Gastcolleges: De Rector's League

Scholieren in het voortgezet onderwijs zitten in klaslokaal en luisteren naar een gastcollege

Om leerlingen kennis te laten maken met de wetenschap en met verschillende opleidingen, geven UU-docenten gastcolleges op school. Tijdens deze Rector's League vertellen zij over hun vakgebied aan leerlingen uit 4, 5 en/of 6 vwo. Handig bij de oriëntatie op een vervolgstudie of als inspiratiebron voor het vinden van een onderwerp voor het PWS.

Aanmelden was mogelijk tot 21 juni 2023. De aanmelding is nu gesloten.

Waarom meedoen aan de Rector's League?

Leerlingen maken tijdens een Rector's League kennis met wetenschappelijk onderwijs. Op deze manier krijgen leerlingen een indruk of deze vorm van onderwijs bij ze past. De Rector's League kan als inspiratiebron dienen voor het profielwerkstuk en een rol spelen in de oriëntatie op een vervolgstudie. Ook maken leerlingen op deze wijze kennis met opleidingen die geen schoolvak zijn, en zien ze dat bij bijvoorbeeld een universitaire studie natuurkunde meer en andere dingen aan bod komen dan bij het schoolvak. Scholen zetten de Rector's League regelmatig in als startpunt of onderdeel van het PWS-traject, omdat het een mooie manier is om aandacht voor onderzoek doen te combineren met kennismaken met wetenschappelijk onderwijs. 

Wie geven de gastcolleges?

Gastdocenten die komen spreken zijn bijvoorbeeld promovendi, postdocs, universitair docenten, universitair hoofddocenten of hoogleraren. 

Wie kan aanmelden?

Alle scholen in Nederland kunnen zich aanmelden. Wel kunnen we een beperkt aantal scholen buiten de regio Utrecht bezoeken (max 60 minuten reisafstand). 

Kosten

De kosten voor de Rector’s League bedragen 550 euro. Dit is ongeacht de locatie van de school of het aantal gastdocenten dat bijdraagt.

Goed om te weten

 • We streven ernaar de Rector's League voor minimaal 90 leerlingen te organiseren. Met die groepsgrootte kunnen we de leerlingen voldoende keus bieden wat de colleges betreft. Heeft het leerjaar dat je voor ogen hebt minder leerlingen? Kijk dan of je een ander leerjaar ook mee kunt laten doen. 
 • De Rector’s League vindt altijd plaats op dinsdag-, woensdag- of donderdagochtend.
 • We vragen betrokkenheid van de school bij de voorbereiding op de Rector's League en op de dag zelf.
 • Helaas betekent je aanvraag niet per definitie dat de Rector's League gaat plaatsvinden. Of we je aanvraag kunnen honoreren hangt onder meer af van het aantal aanvragen en het aantal beschikbare gastdocenten.

Contact

De Rector's League wordt georganiseerd door Onderwijsadvies & Training. Heb je vragen? Mail dan naar aansluitingvowo@uu.nl.

Ervaringen

Leerlingen:

 • “Het voelt al een beetje als de universiteit"
 • “Ik vind het fijn om zo inhoudelijk bezig te zijn met een specifiek onderwerp”
 • "Ik heb geleerd dat ik onderzoek doen erg interessant vind"

Scholen:

 • "Prachtig om te zien hoe geboeid de leerlingen waren"
 • "Een mooie kennismaking met wetenschappelijk onderwijs"

Docenten van de Universiteit Utrecht:

 • "Ons inzicht in de studenten van de toekomst wordt zo vergroot"
 • "Het is fijn om uit te wisselen met vakdocenten"

Scholing en advies

Heeft jullie school andere scholingsbehoeftes op het gebied van academische en onderzoeksvaardigheden? Neem dan eens kijkje bij het volgende aanbod: