Welk gedrag is rechtmatig en hoe kunnen regels worden geïnterpreteerd? Hoe verhoudt recht zich tot rechtvaardigheid? Wanneer kan iemand strafrechtelijk worden vervolgd? En wat zijn juridische consequenties van (technologische) innovaties? Bij Rechtsgeleerdheid ga je aan de slag met deze vraagstukken en leer je inzichten vanuit verschillende rechtsgebieden en perspectieven te gebruiken.

Werk mee aan het recht van morgen

Onze studenten beantwoorden ál jouw vragen!

In onze snel veranderende samenleving moet het rechtssysteem mensen zekerheid bieden en helpen om conflicten op te lossen. Ook moet het kwetsbare mensen beschermen en het optreden van (machtige) overheden reguleren. Dat vraagt om gedreven juristen die actief willen bijdragen aan de wereld om hen heen. In Utrecht leiden we studenten op tot juristen die oog hebben voor de maatschappij en meewerken aan het recht van morgen.

Eén van de belangrijkste redenen waarom ik deze studie zo leuk vind, is de grote keuzevrijheid die je krijgt binnen de bachelor.

Student Merle
Student Merle

Flexibiliteit en keuzevrijheid

Binnen de opleiding heb je veel keuzemogelijkheden om je studie zelf in te richten. Na het eerste en tweede jaar kun je zelf accenten gaan leggen in je studie. Doordat je ook vakken kunt volgen bij andere faculteiten, ontwikkel je je tot een breed opgeleide jurist. Hierdoor kun je een juridisch vraagstuk vanuit meerdere kanten bekijken en ben je in staat om met professionals uit andere vakgebieden complexe problemen aan te pakken. Zo’n breed perspectief vergroot jouw kansen op de arbeidsmarkt.

Bekijk het studieprogramma

Onderwijs van hoge kwaliteit in de Utrechtse binnenstad

Rechtsgeleerdheid in Utrecht is gevestigd aan het monumentale Janskerkhof. Daar krijg je kleinschalig en interactief onderwijs, gegeven door enthousiaste en ervaren docenten met oog voor de praktijk. Sommige namen zullen je bekend voorkomen, bijvoorbeeld omdat zij betrokken zijn bij grote rechtszaken of omdat zij regelmatig hun visie op recht en maatschappij geven in de media.

Ontdek hoe het is om te studeren in de Utrechtse binnenstad

Studie in Cijfers

Wil je deze studie vergelijken met het landelijk gemiddelde van deze opleiding? Bekijk de resultaten van Studie in Cijfers. Bron: Studiekeuze123

In het kort

Diploma: 
LLB (Bachelor of Laws)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 11.333 (EU), € 12.598 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
50700
Brochure: 
Brochure aanvragen