Na de opleiding

Je bachelordiploma behaald, en dan?

Anders dan bij beroepsopleidingen word je op de universiteit niet opgeleid voor een specifiek beroep. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over een academisch werk- en denkniveau beschikt. De aansluiting op de beroepspraktijk vinden we echter wel belangrijk. Daarom is daar tijdens je studie al aandacht voor.

Na afronding van je bacheloropleiding en aansluitende master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag. Oud-studenten van onze opleiding werken bijvoorbeeld bij onderzoeks- en adviesbureaus, in het onderwijs, bij ministeries en gemeenten, bij maatschappelijke organisaties, in de journalistiek en in de gezondheidszorg. Meer over het beroepsperspectief lees je verder op deze pagina.

Aansluitende masters

Wanneer je besluit om na het behalen van je bachelordiploma verder te studeren, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een master in de sociologie aan de Universiteit Utrecht, maar je kunt ook een andere master aan de UU kiezen. Ook kun je bij een andere universiteit in Nederland een master gaan volgen. Hieronder zie je enkele mogelijkheden (per master kunnen de specifieke (aanvullende) toegangseisen verschillen).

Promoveren

Wanneer je je masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek.

Beroepen

Sociologen zie je op veel plekken terug. Het doen van onderzoek, data-analyse, het geven van organisatie-advies en het vormgeven, formuleren en toetsen van beleid zijn aspecten waar in verschillende functies en werkvelden veel waarde aan wordt gehecht.

In onderstaande tabel zie je in welke sectoren onze oudstudenten - na het behalen van het masterdiploma Sociology: Contemporary Social Problems - werkzaam zijn. Deze cijfers zijn gebaseerd op LinkedIn-gegevens van 553 masterstudenten, afgestudeerd tussen 2012 en 2022.

SectorPercentage afgestudeerden
Organisatieadviesbureaus | HRM | Bedrijfsleven 30%
Ministeries | Gemeenten | Overheid26%
Onderwijs | Cultuur | Stadsvernieuwing10%
Gezondheidszorg | Welzijn | Jeugdzorg9%
Onderzoek & Wetenschap 7%
NGO's & INGO's5%
Marketing | Reclame2%
Overige (andere beroepsgroepen)12%

Voorbereiding op de arbeidsmarkt

Grafische visualisatie van een vrouw staand bij een ladder. Verder staat er de volgende tekst: FSW Career Services presenteert What's Next?! Explore your future.

Ieder jaar wordt er voor studenten het evenement What’s Next?! georganiseerd om je te helpen met het oriënteren en voorbereiden op vervolgstudies, stages en de arbeidsmarkt. Gedurende twee weken kun je allerlei gratis workshops bijwonen waarin je begeleiding krijgt bij het plannen van je toekomst en nieuwe skills leert die goed van pas kunnen komen na je studie. Neem hier alvast een kijkje.