Gezondheid en besmettingen
Op deze pagina lees je meer over zelfsneltesten, wat je doet als je (huisgenoten met) klachten hebt, bent besmet met het coronavirus of net bent teruggekeerd uit het buitenland.
Veelgestelde vragen over zelfsneltesten
Doe een zelftest als je klachten hebt. Als de uitslag negatief is, kun je naar de universiteit. Is de uitslag positief, volg dan het advies van de overheid.
Het is belangrijk om het aantal besmettingen met het coronavirus zoveel mogelijk onder controle te houden. Daarom stelt de overheid zelftesten beschikbaar voor studenten en medewerkers.
Het afnemen van de zelftest is ieders eigen verantwoordelijkheid en vormt géén toegangseis voor onderwijs, onderzoek en werken op locatie. We controleren niet of iemand een zelftest heeft gedaan.
De zelftesten zijn beschikbaar voor studenten, docenten en andere medewerkers die op locatie werken.
Door jezelf te testen op het coronavirus als je klachten hebt, kunnen besmettingen worden gevonden die anders verborgen blijven. Zo verklein je de kans dat het virus zich verder verspreidt. Ook draag je bij aan meer kennis over de verspreiding van het virus. Zo zorgen we samen dat niet alleen het onderwijs, maar ook andere sectoren in onze samenleving hun deuren kunnen openen of open houden.
Individuele studenten en medewerkers kunnen de zelftesten gratis afhalen bij UU-servicepunten/recepties. Je krijgt een beperkt aantal zelftesten mee.
Lees meer over hoe de zelftesten werken, wat je moet doen bij een positief resultaat en andere vragen op de website www.zelftestonderwijs.nl.
Veelgestelde vragen over coronatesten door de GGD
Kijk in het overzicht van de testlocaties van de GGD in de regio Utrecht.
Veelgestelde vragen over vaccinaties
We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over vaccineren in Nederland. Kom ik in aanmerking voor een vaccinatie in Nederland? Ben ik verplicht me te laten vaccineren? Of kan ik in Nederland mijn tweede vaccinatie krijgen als ik in mijn thuisland al een eerste heb ontvangen?
Ben je internationale student? Lees verder op de studentensite.
Ben je internationele medewerker? Lees verder op internet op de pagina voor internationale medewerkers en gasten.
Veelgestelde vragen over klachten en besmetting
Heb je coronagerelateerde gezondheidsklachten zoals hoesten, neusverkoudheid, keelpijn en/of verlies van reuk en smaak? Doe dan een zelftest. Is die negatief, dan mag je naar de universiteit. Doe dagelijks een zelftest zolang je de klachten hebt. Is de uitslag positief?
Als je besmet bent met het coronavirus, dan volg je het advies van de Rijksoverheid. Bekijk hoe lang je in isolatie of quarantaine moet in de quarantainecheck.
Bespreek dit met je leidinggevende.
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van jouw specifieke situatie. Doe de quarantainecheck van de Rijksoverheid.
Nu het onderwijs weer in de universiteitsgebouwen plaatsvindt, vragen we studenten, medewerkers die onderwijs op locatie verzorgen en medewerkers die nodig zijn bij de ondersteuning daarvan om naar de UU te komen. Wij begrijpen dat er medewerkers en studenten zijn die zich, ondanks de maatregelen, zorgen maken over gezondheidsrisico’s.
Medewerkers die vanwege gezondheidsredenen nog niet naar het werk kunnen komen terwijl het werk dit wel vraagt, kunnen in overleg met hun leidinggevende een passende oplossing zoeken. In het geval van docenten neemt de onderwijs- of opleidingsdirecteur hier uiteindelijk een beslissing over. Voor studenten geldt dat zij het bespreken met hun studieadviseur als zij, vanwege hun gezondheid, niet bij het onderwijs (met aanwezigheidsplicht) op locatie kunnen zijn. Er is een Q&A voor studenten en docenten opgesteld voor meer informatie.
Omdat de situatie doorlopend verandert, adviseren we je de website van de rijksoverheid te raadplegen voor actuele informatie en meer over voor welke landen en gebieden dit advies geldt. Lees meer over internationale reizen.