Internationaal reizen
De Universiteit Utrecht volgt de richtlijnen van de Rijksoverheid en het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken op Nederland Wereldwijd. De overheid past de reisadviezen doorlopend aan.
We volgen de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Studiereizen zijn alleen mogelijk bij reisadvies met code groen of geel. Bij code oranje of rood mag er niet gereisd worden. Dat geldt dus ook voor stages, uitwisselingen en veldwerk.
In sommige gevallen kan een uitzondering worden gemaakt, zodat je toch een studieonderdeel in het buitenland kunt volgen bij een negatief reisadvies. Het faculteitsbestuur of de beoordelingscommissie is bevoegd uitzonderingen toe te kennen.
Lees meer over reizen en exchange op de studentensite.
Privéreizen zijn je eigen verantwoordelijkheid, waarbij van het belang is dat je je houdt aan de richtlijnen van de Nederlandse overheid en het land waar je naar toe gaat.
Wanneer je weer terugreist naar Nederland, houd rekening met een mogelijk inreisverbod, quarantaine, en verplichting tot het tonen van negatieve testresultaten. Omdat de situatie doorlopend verandert, adviseren we je de website van de Rijksoverheid te raadplegen voor actuele informatie.
Houd rekening met het volgende; Als blijkt dat je door coronamaatregelen langer in het buitenland moet blijven of bij terugkomst in quarantaine moet, heeft dit mogelijk gevolgen voor je studie. Als je vanwege het coronavirus geen onderwijs op locatie kan of wil volgen, kun je op alternatieve wijze onderwijs volgen. Je wordt vanuit je opleiding geïnformeerd met wie je daarover contact op kunt nemen.
Via deze link vind je meer informatie over praktische hulp en onderwijs op afstand. Neem voor vragen over jouw studieprogramma of studievertraging contact op met je facultaire studiepunt.
We volgen de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dienstreizen zijn alleen mogelijk bij reisadvies met code groen of geel. Bij code oranje of rood mag er niet gereisd worden.
Terugreizen
Wanneer je weer terugreist naar Nederland, houd rekening met een mogelijk inreisverbod, quarantaine, en verplichting tot het tonen van negatieve testresultaten. Omdat de situatie doorlopend verandert, adviseren we je de website van de Rijksoverheid te raadplegen voor actuele informatie.
Voorwaarden
Ben je medewerker, en wil je een buitenlandse reis voor het werk maken, dan gelden de volgende voorwaarden :
- Overleg altijd eerst met je leidinggevende voordat je een reis boekt.
- Reizen is alleen toegestaan als het reisadvies van de Nederlandse overheid code groen of geel is van het land waar je naartoe reist.
- Het land waar je naartoe reist heeft geen inreisbeperkingen waardoor je het land niet in kunt.
- Weeg met je leidinggevende af of de reis op dit moment echt noodzakelijk is, ten opzichte van de (medische)risico’s. Als je besluit te reizen bespreek welke maatregelen je neemt om risico’s te voorkomen.
- Zorg dat je geïnformeerd bent over de lokale maatregelen die gelden in het land waar je naar toe reist. Als je op reis gaat kan je je registreren bij de informatieservice buitenlandse zaken of via de 'Reisapp Buitenlandse Zaken'. Je krijgt dan een bericht bij een aangepast reisadvies of (dreigende) crisis. Je kunt je hier ook registreren bij de ambassade.
- Vul het mobility formulier in als je voor een dienstreistijdelijk naar het buitenland gaat. Op de intranetpagina van de International Service Desk vind je een checklist met daarin genoemd wat je verplicht of optioneel moet regelen voor vertrek.
- Als je langer in het buitenland moet blijven of na thuiskomst in quarantaine moet omdat het reisadvies naar code oranje is aangepast, gaan we er vanuit dat je op afstand kunt werken. Mocht dat niet kunnen, dan betaalt de UU het salaris door. Je houdt contact en maakt afspraken met je leidinggevende.
Reisverzekering dienstreizen
Wees je ervan bewust dat de voorwaarden van je reisverzekering mogelijk zijn aangepast en kosten voor repatriëring of verlengd verblijf wellicht niet zijn gedekt. De UU zal in deze gevallen de kosten niet voor haar rekening nemen. De UU heeft een reisverzekering voor dienstreizen. Als er een schadeclaim i.v.m. het coronavirus ontstaat vanuit je reis, dan zal de verzekeraar de omstandigheden van de situatie beoordelen. Lees meer over de collectieve reisverzekering voor dienstreizen op intranet.
Privéreizen zijn je eigen verantwoordelijkheid, waarbij het van belang is dat je je houdt aan de richtlijnen van de Nederlandse overheid en het land waar je naar toe gaat. Als blijkt dat je door coronamaatregelen langer in je vakantieland moet blijven of bij terugkomst in thuisquarantaine moet, geldt het volgende;
- Ga je naar een land waar op het moment van vertrek niet het advies geldt om bij terugkomst in thuisquarantaine te gaan, en verandert het advies tijdens je reis? Dan is het dringende advies van de overheid om tien dagen in quarantaine te gaan bij terugkomst. De UU volgt het advies van de overheid. Neem contact op met je leidinggevende en werk thuis als dat mogelijk is. Is thuis werken of andere alternatieven om het werk in te halen niet mogelijk, dan wordt het loon wel doorbetaald omdat je op reis ging toen het advies voor thuisquarataine bij vertrek nog niet van toepassing was.
- Ga je naar een land waar op het moment van vertrek wél het advies geldt om bij terugkomst in thuisquarantaine te gaan, en kun je tijdens de thuisquarantaine niet werken of heb je geen andere alternatieven om het werk in te halen, dan heb je geen recht op loondoorbetaling of neem je vakantiedagen op.
- Ga je naar een land met een groen of geel reisadvies en verandert het reisadvies tijdens je reis van kleur (naar oranje of rood)? Dan kan het zijn dat je langer in je vakantieland moet blijven of niet terug kunt reizen zoals gepland. Is het niet mogelijk om op locatie te werken of zijn er geen andere alternatieven om het werk in te halen, dan wordt het loon wel doorbetaald omdat je op reis ging toen het land nog reisadvies code groen of geel had.
- Ga je naar een land met een oranje reisadvies? Dan kan het zijn dat je langer in je vakantieland moet blijven of niet terug kunt reizen zoals gepland. Is het niet mogelijk om op locatie te werken of zijn er geen andere alternatieven om het werk in te halen? Dan heb je geen recht op loondoorbetaling of neem je vakantiedagen op.
- Word je op vakantie ziek, dan gelden de normale regels. Je dient je zoals gebruikelijk ziek te melden. Lees meer over ziek melden op intranet.
Voor veel landen geldt momenteel een inreisverbod naar Nederland, en dien je bij aankomst in Nederland in quarantaine te gaan en negatieve testresultaten te kunnen tonen. Omdat de situatie doorlopend verandert, adviseren we je de website van de Rijksoverheid te raadplegen voor actuele informatie.
In quarantaine
Als je als student vanwege het coronavirus geen onderwijs op locatie kan of wil volgen, kun je op alternatieve wijze onderwijs volgen. Je wordt vanuit je opleiding geïnformeerd met wie je daarover contact op kunt nemen.
Ben je medewerker? Overleg met je leidinggevende over wat je tijdens de (thuis)quarantaine aan werkzaamheden op afstand kunt doen.
Overige informatie over de situatie in Nederland
Op de Engelse pagina van de rijksoverheid staat nadere informatie voor buitenlandse reizigers die naar Nederland komen.