Ervaringen
Student Yi-Jia over het studieprogramma
In deze video vertelt Yi-Jia iets over het studieprogramma van Rechtsgeleerdheid. Ze vertelt iets over de verschillende onderwijsvormen, de grootste uitdagingen van het studeren en de extra activiteiten die je naast je studie kunt doen.
Student Atilla over de overstap van het hbo naar de universiteit
"De overstap van het hbo naar de universiteit, specifiek voor de studie Rechtsgeleerdheid, was voor mij een weloverwogen keuze. Nadat ik mijn hbo-opleiding had afgerond, merkte ik dat ik meer wilde leren over het recht. Ik wilde mijn kennis vergroten en de mogelijkheid hebben om dieper in te gaan op complexe juridische kwesties. Na het bezoeken van de open dagen was ik overtuigd van mijn studiekeuze en de universiteit.
Lees meer
De overgang van het hbo naar de universiteit was uitdagend, maar ook verrijkend. Het vereiste meer zelfstandigheid, eigen verantwoordelijkheid en discipline. Ik merkte dat op de universiteit de focus meer op de theorie ligt en het begrijpen ervan. Ook wordt de stof op een hoger tempo behandeld en is er meer diepgang. Dit kan soms overweldigend zijn, maar het is belangrijk om bij te blijven met de stof. Hierbij is het van belang om een planning te maken voor wat voor jou het beste werkt.
Al met al ben ik blij dat ik deze stap heb genomen en vind ik de studie zeker goed te doen met de juiste inzet en discipline. De overstap heeft een waardevolle invloed gehad op mijn academische en persoonlijke ontwikkeling. Tenslotte zijn de docenten enthousiast over hun vakgebied en doen zij hun best om ervoor te zorgen dat de theorie tot leven komt!"
Student Merle over de vrije keuzeruimte
"Het is al een paar jaar geleden dat ik mijn studiekeuze moest maken, maar ik ben nog steeds erg blij met mijn keuze voor Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht. Eén van de belangrijkste redenen waarom ik deze studie zo leuk vind, is de grote keuzevrijheid die je krijgt binnen de bachelor. Mijn interesses waren namelijk nog erg breed toen ik begon aan de studie. Ik wist dat ik mij verder wilde verdiepen in het recht, maar had mijn studiepad nog niet helemaal uitgestippeld en wist ook nog niet wat ik later met de studie wilde gaan doen.
Lees meer
Door de grote keuzevrijheid, krijg je de kans om dit te onderzoeken. In het eerste jaar begint iedereen met dezelfde vakken, maar later in je studie krijg je de ruimte om zelf vakken te kiezen. Hierdoor kun je je tijdens de studie blijven ontwikkelen en vakken volgen die aansluiten bij jouw interesses.
Ik ben in de vrije keuzeruimte begonnen met een minor Criminology (voor rechtenstudenten). Ik vond dit super interessant, maar ik kwam er toch achter dat mijn interesse meer bij de privaatrechtelijke vakken ligt. Daardoor ben ik vakken gaan volgen binnen het privaatrecht. Ik koos o.a. voor Personen- en familierecht, Relatievermogensrecht en Insolventierecht.
Heel veel succes met jullie studiekeuze en ik hoop dat jullie met net zo veel plezier gaan studeren als ik!"
Alumnus Everard werkt nu als junior docent bij de Universiteit Utrecht
"Ik denk dat we op de universiteit zitten om te zoeken naar de waarheid en om beter te leren denken, lezen, schrijven en spreken. Dit sluit goed aan bij het vakgebied van een jurist. Als jurist moet je namelijk veel nadenken, teksten lezen, stukken schrijven en kunnen spreken namens een overheid, een partij, een verdachte of een slachtoffer. In deze bacheloropleiding kan je, zeker als je je inspant, deze vaardigheden goed ontwikkelen.
Lees meer
Ik herinner mij de eerste werkgroepen en hoorcolleges van mijn studie nog goed. Het waren de betrokken docenten en medestudenten die me verder hielpen om te groeien als jurist en als persoon. Na mijn bachelor heb ik de master Staats- en bestuursrecht afgerond en nu werk ik als junior docent aan de universiteit. Het is mooi om samen met mijn studenten te leren en om ze te onderwijzen. Doordat ik zelf hier heb gestudeerd, snap ik ook beter hoe studenten denken en wat ze nodig hebben.
Het is goed om al tijdens je studie na te denken over de vraag wat je na je bachelor zou willen doen: wil je een tussenjaar nemen? Beginnen met werken? Of verder gaan met een master? Ik zou je dan ook zeker aanraden om een stage te lopen en om andere ervaringen buiten je studie op te doen. Die verrijken je (studenten)leven en helpen je op weg in je verdere carrière. Ik kan je van harte aanmoedigen om dit avontuur aan te gaan. En mijn laatste tip: houd je voeten op de grond en richt je blik naar boven."
Alumnus Elise is nu Master student Human Rights and Democratisation aan de Global Campus of Human Rights
"Van 2017 tot en met 2021 heb ik met veel plezier de bachelor Rechtsgeleerdheid gevolgd aan de Universiteit Utrecht. Eén van de belangrijkste redenen waarom ik als middelbare scholier voor Utrecht heb gekozen was de uitwisseling die de UU aanbiedt met the University of Cambridge. Daar ben ik in 2019-2020 op uitwisseling geweest.
Lees meer
Ik heb er ontzettend veel geleerd en vrienden voor het leven gemaakt. In Cambridge kwam ik er ook achter hoe ontzettend goed de kwaliteit van het onderwijs in Utrecht is. De hoorcollege docenten in Utrecht hebben veel ervaring in, en kennis van, hun vakgebied en de werkgroepdocenten zijn altijd erg betrokken en behulpzaam.
De Universiteit Utrecht heeft mij ook altijd de ruimte gegeven om van pad te wisselen waar nodig. Zo koos ik in eerste instantie in het tweede jaar voor het notarieel programma, maar toen dat toch niets voor mij bleek te zijn kon ik makkelijk wisselen naar het algemene programma. Dit is ook de reden waarom ik uiteindelijk de master European Law aan de UU heb gevolgd, een beslissing waar ik nog steeds erg blij mee ben! Deze master heeft een goede basis gelegd voor mijn verdere studies in het buitenland en het werken in de praktijk."