Ervaringen
Student Merle over de vrije keuzeruimte

Het is al een paar jaar geleden dat ik mijn studiekeuze moest maken, maar ik ben nog steeds heel erg blij met mijn keuze voor Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht. Eén van de belangrijkste redenen waarom ik deze studie zo leuk vind, is de grote keuzevrijheid die je krijgt binnen de bachelor. In het eerste jaar begint iedereen met dezelfde vakken, maar later in je studie krijg je de ruimte om zelf vakken te kiezen. Hierdoor kun je je tijdens de studie blijven ontwikkelen en vakken volgen die aansluiten bij jouw interesses.
Lees meer
Mijn interesses waren nog erg breed toen ik begon aan de bachelor. Ik had mijn studiepad nog niet helemaal uitgestippeld. Wel wist ik dat ik Rechtsgeleerdheid wilde studeren om mij te verdiepen in het recht. Ik wist echter nog niet wat ik later met de studie wilde gaan doen.
Ik ben zelf in de vrije keuzeruimte begonnen met een minor Criminologie voor juristen. Ik vond dit super interessant, maar ik kwam er toch achter dat mijn interesse meer bij de privaatrechtelijke vakken ligt. Daardoor ben ik vakken gaan volgen binnen het privaatrecht. Ik koos o.a. voor Personen- en familierecht, Relatievermogensrecht en Insolventierecht.
Ik vond het erg fijn dat ik deze keuzes tijdens de studie kon maken, omdat mijn vakken zo konden aansluiten bij mijn interesses die zich tijdens de studie meer richting de privaatrechtelijke kant hadden ontwikkeld. Heel veel succes met jullie studiekeuze en ik hoop dat jullie met net zo veel plezier gaan studeren als ik!
Student Atilla over de overstap van het hbo naar de universiteit

De overstap van het hbo naar de universiteit, specifiek voor de studie rechtsgeleerdheid, was voor mij een weloverwogen keuze. Nadat ik mijn hbo-opleiding had afgerond, merkte ik dat ik meer wilde leren over het recht. Ik wilde mijn kennis vergroten en de mogelijkheid hebben om dieper in te gaan op complexe juridische kwesties. Na het bezoeken van de open dagen was ik overtuigd van mijn studiekeuze en de universiteit.
Lees meer
De overgang van het hbo naar de universiteit was uitdagend, maar ook verrijkend. Het vereiste meer zelfstandigheid, eigen verantwoordelijkheid en discipline. Ik merkte dat op de universiteit de focus meer op de theorie lag en het begrijpen ervan. Ook wordt de stof op een hoger tempo behandeld en is er meer diepgang. Dit kan soms overweldigend zijn, maar het is belangrijk om bij te blijven met de stof. Hierbij is het van belang om een planning te maken wat voor jou het best werkt.
Al met al ben ik blij deze stap te hebben genomen en vind ik de studie zeker goed te doen met de juiste inzet en discipline. De overstap heeft een waardevolle invloed gehad op mijn academische en persoonlijke ontwikkeling. Tenslotte zijn de docenten enthousiast over het vak dat zij geven en doen zij hun best om ervoor te zorgen dat de theorie tot leven komt!
Student Ishany over de onderwijsvormen

De opleiding Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht (UU) hanteert een aantal verschillende onderwijsvormen. De twee voornaamste zijn hoorcolleges en werkgroepen. Deze zijn allebei “on campus” (op locatie) wat het natuurlijk veel leuker maakt! Hoe de UU een lesweek inroostert is erg fijn. Aan het begin van de week heb je hoorcolleges. Tijdens deze colleges van anderhalf uur legt een docent de leerstof voor de week uit. Hierna heb je genoeg informatie om je voor te bereiden op de werkgroep die je later in de week hebt.
Lees meer
Tijdens de werkgroep, die bestaat uit ongeveer 25 studenten, ga je zelf actief met de stof aan de slag waardoor je nog meer leert! Een werkgroep is ook de perfecte kans om vragen te stellen aan je docent. Een andere onderwijsvorm die de opleiding Rechtsgeleerdheid hanteert is blended learning. Hierbij wordt online onderwijs en onderwijs op locatie gecombineerd. Er worden vaak kennisclips geplaatst op de online leeromgeving waarin extra uitleg over de stof wordt gegeven. Dit is heel handig!
Je hebt ongeveer 12 contacturen per week (de hoorcolleges en werkgroepen). In een week heb je dus veel tijd die je zelf kan indelen. Deze vrijheid vind ik heel fijn. Ik heb tijdens de studie tijd om te studeren, maar ook voor een bijbaan en voor leuke dingen!
Op de middelbare school had ik elke dag les. Nu heb ik minder contacturen, maar moet ik wel meer zelf studeren. Dit was voor mij een groot verschil, maar ik vond het een positieve verandering. Ik ben nu veel zelfstandiger dan toen ik op het vwo zat. Het eerste blok vond ik het lastigst qua overgang van de middelbare school naar de universiteit, maar daarna was het alsof het nooit anders geweest is!