgepikt door de Stichting SOS Dolfijn en de faculteit Diergeneeskunde van de UU gebruikt deze dieren voor interessant onderzoek. Eveline Tollenaar studeert af op bruinvissen en geeft daarover een gastcollege. Ook neemt zij de HTU-leerlingen mee naar de faculteit.

De HTU-leerlingen leren daarnaast van hoogleraar Middelnederlandse tekstcultuur Bart Besamusca en student Max van Winden over Middelnederlandse fabels.

Bart Besamusca en Max van Winden over HTU

Pieken en dalen

leerlingen voor de Rabobank
Excursie Robobank

De studenten van de master Geografie: educatie en communicatie Kamiel Ogink en Patrick Meerman laten de leerlingen vanuit verschillende perspectieven nadenken over de gevolgen van Chinese investeringen in Afrika.

Drs. Frank van der Salm vertelt in een gastcollege economie over internationale handelsverdragen. De leerlingen brengen een bezoek aan de Treasury van Rabobank Nederland en maken daar ook nog even kennis met de verslaggever van de Rabobank voor RTL-Z.

Kamiel en Patrick over hun lesmiddag: HTU is voor ons een mooie kans om leservaring op te doen in een gemotiveerde omgeving

Into the jungle

Rijst
Rijstonderzoek in Botanische tuinen

De leerlingen lezen zich in over rijst: de manieren waarop dit verbouwd wordt en de voor- en nadelen daarvan. Zij doen ook onderzoek naar hoe en waarom sommige rijstsoorten genetisch worden gemanipuleerd. Bioloog Hans van Veen geeft een gastcollege over zijn rijstonderzoek. De excursie in dit blok is naar de Botanische Tuinen in het Science Park.

De HTU-leerlingen leren van Lale Yücel en Ragna Senf over het programma U-Talent UP, waarvoor zij zich kunnen inschrijven als HTU voor hen is afgelopen.