Testimonials
Docenten onderhouden goede contacten met de praktijk
"Om van de bachelor rechtsgeleerdheid naar de master Arbeidsrecht te gaan, is alsof je verhuist van een ouderwetse grote stad naar een hightech dorp. Alle faciliteiten voor een degelijke opleiding zijn aanwezig maar ondertussen kent iedereen elkaar en is de bereidheid om elkaar te helpen groot. Er is een goede opbouw in de vakken. Door de vakken Arbeid en onderneming en Socialezekerheidsrecht is er elke periode enige afwisseling van Boek 7 titel 10. De overgang van student naar een meer zelfstandige professional heb ik als erg prettig ervaren. In de eerste periode krijg je namelijk meer begeleiding in de cursussen, terwijl je aan het einde van het jaar zelfstandiger werkt.
De docenten onderhouden goede contacten met de praktijk. Er zijn veel mogelijkheden om professionals te spreken. Dat gaat bijvoorbeeld doordat er gastsprekers worden uitgenodigd, er mootcourts worden gehouden bij de Centrale Raad van Beroep en er onderhandelingstrainingen worden gehouden bij advocatenkantoren. Hoewel Arbeidsrecht misschien als een eentonige master klinkt heb ik zelf het programma als erg divers ervaren."
Jean Lewin (alumnus)
Je leert vraagstukken vanuit diverse perspectieven te beschouwen
"De master Arbeidsrecht aan de Universiteit Utrecht biedt een uitgebreide en diepgaande verkenning van zowel het Nederlandse als het Europese arbeidsrecht. De master kenmerkt zich door in rap tempo een grondige theoretische basis te leggen om vervolgens dieper in te gaan op actuele thema’s en knelpunten. Bijvoorbeeld de invloed van artificiële intelligentie in de arbeidspraktijk en de voorwaarden voor een rechtvaardig gebruik daarvan of de ongelijkheid op de arbeidsmarkt. Daarnaast wordt aandacht besteed aan hoe het sociaal zekerheidsstelsel kan inspelen op veranderende maatschappelijke tendensen, een vraagstuk dat ook bij de SER actueel is. Omdat veel thema’s actueel zijn en (nieuwe) wet- en regelgeving kritisch besproken wordt, krijg je de indruk dat jouw bijdrage aan werkgroepen en je onderzoekswerk zinvol is.
In deze master word je uitgedaagd om kritisch na te denken en innovatieve oplossingen te bedenken voor de knelpunten in de dynamische arbeidsrechtpraktijk. Je krijgt ook de mogelijkheid om empirisch onderzoek te verrichten, waarbij je maatschappelijke trends binnen de arbeidsrechtpraktijk onderzoekt. Hierdoor wordt de maatschappelijke relevantie van wetenschappelijk onderzoek wordt heel zichtbaar.
De master betrekt regelmatig professionals uit de praktijk. Deze experts delen hun inzichten over actuele ontwikkelingen en belichten de verschillende perspectieven binnen hun discipline. Dat verruimt je blik en biedt mogelijkheden om in contact te komen met het werkveld. Tijdens de interactieve werkgroepen bespreek je arbeidsrechtelijke thema's, waarbij ethische overwegingen en belangenafwegingen centraal staan. Hiermee leer je om vraagstukken vanuit diverse perspectieven te beschouwen.
Kortom, de diversiteit van de arbeidsrechtpraktijk komt in deze master sterk naar voren waardoor je voorbereid bent voor de academische of praktijkgerichte toekomst."
Hadewich Huybrechts (alumnus)
Het maatschappelijke aspect van het arbeidsrecht komt hier ook aan bod
Het kiezen van een master kan een lastige opgave zijn. Het aanbod is groot, zowel als het gaat om waar als wat. De master Arbeidsrecht aan de Universiteit Utrecht bleek voor mij de juiste keuze te zijn. Het programma raakt de aspecten van het arbeidsrecht in de volle breedte en de vakken, van het ontslagrecht tot het socialezekerheidsrecht, bieden een waardevolle basis voor elke (arbeidsrecht)jurist. Door het vak Arbeid en onderneming krijg je veel nuttige kennis van het snijvlak tussen het arbeidsrecht en het ondernemingsrecht, zoals het ontslag van bestuurders. Deze specialisatie heb ik als een waardevolle basis gezien voor de praktijk.
De colleges worden op een interactieve manier gegeven. Het is niet alleen maar kennis ‘tot je nemen’, maar je wordt daadwerkelijk ook aangemoedigd om zelf onderzoek te doen naar arbeidsrechtelijke kwesties en hierover te presenteren, pitchen en pleiten. Door deze aanpak ontwikkel je niet alleen academische vaardigheden maar ook praktische skills.
Uniek aan de master is ook dat het maatschappelijke aspect van het arbeidsrecht aan bod komt. Door bijvoorbeeld het uitvoeren van empirisch onderzoek of het volgen van een simulatiespel over de onderhandelingen in het kader van een vaststellingsovereenkomst doe je niet alleen kennis op, maar pas je dat gelijk ook toe in de wetenschap én de praktijk Zo biedt de master op een kleinschalige en veelzijdige manier de ideale voorbereiding op een arbeidsrechtelijke toekomst, of deze nou in de praktijk, de academische wereld of daarbuiten ligt
Rik de Jager (alumnus)
Met arbeidsrecht middenin de samenleving
Arbeidsrecht raakt aan de kern van het bestaan. Dat geldt voor werknemers, maar evengoed voor het voortbestaan van ondernemingen, instellingen en andersoortige organisaties. Zonder arbeid kunnen werkgevers hun doelen niet realiseren; zonder arbeid geen inkomen. De belangen gaan echter niet altijd gelijk op. Vaak word je in het arbeidsrecht geconfronteerd met spannende geschillen: collectief, zoals een reorganisatie of staking; of juist individueel, zoals een fraudezaak of een klokkenluiders-kwestie. Met (bijna) 25 jaar ervaring als arbeidsrecht advocaat, weet ik dat je deze uitdagingen zonder gespecialiseerde kennis niet het hoofd kan bieden. Een goede opleiding is essentieel om later je weg in het arbeidsrecht te vinden, bijvoorbeeld als arbeidsrecht advocaat. Vanuit ons kantoor zijn we regelmatig betrokken bij het onderwijs aan de Universiteit Utrecht. We geven dus een gefundeerd oordeel als we zeggen dat de Master Arbeidsrecht van de UU een uitstekende voorbereiding is op jouw arbeidsrechtelijke loopbaan.
Pieter Mantel, Advocaat/partner Van Benthem & Keulen, team Arbeid & Pensioen