Welke impact heeft thuiswerken op de werk-privé balans? Leiden sociale media tot nieuwe vormen van vriendschap of samenwerking tussen mensen? Hoe kunnen organisaties succesvol innoveren en zich aanpassen aan veranderde maatschappelijke eisen. Hoe verklaar je het ervaren gevoel van onveiligheid in vergelijking met de daadwerkelijke criminaliteitscijfers? Hoe kunnen overheid en maatschappelijke organisaties duurzaam beleid ontwikkelen voor de uitdagingen op gebied van migratie, sociale ongelijkheid, huisvesting en zorg?

Vind je dit soort vragen interessant? Dan is Sociologie misschien wel iets voor jou.

Over de maatschappelijke vraagstukken van vandaag

Bij Sociologie bestudeer je op een wetenschappelijke manier vraagstukken die op dit moment spelen in de maatschappij. Je richt je daarbij bijvoorbeeld op de culturele, economische, politieke en religieuze aspecten van de samenleving en de sociale relaties tussen (groepen) mensen. 

Bij de opleiding Sociologie in Utrecht richten wij ons hierbij op sociaal-wetenschappelijk onderzoek, toepassing op actuele maatschappelijke vraagstukken en de invloed van digitale samenlevingen. Ons onderwijsaanbod is zo opgezet dat er ruim voldoende keuzevrijheid is om je eigen studiepad in te richten op basis van jouw inhoudelijke interesses en interesses in andere disciplines. Kenmerkend aan onze opleiding is de koppeling van theorie met gedegen empirisch onderzoek in de huidige praktijk; je leert opgedane inzichten te vertalen naar praktische oplossingen, onderbouwde (organisatie)adviezen en toepasbaar, effectief beleid.

Sociologie: iets voor jou?

Ben je nieuwsgierig en analytisch ingesteld? Ben je geïnteresseerd in de samenleving en gemotiveerd om maatschappelijke kwesties te onderzoeken en mee te denken over mogelijke alternatieven en oplossingen van sociale vraagstukken? Kom dan Sociologie studeren in Utrecht.

Bekijk hieronder een video over de opleiding.

Studie in Cijfers

Wil je deze studie vergelijken met het landelijk gemiddelde van deze opleiding? Bekijk de resultaten van Studie in Cijfers. (Bron: Studiekeuze123)

Deze opleiding onderscheidt zich door:

  • De koppeling van theorie en onderzoek aan de actuele praktijk, inclusief de mogelijkheid om stage te lopen
  • Je kunt je horizon verbreden door een deel van je studie in het buitenland te volgen
  • Kies uit een breed aanbod van masters van o.a. Sociologie, Criminologie en Bestuurs- en Organisatiewetenschap
  • Een hechte studenten community o.a. door een actieve en gezellige studievereniging
  • Goede ondersteuning gedurende je hele studie door tutoren en studentmentoren

Studievereniging en studentenleven

Usocia is de studievereniging voor alle Sociologie-studenten in Utrecht. Usocia organiseert verschillende ontspannende en studie-inhoudelijke activiteiten, zoals studiereizen, borrels en excursies. De ideale manier om je medestudenten te leren kennen. Iedereen is welkom om lid te worden.

Onze universiteit kent een rijke geschiedenis en dat geldt ook voor de stad Utrecht. Of je nu hier komt wonen of (nog) niet; Utrecht biedt voor iedereen genoeg te doen. Benieuwd naar het studentenleven en verhalen van studenten? Neem dan een kijkje op Studentlife.uu.nl.


Meer weten

Hoe ziet de opleiding eruit? Lees meer over het studieprogramma:

Studieprogramma

Wil je de sfeer proeven van de opleiding en de Universiteit Utrecht? Bezoek een Open Dag of meld je aan voor een meeloopdag! 

Ervaar de opleiding

Heb je je keuze gemaakt?

Schrijf je in

In het kort

Diploma: 
BSc (Bachelor of Science)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Deadline: 
  • EU studenten: 1 mei
  • Niet-EU studenten: 1 april
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 11.333 (EU), € 12.598 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56601
Brochure: 
Brochure aanvragen